Europride Amsterdam 2016 met op voorgrond tredende beeldelementen - Postzegelblog

Europride Amsterdam 2016 met op voorgrond tredende beeldelementen

0

regenboogvlagMode-illustrator Piet Paris heeft het vel Europride Amsterdam 2016 ontworpen. De Europride valt samen met de 20e Amsterdam Gay Pride van 23 juli t/m 7 augustus. Dag van uitgave van deze emissie is op 18 juli 2016.


Vel Europride Amsterdam 2016

Vel Europride Amsterdam 2016

 1. Piet Paris (pseudoniem voor Pieter ’t Hoen) heeft op het vel van tien postzegels twee verschillende gestileerde afbeeldingen van een man en een vrouw in een witte cirkel tegen een roze achtergrond ontworpen (roze staat voor seks). Deze witte cirkel kan ook als een opening in een roze wand gezien worden. Op beide postzegels bevindt de persoon zich gedeeltelijk áchter (o.a. handen en haar) als vóór deze wand (onderlichaam).
 2. De zes sterren bij de ‘mannelijke & vrouwelijke’ Europride-postzegel verwijzen naar de Europa-vlag.
  In de afbeelding van man en vrouw zijn van dezelfde beeldelementen gebruik gemaakt, maar op andere plekken.

Man

Europride Amsterdam 2016 -1

 • De man heft zijn armen op alsof hij met gebalde vuisten staat. Hiermee straalt hij fiere en onafhankelijke zelfverzekerdheid uit.
 • Het bovenlichaam is voorzien van een hemd met een ovale decoratie.
 • Op halshoogte draagt hij een strikje bestaande uit twee roze driehoeken.
 • Zijn omkaderde zwembroek bestaat uit gekleurde stroken, die overeenkomen met de kleuren van de regenboogvlag als kleurig symbool van de
  homobeweging. De zes kleuren vertegenwoordigen begrippen: rood staat voor leven, geel voor zonlicht, oranje voor geneeskracht, groen voor
  natuur, blauw voor sereenheid en violet voor karakter.
 • Zijn beide benen lopen buiten de cirkel naar de onderkant van de postzegel door. De zwembroek treedt op de voorgrond, ook buiten de cirkel.
 • Van de zijkant bekeken is de levendige lichaamshouding van deze ‘slangen-man’ uiterst merkwaardig. Het bovenlichaam (met hoofd en armen)
  bevindt zich áchter de roze achtergrond, terwijl zijn onderlichaam (met benen) zich juist er vóór is afgebeeld. Met deze lichaamshouding verbeeldt Piet Paris op letterlijke én figuurlijke wijze het begrip ‘uit de kast komen’ (er voor uitkomen / coming out).

Vrouw

Europride Amsterdam 2016 -2Piet Paris - vrouw

De houding van beide achterover gebogen vrouwen komt overeen met die van de vrouw op de postzegel. Toch valt deze houding minder goed op, omdat de dame frontaal is afgebeeld, terwijl ze op bijgaande afbeelding van Piet Paris van de zijkant is weergegeven. Bij insiders staat deze stand van het lichaam bekend als ‘catwalk-houding’.

 • Het roze gekleurde hoofd wordt op ‘oor-hoogte’ versierd met roze driehoekige oorbellen.
 • Het omvangrijk grote bos haar is gedeeltelijk zichtbaar.
 • De handen zijn op haar heupen gezet, waarmee ze uitdagend, breed en stoer overkomt.
 • Haar decolleté is omhoog gestuwd.
 • Onder haar wespentaille omsluit een kokerrok haar heupen, waarmee haar onderlichaam op de voorgrond treedt.
 • De roze driehoek (het symbool voor de emancipatiestrijd van homoseksuelen) op haar heuprok functioneert wellicht als een schort. De roze
  driehoek symboliseert de emancipatiestrijd van homoseksuelen.
 • Heup en benen van de ‘slangen-vrouw’ lopen ook buiten de cirkel door naar de onderkant van de postzegel. Ook met deze lichaamshouding
  verbeeldt Piet Paris op letterlijke én figuurlijke wijze het begrip ‘uit de kast komen’ (er voor uitkomen / coming out).

Werkwijze en vormgeving

Ontstaan van dynamiek

Zoals gewoonlijk begint Piet Paris met potloodschetsen op papier. Na goed bevinden ervan knipt hij uit gekleurd papier de verschillende lichaamsonderdelen en formeert ze in een collage op A3-formaat tot man en vrouw. Al schuivend met de geknipte ‘vorm-onderdelen-van-papier’ ontstaan er bij diverse ‘scharniergewrichten’ botsende witte ruimten, zoals o.a. bijvoorbeeld bij nek en romp. Als je die laat botsen, ontstaat dynamiek. Al schuivend, wikkend en wegend zijn tenslotte beide personen met een vloeiende en beweeglijke lichaamshouding ontstaan, zoals op beide postzegels is afgebeeld.

