Appel- en perenrassen in Nederland - Postzegelblog

Appel- en perenrassen in Nederland

11

NVPH 1892 tnVanaf 15 augustus is het nieuwe postzegelvel Appel- en perenrassen in Nederland met tien verschillende
postzegels verkrijgbaar. De afbeeldingen heeft grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag ontleend aan het vergeelde, 19e eeuwse standaardwerk De Nederlandsche Boomgaard.


Appel- en perenrassen In Nederland

Vel Appel- en perenrassen in Nederland

Rijke historie

Ons land kent een rijke historie van de teelt van deze twee fruitsoorten, de belangrijkste van ons land. Er wordt vooral geteeld in Gelderland, Utrecht, Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In 2014 werden 353 miljoen kilo appels geoogst (30 tot 40 procent geëxporteerd) en bijna 350 miljoen kilo peren (80 procent geëxporteerd). De tien afgebeelde oude appel- en perenrassen worden vrijwel allemaal nog steeds in ons land geteeld, zij het vaak op kleine schaal.

Cox’s Oranje Pippeling en Brielsche Calville

Appel- en perenrassen in Nederland 1e rij

 • Cox’s Oranje Pippeling (regelmatige vorm).
  Gewonnen door teler Cox te Colnbrook, Engeland, omstreeks 1830. Vermoedelijk zaailing van Ribston Pippin.
 • Brielsche Calville (enigszins geribde vorm).
  Afkomstig van het eiland Voorne en door Boskoopse kwekers onder deze naam in de handel gebracht.

Tot stand komen van het postzegelvel

Op elke postzegel is steeds tweemaal dezelfde appel of peer afgebeeld, namelijk als hele vrucht en van boven naar beneden doorgesneden, zodat het vruchtvlees en klokhuis zichtbaar zijn. De illustraties overlappen elkaar gedeeltelijk en lopen in sommige gevallen door op de velrand of op de tabs. Op elke postzegel is de naam van het appel- of perenras vermeld met een korte beschrijving van de vorm. Op de tabs naast de postzegels wordt de naam van het ras herhaald met een korte tekst over de oorsprong.
Bart de Haas: “Het was de wens van PostNL om gebruik te maken van historische illustraties. Het was niet eenvoudig uit het hierboven genoemde standaardwerk een selectie te maken van de soorten die nog verkrijgbaar zijn, want veel van de toen courante rassen zijn nu niet meer gemakkelijk te vinden. Met hulp van Liesbeth Missel van de universiteit van Wageningen is daar een keuze uit gemaakt, op basis van zowel de actualiteit als de diversiteit in grootte, vorm, structuur en kleur.”

Bezy van Schonauwen en Winterrietpeer

Appel- en perenrassen in Nederland 2e rij

 • Bezy van Schonauwen (regelmatige vorm).
  Uit zaad gewonnen op de heerlijkheid Schonauwen tussen de dorpen Schalkwijk en Houten in de provincie Utrecht.
 • Winterrietpeer (stompe kegelvormige vorm).
  Afkomst onbekend, waarschijnlijk al een zeer oud Nederlands ras.

Bart de Haas: “Op het postzegelvel zijn tien appels en peren min of meer in de juiste verhouding afgebeeld. Het was daarom onvermijdelijk om de beelden te laten aflopen, anders zouden de kleinere vruchten nauwelijks meer zichtbaar zijn met als bijkomend voordeel dat er zo meer dynamiek in het beeld komt en dat je meer details kunt zien van de grotere appels en peren. In tegenstelling tot de afbeeldingen in De Nederlandsche Boomgaard waar de illustraties los van elkaar staan, heb ik ze transparant gemaakt. De afbeeldingen kunnen nu in elkaar overvloeien.”

Rode Herfstcalville en Ananas Reinette

Appel- en perenrassen in Nederland 3e rij

 • Rode Herfstcalville (zeer regelmatige vorm).
  Zeer oud ras, waarschijnlijk afkomstig uit Auvergne, Frankrijk.
 • Ananas Reinette (zeer regelmatige vorm).
  Afkomst onbekend, vermoedelijk van Nederlandse oorsprong.

Bart de Haas: “Met de kleur moest nog wel wat gebeuren. Na bijna 150 jaar waren de pagina’s van het standaardwerk flink vergeeld. Daarin ben ik terughoudend te werk gegaan. Ik wilde een realistische en aansprekende helderheid zonder het historische karakter van de oorspronkelijk litho’s te verliezen.”

Williams en Pondspeer

Appel- en perenrassen in Nederland 4e rij

 • Williams (vrij veranderlijke vorm).
  Een peer van Engelse afkomst., al in 1770 in de handel gebracht. Algemeen bekend en verspreid.
 • Pondspeer (stompe kegelvormige vorm).
  Van oorsprong waarschijnlijk een Franse vrucht, al in 1665 in de Jardin Francais beschreven. Wijdverspreid.

Bart de Haas: “Vanwege de vorm zijn de peren liggend afgebeeld en d appels staand. Dat herhaalt zich in het grijsgroene kleurverloop: liggend op perenpostzegels, staand onder de tekst op de tabs bij de appelpostzegels. Bij de kleinere vruchten, waar de postzegel meer wit bevat, is het beeld ruimtelijker gemaakt door er een kleine slagschaduw aan toe te voegen. Dat is een stijlmiddel dat ik in andere historische werken over dit onderwerp ben tegengekomen. Uiteraard zijn de teksten op het postzegelvel op de informatie uit De Nederlandsche Boomgaard gebaseerd.”

