In kort bestek…(90) - Postzegelblog

In kort bestek…(90)

0

BelgieMagna Carta van de Europese Post

bpost heeft 13 juni met een velletje (perkamenten oorkonde met twee zegels) het feit gevierd dat het dit jaar vijfhonderd jaar is geleden dat het postverkeer in Europa werd vrijgemaakt dankzij de zogenoemde ’Magna Carta van de Europese post’, een overeenkomst tussen keizer Karel V en de machtige postmeesterfamilie Thurn und Taxis. Hoofdpersoon op één van de tweezegels (rechts) is François de Tassis (1514), die in 1516 keizer Karel het bestuur toevertrouwd kreeg van diens posterijen. Ook zijn neef Jean-Baptiste van Taxis werd tot algemeen hoofdpostmeester van Karel benoemd. Zijn wapenschild siert de andere postzegel. De achtergrond van het velletje wordt gevormd door een perkamenten oorkonde. Van het velletje, prijs € 6,78, zijn 69.672 stuks van de persen gekomen.

 

Uitzonderlijke samenwerking

Op 13 juni heeft bpost nog een bijzonder velletje in roulatie gebracht ter gelegenheid van de opening van het Zwin Nastuur Park, waarmee de rijke flora en fauna van het Zwin in de kijker wordt gezet. Het velletje is vooral zo bijzonder omdat het voor de eerste keer is dat de illustrators André Buzin (fauna) en Marijke Meersman (flora) de handen ineen hebben geslagen. Buzin schilderde vijf vogels in volle vlucht, Meersman koos vijf planten uit de selectie van het Zwin op basis van kleur, vorm en variatie.

 

Vijf fauna en vijf flora

In het velletje (oplage 70.172; prijs € 7,40) zitten dus tien zegels met de waardeaanduiding 1; op de bovenste rij van links naar rechts: bergeend (Tadorna tadorna), visdief (Sterna hirundo), boerenzwaluw (Hirundo rustica), kluut (Recurvirostra avosetta) en lepelaar (Platalea leucorodisa); op de onderste rij van links naar rechts: eenbloemige zeekraal (Salicornia pusilla), gerande schijnspurrie (Spergularia media), lamsoor (Limonium vulgare), melkkruid (Glaux maritima) en gesteelde zoutmelde (Atriplex pedunculata).

 

 

Deel III, 1916 De Groote Oorlog

Tot slot verscheen op 13 juni in De Groote Oorlogë deel drie van de vijfjarige reeks De Groote Oorlog, Het verzet. In een velletje met vijf zegels: De ondergrondse pers (LÁme Belge, De Vrije Stem en La Cravache); Gabrielle Petit (1893), die op 1 april 1916 werd geëxecuteerd (portret en gevangeniscel in Sint-Gilles); Historicus Henri Pirenne in 1916 door de Duitsers opgepakt (Pirenne in de cel); tewerkstelling en een cartoon die de tewerkstelling aan de kaak stelt; watervliegtuig en de Slag bij Tabora, 1916 (commandant De Bueger en watervliegtuig).

 

postzegel engeland shakespeare 2016

 

Herdenking Shakespeare

’The fool doth think he is wise, but the wise man knows himself to be a fool’ uit As you like it;’ I wasted time, and now doth time waste me’ uit Richard II. Twee van de beelden op de tien indrukwekkende 1st-tekstzegels die Groot-Brittannië op 4 april heeft uitgegeven ter postale herdenking van de 400e verjaardag van de dood van The Bard, 52 jaar oud, op 23 april 1616 in Startford-upon-Avon. Shakespeare schreef 37 toneelstukken 154 sonnetten en op de tien zegels staan ’words of the Bard’ uit zijn beroemdste stukken: Hamlet, Julius Ceasar, Romeo and Julia, As you like it, Much ado about nothing, Sonnet 30, Venus and Adonis, The Tempest, Macbeth en Richard II.

 

Engeland 2016 postzegel

 

The Great War

Op 21 juni verscheen het derde velletje The Great War (Lest we forget, 3 x 1st en 3 x 1,52 pond), 1916, het jaar dat het conflict escaleerde. Op een van de 1st-zegels een verschroeide Battlefield Puppy en twee 1,52 pondzegels herinneren aan de Slag aan de Somme en de Battle of Jutland. Een miniatuurvelletje (2 x 1st en 2 x 1,33 pond) is gewijd aan de posterijen tijdens de oorlog.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes België Duitsland Groot Brittannië Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.