Collect: Een symfonie in twee postzegels - Postzegelblog

Collect: Een symfonie in twee postzegels

0

Wolfgang Amadeus Mozart was negen jaar, toen hij in 1765 een rondreis door Nederland maakte, samen met zijn ouders. Ter gelegenheid van zijn verblijf in ons land brengt PostNL een speciaal postzegelvel uit, dat is ontworpen door Robbert Zweegman.

Robert Zweegman voeltzich verbonden met Mozart: hij groeide op met zijn muziek

Robert Zweegman voeltzich verbonden met Mozart: hij groeide op met zijn muziek

Hoe ben je bij het ontwerp te werk gegaan, Robbert?

“Ik verdiepte mij in de jonge Mozart. Ik kwam erachter dat er in het Haags Historisch Museum een kortdurende tentoonstelling zou komen van het Nederlands Muziek Instituut. Bij dit instituut berust de originele partituur van Galimathias Musicum, een van de werken die Mozart in Den Haag componeerde. Toen ik belde, waren ze net bezig met het prepareren van de stukken. Ik ben toen direct met de camera naar Den Haag vertrokken, voordat de partituur in de vitrine zou worden gelegd. Het is een opvallende muzieknotatie van de jonge Mozart, waartussen allerlei opmerkingen, strepen en verbeteringen van vader Leopold staan. Vlak voor het laatste blad van de partituur zag ik de woorden ‘ist gut’ staan – de stempel van goedkeuring van een kritische, maar liefhebbende vader. Toen wist ik dat ik mijn eerste beeldelement had.”

foto 2

Je hebt bewust gekozen voor historisch beeldmateriaal. Waarom?

“Er wordt veel onzin over Mozart verteld. De film Amadeus heeft bijvoorbeeld een beeld van hem geschapen dat nogal tendentieus bepaalde aspecten van zijn karakter en leven benadrukt. Die kant wilde ik niet op. Vandaar dat ik gekozen heb voor historisch verantwoord beeld: de partituur als bewijs van Mozarts kunde als componist en het orgel van de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem, waarop hij een concert heeft gegeven. Diezelfde aanpak heb ik voor de portretten gehanteerd. Uiteindelijk bleek de combinatie van twee even grote rechthoeken per postzegel het beste te werken, met een strook wit erboven en eronder. Zo kon ik er een horizontale gelaagdheid in aanbrengen waarin ook de notenbalk aansluit op het klavier en de registers van het orgel.”

Geen ontwerper kan zonder bibliotheek

Geen ontwerper kan zonder bibliotheek

Welke hindernissen kwam je tegen?

“Veel ontwerpers zullen Mozart in Nederland stug materiaal vinden. Dat komt omdat dit een periode uit zijn leven is waarvan weinig is overgebleven. Maar ik smul hiervan. Ik doe graag research, lees me in en zoek dan naar creatieve oplossingen. Zo heb ik talloze beeltenissen van Mozart gevonden, maar het is niet zeker of het hem is. Er zijn geen betrouwbare portretten van Mozart bekend op de leeftijd van 9 of 10 toen hij in Nederland was. Daarom heb ik gekozen voor twee schilderijen; een van Mozart op 7-jarige leeftijd en een van toen hij 14 was. Als je het gemiddelde daarvan neemt, kom je met een beetje schuiven uit op de leeftijd tijdens zijn verblijf in ons land.”

foto 4

Je hebt veel tijd gestoken in de voorbereiding

“Ik vond dat ik Mozart eer moest betonen op een manier die bij zijn kwaliteit en verfijning past. Heel belangrijk is natuurlijk de kwaliteit van het beeld. Van musea kreeg ik uitstekende digitale foto’s. De foto van het handschrift heb ik zelf gemaakt en de foto van het klavier is door een bevriende fotograaf gemaakt. Voor de beeldbewerking heb ik een goede lithograaf ingeschakeld, met wie ik vaker werk. Lithografie is heel belangrijk voor beeld op kleine schaal, omdat je details kunt behouden die anders zouden verdwijnen. Een goed voorbeeld is het vlammetje op de kaarsen boven het klavier. Je ziet het vlammetje echt gloeien.”

Wat vind je van het resultaat?

“Ik denk, dat het postzegelvel een geslaagde samensmelting is van klassiek en modernistisch. Weet je, ik heb het gevoel dat het postzegelvel zichzelf heeft vormgegeven. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat ik niets aan het toeval heb overgelaten.”

Klik hier om het postzegelvel “Mozart in Nederland” te bestellen bij Collectclub.

Technische gegevens

Postzegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 ½ : 14 ½
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Soort postzegel : vel met 10 postzegels waarvan 2 verschillende
Drukkleuren : geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek : offset
Oplage : 90.000 velletjes
Ontwerper : Robbert Zweegman
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NieuwtjesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,40 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)