Schone van Boskoop en Zoete Ermgaard

Appel- en perenrassen in Nederland 5e rij

 • Schone van Boskoop (onregelmatig veranderlijke vorm).
  Ook Goudreinet genoemd. Vermoedelijk een Nederlandse appel, waarvan de herkomst niet meer met zekerheid is vast te stellen.
 • Zoete Ermgaard (vrij onregelmatige vorm).
  Waarschijnlijk een appel van Nederlandse herkomst. Komt vrij algemeen voor.

Reden van uitgifte

Er kan aan de uitgifte van dit enigszins nostalgische onderwerp geen jubileum of iets dergelijks gekoppeld worden.
Dit algemene onderwerp sprak PostNL meteen aan toen het via een platform van verzamelaars werd binnengebracht.

Nog meer appel- en perenpostzegels

NVPH 110NVPH 201

NVPH-613NVPH 1262

NVPH 1749 NVPH 1751 NVPH 1752

NVPH 1892NVPH 2295D

 1. In tegenstelling tot alle hierboven afgebeelde specifieke, met naam bekende appels zijn er in voorgaande jaren ook appels op Nederlandse postzegels opgevoerd, waarvan de rasnaam onbekend is. Mocht er iemand van de postzegel-bloglezers hierover nadere informatie kunnen verschaffen dan zal dat ten zeerste op prijs worden gesteld.
 2. De appel als fruitsoort in het algemeen komt ook op postzegels voor.
 3. Ook facetten van het ‘leven’ van een appel en peer krijgen aandacht op postzegels. Zelfs bijzonder uitzonderlijke.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 3,14 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 24 juli 2016 om 13:10

  Herkent u ook de logo op de helm van de 39 cent kinderzegel (links, nvph 2295c) van de actie “Snoep verstandig, eet een appel.”

 • willem hogendoorn op 24 juli 2016 om 13:27

  De vrucht lijkt meer op een sinaasappel

 • Bate Hylkema op 24 juli 2016 om 15:20

  * In de achtergrondinfo van de posterijen wordt de vrucht als “een rijpe peer” omschreven. Dus geen sinaasappel Willem.
  * Het fruit van beide eerste postzegels (nvph 110/11 & nvph 201)zijn wel sinaasappels. Ze worden omschreven als ‘appeltjes-van-oranje’.

 • Lars op 24 juli 2016 om 21:01

  Het is wel een sinaasappel. Duidelijk te zien. Of bestaan er ook ronde oranje peren? Op één van de andere kinderzegels uit diezelfde serie staat wel een rijpe peer.

 • Bate Hylkema op 25 juli 2016 om 08:03

  “Mijn excuses Willem. Bedankt Lars. Ik heb zojuist n.a.v. bovenstaande reacties nog eens mijn documentatie geraadpleegd en kom pas daarmee nu tot ontdekking dat een verkeerde postzegel in het artikel terecht is gekomen:
  nvph 2295c (sinaasappel-postzegel) i.p.v. nvph 2295d (rijpe peer-postzegel). Door niet te kijken en te vergelijken is deze ontsporing van mij helaas ontstaan.

 • Patrick op 26 juli 2016 om 01:35

  Verfrissend mooi velletje, dat me na die Olympische miskleun weer met de uitgiften van NL verzoent.

 • Maaike op 27 juli 2016 om 12:53

  Wat een smakelijk geschreven blog. Ik krijg zowaar trek in een appeltje. Leuk om te lezen.

 • Bate Hylkema op 17 augustus 2016 om 20:40

  De fout is hersteld: zojuist is de juiste fruitpostzegel (namelijk de peer-postzegel i.p.v. de sinaasappel-postzegel) in het artikel terechtgekomen.

 • Bate Hylkema op 17 augustus 2016 om 20:45

  Het bovenstaande heeft betrekking op het artikel van 24 juli.

 • Ronald op 25 augustus 2016 om 09:25

  Ik weet dat je appels niet met peren kunt vergelijken maar dat heb ik in dit geval wel gedaan. Met het originele boek “De Nederlandsche Boomgaard” van Berghuis in de hand (m.m.v. de Plantentuin Esveld in Boskoop) heb ik de originele afbeeldingen vergeleken met die op de postzegels. Conclusie: alle 4 perenrassen zijn spiegelbeeldig op de zegels gedrukt. Alle 6 appelrassen zijn exacte weergaves. Zal een bewuste keuze zijn van de ontwerper. De logica ontgaat mij echter een beetje. Mooie zegels overigens waarmee je mooie maximumkaarten kunt maken met stempeling Boskoop!

 • Dirk van Gelderen op 25 augustus 2016 om 10:05

  Als rasechte Boskoper en langjarig lid van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen, vroeger de Vereeniging ter Regeling en Verbetering der Vruchtsoorten te Boskoop geheten, een zeer verrassende uitgifte en ook de uitgifte die qua onderwerp het dichtste bij mij komt ooit. Postnl geeft geen specifiek jubileum te hebben gehad voor deze uitgifte. Ze hebben het 150 jarig bestaan van de vereniging net gemist….. Het boek kwam indertijd in een paar jaar tot stand en is een absoluut meesterwerk geworden. De zegels doen recht aan de kwaliteit van de platen, al zijn ze uiteraard erg klein geworden op de zegels en is er detail verloren gegaan.

  Alle leden van de vereniging zijn per nieuwsbrief op de hoogte gebracht van deze zeer bijzondere uitgifte. Ik heb er voor eigen gebruik een hele berg besteld, hartstikke leuk plakken in plaats van die stomme enen. Hopelijk gaan ook andere leden dit voorbeeld navolgen. Info over de vereniging is te vinden op http://www.kvbc.nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)