Postale geschiedenis van Syrië (II) - Postzegelblog

Postale geschiedenis van Syrië (II)

0

11In 1920 werd het onafhankelijk koninkrijk Syrië opgericht onder koning Faisal I, de latere koning van Irak. Zijn heerschappij duurde slechts enkele maanden totdat het Syrische leger de Slag van Maysalun verloor van de Fransen. Hierna plaatste de Volkerenbond Syrië onder een Frans mandaat. Dit bleef zo totdat in de Tweede Wereldoorlog Syrië onder het bewind van Vichy-Frankrijk kwam te vallen en het in juli 1941 door de Britten samen met de Vrije Fransen heroverd werd.

3
Hierna riep Syrië zijn onafhankelijkheid uit, maar die werd pas door de meeste landen in 1944 erkend. De Fransen bleven in Syrië tot 1946.

4

In 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Dit onafhankelijke Syrië was een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).

5
In 1961 maakte een militaire coup een einde aan de VAR. In 1963 kwam de Ba’ath-partij, via een nieuwe staatsgreep, aan de macht in Syrië. In 1967 werd Syrië betrokken in de Zesdaagse Oorlog tussen een Arabische coalitie en Israël. Syrië verloor de Golan-hoogte aan Israël.

Hafiz al-Assad

Hafiz al-Assad

Op 22 februari 1971 werd Hafiz al-Assad president van de Syrië. Deelname aan de Jom Kipoeroorlog in 1973 en inmenging in de Libanese Burgeroorlog (1975-1990) leverden weinig resultaat op, maar Syrië bleef wel een machtsfactor in de regio. Het terugkrijgen van de Golanhoogte van Israël, op welke manier dan ook, blijft een hoofddoelstelling van de buitenlandse politiek, naast een oplossing van het Arabisch- Israëlisch conflict en het vergroten van de invloed in Libanon. Na het overlijden van Hafiz al-Assad in 2000 werd hij als president opgevolgd door Bashar al-Assad

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad

Nadat eind 2010 in Tunesië demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio, waaronder in Syrië. In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba’ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leidt en dat er ook andere politieke partijen gevormd mochten worden.

De demonstraties veranderden al snel in een burgeroorlog waarbij het Syrische Arabische Leger van president Assad en pro-Assad milities de rebellen, door de seculiere regering gezien als “terroristen”, met grof geweld bestrijden.


Syrië en haar bondgenoten Rusland, Volksrepubliek China en Iran schrijven de opstand en het geweld toe aan een jihad door intolerante islamisten en salafistische terroristen, gesteund door streng wahabitische monarchieën zoals Qatar en Saoedi-Arabië, Frankrijk, en wapen leveringen vanuit de Verenigde Staten, de NAVO, Israël en Turkije. Assad verklaarde in november 2012 tegenover de televisiezender RT, dat er in Syrië geen sprake is van een burgeroorlog maar van pogingen tot buitenlandse inmenging door regionale en internationale grootmachten, salafis-tisch extremisme en van terrorisme tegen de staat.

Hij verklaarde nooit onder buitenlandse druk afstand te zullen doen van het presidentschap tenzij via algemene vrije verkiezingen door de Syrische bevolking. President Assad verklaarde in Syrië te willen blijven, leven en ook sterven. In 2014 werden er presidents-verkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, hij won die verkiezingen met 88,7% van de stemmen.
Tot zover de korte geschiedenis van Syrië, maar met name postaal gezien (en daarvoor leest u immers dit blad) is de streek ook verder nog bijzonder interessant.

(Ton Vis © De Postkoets)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Architectuur Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)