“Kracht zit in de eenvoud.”

Piet Paris kenmerkend stijl van ontwerpen luidt “Kracht zit in de eenvoud.” Beperking geeft het essentiële van het onderwerp dus weer, maar Paris vervormt de werkelijkheid daarbij expres door overdreven vergrotingen (zoals bovenarm) of verkleiningen (zoals wespentaille) toe te passen. Deze sterk persoonsgebonden afwijkende manier van weergeven van de werkelijkheid staat bekend bekend onder de term expressionisme.

 • Beide personen zijn met enkele overzichtelijk simpele vormen (vergroot / verkleind) zonder details vereenvoudigd samengesteld.
 • Alle vormen van de lichaamsonderdelen bezitten krachtige, spanningsvolle gebogen, half ronde of ovale omtrekken.
 • Alleen de kledingstukken zwembroek en schort zijn uit rechte lijnen opgebouwd.
 • Beperkte kleurkeuze: roze, zwart en wit. Hierbij is sprake van kleurperspectief: zwart is een wijkende kleur, terwijl paars op de voorgrond treedt.
 • “Ik werk in mijn illustraties graag met spiegelingen. Zo vond ik het aardig om de ontblote torso van de man om te keren tot een decolleté a la
  Marie Antoinette.”
 • Het bovenlichaam van beide personen is redelijk symmetrisch, rustgevend afgebeeld. Het onderlichaam daarentegen komt door de schuin lopende lijnen asymmetrisch over. Deze levendig beweeglijke wijze van afbeelden verwijst naar dynamiek, naar actie.

Verenigde Naties homo-emancipatie

Verenigde Naties - free and equal - 0,80 Verenigde Naties - free and equal - 1,00 Verenigde Naties - free and equal - 1,20

Begin dit jaar heeft de postadministratie van de Verenigde Naties ook een postzegelemissie uitgegeven met aandacht voor de homo-beweging. De Nederlandse postzegels belichten de rol van de mannelijke en de vrouwelijke ‘deelnemer’. De VN-postzegels onderscheiden varianten in de homo-wereld: een homo-stel, een lesbisch stel en een transgender.

Tussen beide emissies is in de verbeelding én de afbeelding van de homo-beweging een groot verschil. De twee Nederlandse postzegels verbeelden op een subtiele wijze de homo-materie: ‘een goed waarnemer heeft maar een halve afbeelding nodig’ (letterlijk en figuurlijk uitlegbaar). Piet Paris verwoordt het als volgt: “In de loop der tijd heb ik mijn eigen stijl gevonden. Een vorm waarin ik altijd werk aan het vereenvoudigen ben van de werkelijkheid. Mijn werk (verbeelding) is nooit in één keer leesbaar. Je moet altijd een paar keer met je ogen knipperen om te zien wat het echt voorstelt. Voor mijn doen heb ik lang over deze opdracht gedaan. ’t Was een worsteling. De uitstraling moest natuurlijk gay zijn.”
De VN-postzegels met daarop een homo-stel en een lesbisch-stel, geven een meer platvloerse afbeelding van de ‘deelnemers’. Voor buitenstaanders komen beide afbeeldingen onomwonden, direct en daardoor te confronterend over. Er valt niets meer te raden (zie ook postzegelblog-artikels van 16 april en 18 mei).

Verenigde Naties - free and equal - 0,49 Verenigde Naties - free and equal - 0,68 Verenigde Naties - free and equal - 1,50

In alle geledingen

De VN-postzegels wijzen ons er ook op dat in alle geledingen van de maatschappij de homo-beweging ‘aanhangers’ kent zowel onder arm & rijk, kerkelijk & niet-kerkelijk als jong & oud en laag & hoog opgeleid. Ook is er aandacht voor de persoon die er op een gegeven moment vooruitkomt tot welke stroming hij/zij behoort (uit de kast komen). Als afsluiting is er ook aandacht voor een kind dat opgroeit in een regenboogfamilie/roze familie (ouderpaar is of homo-stel of lesbisch stel).

Vormgeving

De VN-postzegels bezitten alle ook een opvallende vormgeving:

 • Slank-langgerekte en gestileerde personen.
 • Spanningsvolle gebogen en vloeiende vormen.
 • Kleur-fleurigheid van deze emissie is groot. ’t Heeft betrekking op de beleving van de deelnemers.
 • Het vrije en gelijke van mensenrechten geldt hierbij voor lesbienne (L), gay (G, homo’s), bisexual (B) en transgender (T).

COC – Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit

COC logo

In vroegere jaren stond de homobeweging bekend onder de dekmantelnaam ‘COC’, dat Cultuur- en Ontspannings Centrum betekende. Tegenwoordig is de naamaanduiding transparanter geworden, namelijk ‘Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 2,71 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)