In kort bestek…(89) - Postzegelblog

In kort bestek…(89)

0

Puur Thema. Sinds 1 januari telt het Belgische uitgifteprogramma nog maar vier emissiedagen. De tweede van dit jaar was 13 juni en net als de vorige keer vijf emissies (velletjes), puur thema: post- en luchtvaartgeschiedenis, de Europazegel (Think Green), het derde velletje De Groote Oorlog 1916 en flora en fauna (Zwin Natuur Park).

Belgische luchtvaartgeschiedenis

In 1903 slaagden de gebroeders Wright er voor het eerst in een korte vlucht te maken en dat was het begin van meer dan honderd jaar boeiende luchtvaartgeschiedenis. Tegenwoordig doen namen als de Airbus en Boeing een belletje rinkelen, aldus de Belgische bpost, maar vroeger speelde ook België een grote rol in de vliegtuigwereld. De Belgische post verzamelde vijf iconische vliegtuigen van Belgische makelij of ontwerpen en bracht ze samen op één velletje. De zegels hebben een verschillend formaat naar gelang hun waarde, 1, 2 en 3 nationaal. Eén zegel (3) is zelfs bijna tien centimeter lang.Vlucht door de tijd

Over het velletje vliegen van boven naar beneden: Sabca S.40 1939 (waarde 2), Renard R.35 1938 (2), een gravure van de Brouckère 1911 (3), César Battaille 1911 (2) en Tipsy Nipper 1959 (1). Van het velletje (prijs € 7,40) zijn 65.372 stuks van de persen gekomen.

Op naar een groene wereld

Zoals bekend wordt sinds 1974 de jaarlijkse Europa-uitgifte (daarvoor was het een gemeenschappelijk motief) gekenmerkt door hetzelfde thema. Elk deelnemend land of regio ontwerpt sindsdien op zijn beurt een eigen zegel rond dit thema. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan (1956) van de Europazegels besloot Posteurop voor 2016 te kiezen voor een gemeenschappelijk motief. Posteurop vroeg alle leden een ontwerp in te dienen rond het thema Think Green!, een ontwerp die overal in Europa herkenbaar zou zijn. 24 van de 58 leden dienden een voorstel in en na een anonieme stemming door alle Europese postbedrijven kwam het Cypriotische ontwerp van de Doxia Sergidou als winnaar uit bus, een fietser die een verfroller volgt die de wereld groen maakt.

Think Green

’Personaliseren’

Elk deelnemend land mocht de uitgifte verder ’personaliseren’ met de naam van het land. Keuze van waarde en het formaat. Daarnaast kon een zegel naar eigen ontwerp aan de emissie worden toegevoegd, hetgeen veel landen hebben gedaan. België heeft het bij een zegel gelaten. Er zitten vijf zegels met de waardeaanduiding 1 Europa (prijs € 5,65) in een velletje. De velrand wordt gesierd door lampjes in de vorm van ecologische symbooltjes. Oplage van het velletje: 25.485. Wordt vervolgd.

Wereldberoemd porselein

Het Deense porselein is wereldberoemd door zijn bijzonder hoge kwaliteit (natuurlijk volgens de Denen). Het verhaal van het Deense porselein gaat terug tot 1775, en nu vertelt Postnord/Denemarken dit verhaal op vijf zegels die 23 juni in roulatie zijn gebracht, vijf zegels in de waarde van elk 8,00 Dkr. met o.a. een meeuw en een ’poppy’. De zegels (2 x 5) zitten ook een velletje (80 Dkr.) en er is een prestigeboekje (nou boekje? wel 32 pagina’s; prijs 199,00 Dkr) uitgegeven. Ook w.v.

1

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes België Denemarken Aardewerk Eerste Wereldoorlog Fietsen en wielrennen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.