Beroemde personen - Postzegelblog

Beroemde personen

1

van-mierevelt

We beginnen in dit artikel met de oudste van de twee, te weten Pieter Corneliszoon Hooft. Hij werd geboren op 16 maart 1581 te Amsterdam. Hij was de zoon van Cornelis Pieterzoon Hooft, één van de burgemeesters van de stad Amsterdam. Hij komt dus uit een gegoede familie uit die tijd.

Zoals in die tijd gebruikelijk, ging hij studeren en zijn vader stuurde hem, na de Latijnse School te hebben doorlopen, op educatieve reis naar Frankrijk en Italië. Deze studiereis duurde meer dan drie jaar. De bedoeling van deze reis was, dat hij de nodige contacten zou leggen om deze te kunnen gebruiken in de handelssfeer. Echter, tijdens deze tocht werd hij bevangen door de architectuur en andere zaken, waarna hij in zijn verdere leven meer de richting van de kunst op zou gaan. Hij ambieerde niet het koopmanschap zoals zijn vader, maar meer de richting van een bestuursambt. Om dit te kunnen doen ging hij rechten studeren aan de universiteit van Leiden. Deze studie heeft hij nooit afgemaakt, het ging Hooft hoofdzakelijk om de bestuursinrichting.

In 1609 werd hij als niet-edele aangesteld als drost van Muiden en baljuw van het Gooiland. Dit hield in dat hij het gezag had over een aantal zaken die hij moest aansturen. Bij conflicten werd hem meestal gevraagd hierin te bemiddelen, waarin hij blijkbaar goed was.

In 1610 trouwt hij met Christina van Erp en zij gaan op het Muiderslot wonen. Echter zijn liefde lag toch voornamelijk bij het maken van gedichten en in 1618 begon hij aan de biografie van Hendrik IV. In de loop der jaren verliest hij een aantal kinderen, die de leeftijd van twee jaar niet bereiken. In 1624 overlijdt zijn vrouw op 33-jarige leeftijd.
In 1627 ontmoet Hooft de weduwe Heleonora Hellemans en zij trouwen aan het eind van het jaar. Hooft was al die tijd wel op het Muiderslot blijven wonen en stelde het slot nu ter beschikking van gelijkgezindten, die in de zomermaanden gedichten kwamen voorlezen, toneeluitvoeringen gaven, en ook aan schrijvers, die hun boeken kwamen presenteren. Dit heeft vele jaren later geresulteerd in de zogenaamde Muiderkring, die nog vele jaren heeft bestaan. Toch waren dit incidentele ontmoetingen. Zij waren niet constant, men kwam elkaar tegen, bij toeval op dit slot. Na die ontmoetingen werd er nog gecorrespondeerd via briefwisseling.

Hooft heeft in zijn tijd vele toneelstukken geschreven, gedichten zijn er in overvloed en er zijn een vijftigtal sonnetten van hem bekend. In 1628 vat hij het plan op om de Nederlandse Historiën te gaan beschrijven en neemt daar de tijd voor. In 1647 overlijdt Frederik Hendrik van Oranje en P.C. Hooft is daar aanwezig op zijn begrafenis, waar hij een verkoudheid oploopt. Op 21 mei 1647 overlijdt hij. Op dat moment heeft hij 20 delen van dit lijvige boekwerk voltooid. Later worden er postuum nog een zevental aan toegevoegd.
P.C. Hooft ligt begraven in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

 

Joost van den Vondel

Een tijdgenoot van P.C. Hooft was Joost van den Vondel, geboren te Keulen op 17 november 1587. Joost van den Vondel leerde veel door zelfstudie en was dus een tijdgenoot van P.C. Hooft. Hij leerde Hooft kennen via de Muiderkring, waar hij regelmatig werd uitgenodigd.

Van hem zijn vele toneelstukken bekend en één van de bekendste stukken wordt nog jaarlijks opgevoerd in Amsterdam, namelijk de ‘Gijsbrecht van Aemstel’. Omdat hij op latere leeftijd besluit om Rooms-katholiek te worden, wordt hij niet meer geaccepteerd in de Muiderkring. Later wordt hij ook nog koopman en bestiert een winkel in zijde, wat voornamelijk kousen waren.
Vondel heeft in die tijd ook vele psalmen vertaald vanuit het Latijn naar het Nederlands; ook vertaalde hij vele Griekse stukken van Sophocles, Horatius, Virgilius en Ovidius naar het Nederlands. Als één van zijn meesterwerken wordt ook nog genoemd het stuk ‘Lucifer.

 

In 1610 trouwt Vondel met Mayke de Wolff en zij krijgen een aantal kinderen. Vijf zijn er bekend en drie van hen stierven op zeer jonge leeftijd. Ook zijn vrouw sterft in 1635 op jeugdige leeftijd. Al deze zware klappen overleeft hij, sterker nog, hij overleeft alle kinderen en ook zijn broer en zussen. Wanneer hij overlijdt op 5 februari 1679 te Amsterdam, is er nog slechts 1 kleinzoon in leven.

Vondel werd in 1659 suppoost (boekhouder) bij de Bank van Lening. Hij verdiende daar het riante salaris van ʃ 650,00 op jaarbasis. Dit salaris werd hem uitbetaald tot aan zijn dood in 1679. Hij gaat bij de bank met emeritaat in 1670. Bij zijn overlijden had hij alvast een grafschrift geschreven met de volgende tekst:“Hier leit Vondel zonder rouw. Hij is gestorven van de kouw”
Ook Vondel ligt begraven in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

postzegel 6cent

Vondel heeft ooit het kortste gedicht geschreven en won hiermee een prijs. Het gedicht luidt: U Nu!
Ook het woord “schouwburg” is door Vondel “uitgevonden”. Het woord schouw betekent namelijk kijken en burg staat voor plaats; dus op een plaats ergens naar kijken.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Nederland BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Ronald op 6 juli 2016 om 07:08

    Mooie bijdrage. De persoon op het eerste schilderij is echter niet P.C. Hooft maar Hugo de Groot geschilderd door Van Mierevelt.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)