Erepodium Olympische Spelen 2016 - Postzegelblog

Erepodium Olympische Spelen 2016

1

Logo Rio 2016Ter gelegenheid van de allergrootste internationale sportmanifestatie Olympische Spelen 2016 van 5 t/m 21 augustus en de Paralympische Spelen van 7 t/m 18 september in Rio de Janeiro in Brazilië wordt op 18 juli een postzegelvel met drie postzegels uitgegeven. Vermeldenswaardig is dat de emissie twee postzegels telt van gelijk formaat en eentje twee keer zo groot.

Vel Olympische Spelen 2016

Vel Olympische Spelen 2016

De rangschikking van de drie postzegels komt overeen met die van een podium, waarop drie winnende atleten of teams worden gehuldigd na afloop van een wedstrijd. De gouden postzegel staat in het midden, de zilveren links en de bronzen rechts. Het 1-2-3-podium is in een ruimtelijk perspectief (via isomerische projectie) afgebeeld doordat boven- en zijvlakken in dezelfde kleuren zijn toegevoegd. De randen van deze vlakken zijn van een (gedrukte en ogenschijnlijk echte) perforatie voorzien.

Zegelembleem Olympische Spelen 2016

In een ronde medaille (met een driekwart lijntje subtiel een olympische plak aanduidend) is het TeamNL-logo geplaatst, bestaande uit een oranje tulp, waarin een olympische vlam (in combinatie met een blad in de kleuren van de Nederlandse vlag) is te herkennen. Het logo met de vijf olympische ringen en de tekst TeamNL bevinden zich eronder.

Olympische Spelen 2016 zegel 1 Olympische Spelen 2016 zegel 2 Olympische Spelen 2016 zegel 3

De ontwerper van het postzegelvelletje Olympische Spelen 2016 wordt als bijzonderheid in het PostNL-persbericht niet met naam genoemd, maar omschreven als “het ontwerp werd binnen PostNL ontwikkeld”. Ongetwijfeld heeft Julius Vermeulen (adviseur visuele communicatie bij PostNL) bij het ontwerp van dit postzegelvelletje (oplage 135.000 exemplaren) een groot werkzaam aandeel geleverd. Reden? Bij de kinderzegels 2015 die hij ontworpen heeft, is hetzelfde postzegel-grootteverschil aanwezig.

Rio 2016 logo

Drie mensen zijn op een dynamische manier met elkaar verbonden.De kleuren groen, geel en blauw komen overeen met die van de Braziliaanse vlag. Het logo staat voor passie en transformatie. Het moet vriendschap, verbondenheid en gastvrijheid uitstralen.

Pas na afloop van de sportmanifestatie zal bekend worden hoeveel landgenoten het 1-2-3-erepodium met overwinningen voor gouden, zilveren of bronzen medailles hebben weten te bereiken. Nederland doet aan 19 sporten mee gedurende de 19 dagen durende Olympische Zomerspelen 2016. Volgens technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF vallen er minimaal 16 en maximaal 32 medailles in Rio de Janeiro te behalen, aldus De Telegraaf van 30 juni 2016. Gemiddeld zijn dat dus anderhalve medaille per dag!

218-150.jpgnvph-679-olympiade-zegels
nvph-1014NVPH 1203

NVPH 2415 NVPH 2948

De toepassing van deze originele (??) en afwijkende (??) Olympische Spelen-invalshoek komt bepaald niet overeen met die van voorgaande benaderingen van de OS op postzegelgebied in binnen- en buitenland. De sportman/sportvrouw met zijn/haar ‘sport-in-actie’ is beeldtechnisch altijd het aangewezen en aansprekende item geweest (zie ook postzegelblog-artikel van 6 september 2009).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland BraziliëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 2,43 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Bate Hylkema op 10 juli 2016 om 10:47

    Onder de oranje tulp van het Olympische Spelen-logo staat in een klein lettertype de toevoeging PARALYMPIC.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)