Een stukje filatelistische vorming - Postzegelblog

Een stukje filatelistische vorming

0

Een postzegel hoort onbeschadigd te zijn, anders is hij waardeloos. Een tandje eraf, een scheurtje erin of een knik, het zijn voor de verzamelaar fatale zaken. Voor het postbedrijf is het een ander verhaal: daar kijkt men (tegenwoordig de sorteer- en stempelmachines) niet zo nauw, zoals we verderop zullen zien.

Toch zijn er gevallen waarin doorgeknipte zegels (dus zwaar beschadigd) een hoge verzamelwaarde hebben, mits op een poststuk. Snuffelend in de Michel catalogus zien we dat vóór 1918 in de voormalige Duitse koloniën Kameroen en Karolinen ooit situaties zijn geweest (een tyfoon, een opstand, een vlootbezoek) waardoor er plaatselijk een tekort ontstond aan zegels van een bepaalde frankeerwaarde (bijvoorbeeld 5 Pfennig). De lokale postautoriteiten losten het probleem op door zegels van 10 Pfennig doormidden te knippen en – met een afdruk van het*) kantoorzegel ernaast – voor frankering te gebruiken. Deze brieven staan tegenwoordig voor zo’n € 3000,- in de catalogus en ik kan ze helaas niet uit eigen voorraad laten zien.

brief 1

Het spreekt vanzelf dat filatelisten lucht kregen van dit fenomeen en daardoor (want waar vraag is ontstaat aanbod) kwamen er ook dergelijke halveringen uit andere postkantoren van de betreffende koloniën. Maar, zo staat in de catalogus, dit is “philatelistische Spielerei”. Misschien heeft de maker van de hier getoonde brieven zich door bovenstaande geschiedenis laten inspireren en het begrip “philatelistische Spielerei” nog wat verder doorgevoerd. En het werkt.

Als de Duitse stempelmachine maar fluor ziet en geen overijverige postbode roet in het eten gooit creëer je zo een grappig stuk.

Het was niet de eerste keer dat de heer Dibbern zich zo creatief ging uitleven. In 1965 op vakantie in Spanje had hij al flink proefgedraaid. Hij nam een voorraadje ongestempelde zegels van de Bondsrepubliek en de DDR mee en plakte deze tussen de vereiste 6 peseta’s. Niemand deed moeilijk en dit filatelistisch grapje ging gewoon naar Hamburg. Waarde van deze twee brieven? Ja, daar zit toch een klein verschil (van €3000,-) met de bijzondere brieven uit de Duitse koloniën…

*) Voor het verschil tussen de zegel en het zegel: zie Van Dale.

Auteur : Sjoerd Bangma

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DDRNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)