Collect: Postzegels met de olympische gedachte - Postzegelblog

Collect: Postzegels met de olympische gedachte

5

De drie postzegels op het postzegelvel Olympische Spelen 2016 vormen samen een podium. Het ontwerp brengt de olympische gedachte in herinnering: sport kent alleen maar winnaars.

De drie postzegels zijn onmiddellijk herkenbaar als het erepodium op een sportief toernooi, ze verschillen zelfs in grootte. De waardeaanduiding 1 is op elke postzegel echter even groot afgebeeld. Zo lijken de tweede en derde plaats ook als ‘beste’ te tellen. TeamNL, de Nederlandse sportploeg die naar Rio de Janeiro wordt afgevaardigd, hoopt op zoveel mogelijk gouden medailles. Indachtig het olympische motto, dat meedoen belangrijker is dan winnen, doen zilver en brons daar niet voor onder – zo lijkt het postzegelvel te willen zeggen. Van 5 tot en met 21 augustus vinden de 28ste zomerspelen plaats in de Braziliaanse stad, terwijl de Paralympische Spelen van 7 tot en met 18 september op het programma staan. Bij de vorige Olympische Zomerspelen in Londen (2012) won Nederland zes gouden, zes zilveren en acht bronzen medailles.

Olympische spelen 2016

Tulp of vlam

De postzegels met het 1-2-3-podium zijn in perspectief weergegeven, want de boven- en zijvlakken zijn ook zichtbaar. Links van de waardeaanduiding 1 is een medaillevorm nagebootst met daarin een driekwart cirkel en het logo van TeamNL: de oranje tulp met een blaadje in de kleuren van de Nederlandse vlag. In de tulp is ook de olympische vlam te herkennen. Linksboven op het velletje staat het TeamNL-logo voor de Paralympische Spelen. Op het moment van schrijven (20 maart 2016) hebben Nederlandse sporters en sportteams zich gekwalificeerd voor de volgende sporten: atletiek, handbal, handboogsport, hockey, paardensport, roeien, schermen, schoonspringen, taekwondo, tafeltennis, triatlon, watersport/zeilen, worstelen, zwemmen, turnen en wielrennen. Bij de Paralympische Spelen zijn 23 sporten met 528 onderdelen. Daarbij zijn kanoën en triatlon nieuw.

Klik hier om het postzegelvel”Olympische Spelen” te bestellen bij Collectclub.

Technische gegevens

Postzegelformaat      : 2x 36 x 25 mm; 1x 36×50 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming        : synthetisch
Drukkleuren  : geel, magenta, cyaan, zwart, goud, zilver en brons
Druktechniek : offset
Oplage            : 135.000 velletjes
Ontwerp: Fabrique
Drukkerij        : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Scan de barcode op het postzegelvel met de Cee-app en u blijft op de hoogte van de medaillespiegel tijdens de Olympische Spelen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Fietsen en wielrennen PaardenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Fer op 18 juli 2016 om 08:00

  Ik vind dit geen geslaagd ontwerp. Als ik als thema olympische spelen zou verzamelen, zou ik niet blij zijn met dit blokje.

 • willem hogendoorn op 18 juli 2016 om 10:02

  Een sportverzamelaar ziet liever een sporter in actie op een postzegel. Als rariteiten verzamelaar vind ik dit ontwerp wel weer creatief en grappig.

 • Piet op 18 juli 2016 om 22:34

  Zoals gewoonlijk verschillen de meningen weer. Er zijn ook verzamelaars van Olympische Spelen & Sport die zeggen: Eindelijk eens wat anders en dan bedoelen ze ook allerlei buitenlandse uitgiften.
  Het enige GROTE minpunt is de één bij zilver en brons. Dat kan helemaal niet!!

 • Patrick op 26 juli 2016 om 01:28

  Lijkt me geen erg geslaagd ontwerp. Het afbeelden van een podium met de drie ereplaatsen druist bovendien in tegen de Olympische gedachte, die stelt dat “deelnemen is belangrijker dan winnen”. Dat zilver en brons even groot zijn afgebeeld of dat de “1” telkens even groot is, doet aan dat bezwaar niets af. Inderdaad weer eens een uitgifte voor het “rariteitenkabinet” (cf Willem Hogendoorn), waar NL naar ik vrees al bijzonder goed is vertegenwoordigd. Geef mij maar dat vel appels en peren !

 • Pieter op 11 augustus 2016 om 13:57

  Het opschrift op het velletje “sport kent alleen winnaars” is ook een miskleun. A) er is altijd maar één winnaar! dus meer verliezers. Kijk en luister maar goed naar de afgelopen dagen: een stuurfoutje, slippen op een nat wegdek, lekker “stappen” voor je finale (!) enz. enz. Je zou zo’n velletje gewoon moeten negeren. Het is PostNL alleen te doen om hun kas te spekken.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)