Grenzeloos Nederland - Australië - Postzegelblog

Grenzeloos Nederland – Australië

3

Hartog logoOp 15 augustus 2016 zal de negende emissie Grenzeloos Nederland verschijnen: Grenzeloos Nederland – Australië. De relatie Nederland – Australië staat via zes verschillende postzegels met drie verschillende invalshoeken op drie velletjes centraal. Daarbij wisselt per vel ieder horizontaal postzegelduo van plaats. De tekst heeft per vel heeft inhoudelijk betrekking op het onderste postzegelpaar.

De aanleiding van deze emissie is vooral tot stand gekomen door de ontdekking van de Amsterdamse ontdekkingsreiziger Dirck Hartogh van het Dirk Hartog Island aan de westkust van Australië 400 jaar geleden, waaraan op initiatief van de Nederlandse ambassade uitgebreid aandacht wordt besteed.
Het ontwerpersduo Ivo Kessel en Martijn Overbruggen Van WIM-Ontwerpers heeft deze emissie ontworpen. De oplage van het ontdekkingsvelletje bedraagt 128.000 exemplaren, die van emigratie en kennisuitwisseling ieder 16.000 exemplaren.

Grenzeloos Nederland – Australië

Vel Grenzeloos Nederland Australië - Nederlandse ontdekkingsreizigers in AustraliëVel Grenzeloos Nederland Australië - Nederlandse emigratie naar AustraliëVel Grenzeloos Nederland Australië - Nederlandse kennis in Australië

Rolverdeling van de Nederlandse betrekkingen met Australië

1. Ontdekkingsreizen met twee afbeeldingen:

 1. Zeekaartkust van het westelijke gedeelte van Australië van de cartograaf Johannes van Keulen uit 1753 (kustgebied Dirck
  Hartogh Island).
 2. Replica van het 17e eeuwse VOC-schip Duyfken van kapitein Jansz. Het eerste schip dat de noordkust van Australië in kaart bracht.


2. Vertrek & aankomst van Nederlandse emigranten in 50e jaren in Australië:

 1. Het Nederlandse emigrantenschip Zuiderkruis vaart onder de Harbour Bridge door de haven van Sydney binnen.
 2. Een Nederlands emigrantengezin staat op de Amsterdamse kade naast een grote verhuiskist.


3. Recente kennisuitwisseling van Nederland naar Australië:

 1. Waterzuiveringsinstallatie met technologie uit Nederland (o.a. van TU Delft & Royal-HaskoningDHV).
 2. Radiotelescoopantennes van ASTRON.

1) Nederlandse ontdekkingsreizigers in Australië

Vel Grenzeloos Nederland Australië - deel ontdekkingsreizigers

Dirk Hartog Island

Grenzeloos Nederland Australië - C

a) Ontdekking westelijk Australië

aus DH route

Kapitein Dirck Hartog met het schip Eendracht is de eerste Europeaan geweest die op 25 oktober 1616 op de meest noordelijke punt van Dirck Hartog Island (westelijk Australië) ontdekte en er landde. In 1697, 81 jaar later, landt kapitein Willem de Vlamingh er met het schip de Geelvink.

aus tin schotel

“1616 den 25 october is hier aengecomen het schip Deendracht van Amsterdam de opperkoopman Gillis Miebais van Lvick, schipper Dirk Hatichs van Amsterdam de 27 dito te seil geghm na Bantvm de opperkoopman Jan Stins, de opperstivierman Pieter . . .”

Deze kapitein bevestigt voor zijn vertrek een tinnen schotel met inscriptie aan een paal. Het gebied staat nu bekend als Cape Inscription.

aus geo hart.eil

De reis, de ontdekking en het aan land gaan van Dirck Hartog 400 jaar geleden wordt van 21 t/m 25 oktober 2016 feestelijk herdacht. In 1985 werd met een afbeelding van de Eendracht en een geschreven Nederlandse tekst ook aandacht aan dit feit gegeven. Herdenkingspostzegel 200 jaar geleden begon de kolonisatie van Australië. Missiedatum 1 mei 1985 (Michel AU 932). En ook in 1966 gaf Australië een dergelijke zegel uit (Michel AU 384).

aus Dirk-Hartog aus hartog postz

b) Ontdekking noordelijk Australië

aus geokart2
Op 26 februari 1606 zette kapitein Jansz van de Duyfken voet aan wal bij de huidige Pennefather River van het Kaap York-schiereiland. Jansz meende echter na het oversteken van de Arafurazee op een zuidelijke uitloper van Australische Nieuw-Guinea te zijn geland. Van het pas ontdekte land bracht hij ongeveer 320 kilometer in kaart voordat hij terugkeerde naar Bantam.

Duyfken

Grenzeloos Nederland Australië - D

Replica van de Duyfken

In Australië is een replica van de Duyfken op initiatief van ‘Duyfken 1600 Replica Foundation’ gebouwd. Op 24 januari 1999 is het schip in Fremantle gedoopt. Na enkele proefvaarten is het scheepje via Indonesië, Mauritius en Zuid-Afrika naar Nederland gevaren. Naderhand is het weer naar Australië gevaren.

aus2 duyfken
De oorspronkelijke Duyfken

Het snel varende Nederlandse verkenningsjacht Duyfken (scheepstype pinas) was geschikt voor ondiepe wateren. Het voer in 1596 in de eerste expeditie naar Oost-Indië, in 1606 naar Papua Nieuw Guinea en noord Australië onder kapitein Willem Jansz in opdracht van de VOC. Daarmee was het schip met bemanning de eersten die Australië voor de Europeanen ontdekte.

c) Ontdekking zuidelijk Australië

aus routetasman

Deze emissie attendeert ons op twee ontdekkingsreizen van Australische kustgebieden, namelijk die in het noorden (kapitein Jansz) en die in het westen (kapitein Dirck Hartog).

aus tasman auspz
Toch is de voor velen bekendste ontdekkingstocht van VOC-kapitein Abel Tasman jammer genoeg niet op de postzegel vermeld. Tasman ontdekte niet alleen Tasmanië, maar ook nog Nieuw-Zeeland en Tongatapu (waar de bemanning wel vriendelijk werd ontvangen).

In 1992 is aan de ontdekking van Nieuw-Zeeland met een postzegel (nvph 1520) aandacht besteed. Op termijn zal ik hierop nader terugkomen.

NVPH 1520aus tasman NZ

In 1988 heeft een 75 cent postzegel (nvph 1411) ons geattendeerd op het 200-jarig bestaan van Australië. Een kaart van Australië met het inschrift ‘Nova Hollandia’ in combinatie met een 17e eeuws zeilschip verbeeldt deze herdenking.

NVPH1411

2) Nederlandse emigratie naar Australië

Vel Grenzeloos Nederland Australië - deel emigratie

Zuiderkruis

Grenzeloos Nederland Australië - E

Het Nederlandse emigranten-schip Zuiderkruis passeert Harbour Bridge in Sydney bij aankomst in Australië. Zie voor meer gedetailleerde info-tekst van het postzegelvelletje.

100.000 emigrant

Grenzeloos Nederland Australië - F

Op 29 september 1958 staat op weg naar Australië de 100.000ste emigrant, de heer A.Zevenbergen met vrouw en kind, op de Sumatrakade in Amsterdam bij een enorm grote verhuiskist van de Rotterdamse Emigratie Verpakkings Onderneming met daarop o.a. afbeeldingen van de Nederlandse vlag en het werelddeel Australië.

3) Nederlandse kennis in Australië

Vel Grenzeloos Nederland Australië - deel kennis

Square Kilometre Array

Grenzeloos Nederland Australië - A
Impressie van het Square Kilometre Array-radiotelescoop-gebied in Australië met Nederlandse antennes in de voorgrond. Zie voor meer gedetailleerde info-tekst van het postzegelvelletje.

aus SKA aus Nereda

Nereda

Grenzeloos Nederland Australië - B

In Kingaroy (Queensland) pioniert Australië met de innovatieve Nederlandse Nereda-technologie bij de bouw van een waterzuiveringsinstallatie gebouwd. Zie voor meer gedetailleerde info-tekst van het postzegelvelletje.

Vormgeving

Per velletje worden de zegelafbeeldingen onderling met een transparante kleurige laag (opgebouwd uit delen van cirkels) met elkaar verbonden. Binnen deze keurige laag loopt een 17e eeuwse ‘postzegel-verbinde-tekst’ (ontleend aan een tinnen schotel van Dirck Hartogh) over de ontdekking van Australië, parallel aan de omtrek van de cirkels.
Door kleurverloop in de cirkels aan te brengen én door ze op te breken en te verschuiven hebben beide ontwerpers meer spanning en actie in het beeld gebracht.
De ronde vormen verwijzen niet alleen naar de contouren van tinnen schotel van Dirck Hartog, maar ook naar de platgeslagen geografische kaartweergaven van een wereldbol.

Rode draad: de greep op Australië

De rondgaande 17e eeuwse tekst op de zes postzegels verbindt als een rode draad het historisch Nederlands-Australische verleden (via het recente verleden van de jaren 50 en 60) met de actualiteit van beide landen.
Of symboliseert deze typografische laag de contactpunten van de ontdekkingsreizigers in noordelijke, westelijke en zuidelijke kuststreken komend vanuit Indië (linksboven) en verdwijnend richting Nieuw-Zeeland (linksonder)?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Australië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 2,60 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 17 juli 2016 om 08:19

  Voor mij hadden de transparant kleurige lagen niet gehoeven. Het leidt af van het getoonde onderwerp en verminderd de zeggingskracht van de zegel.

 • Johan Vaart op 20 juli 2016 om 08:29

  Wat een leuk artikel hr. Hylkema.

 • Elly Spillekom op 12 augustus 2016 om 16:31

  De Dutchies aan de west Coast van Australie zijn ontzettend blij met deze serie postzegels die de geschiedenis van de Nederlanders in Australië uitgelicht . Speciaal de Duyfken crew uit Fremantle die op punt staat om hun Dirk Hartog trip te gaan varen en op 25 October te eindigen op Dirk Hartog Island in Shark Bay.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)