Geldzuiveringen, een filatelistische reis - Postzegelblog

Geldzuiveringen, een filatelistische reis

0

Terwijl de pure postzegelverzamelaar nauwelijks andere mogelijkheden heeft, dan het verzamelen van bepaalde gebieden om dan met zo min mogelijk gaten zijn voordruk album te vullen, en vervolgens in zijn catalogus af te vinken, heeft de brieven verzamelaar een veelvoud aan mogelijkheden om zijn verzameling met filatelistische specialiteiten interessant en leerrijk te maken.

Al eerder heb ik een reeks van filatelistische specialiteiten aangekondigd, die heel goed met brieven en documenten te illustreren zijn. Ik wil nu een aantal voorbeelden presenteren.

Nominale waarde is niet altijd wat er op staat!

Normaliter kan men er op vertrouwen dat hetgeen als waarde aanduiding op een postzegel staat ook de daadwerkelijke nominale waarde is. Staat tegenwoordig op een postzegel bijv. 62 cent, dan is de nominale waarde ook 62 cent en komt overeen met het port voor de betaling voor het versturen van een normale brief. Maar er zijn ook uitzonderingen waarbij datgene dat op de zegel staat niet met de nominale waarde overeenkomt. De ervaren verzamelaar denkt daarbij meteen aan de geldzuivering van 1948, of misschien ook nog aan de inflatie van 1923. In de Duitse geschiedenis waren er vijf geldzuiveringen of monetaire aanpassingen die je filatelistische kunt documenteren.

Afb.1: 1875 Borstschildbrief 3.3.1875 met 2 keer 1 ‘Groschen’= 2 Pfg

Minder bekend in de gemeenschap van verzamelaars is dat de eerste grote monetaire aanpassing reeds 140 jaar geleden gebeurde. Na de stichting van het Duitse Rijk in 1872 moest je in het gebied van de ‘Reichspost’ het brievenport, de bekende uitgiften met het borstschild, betalen met valuta in ‘Groschen’en‘Kreuzer’.

1 januari 1875

Afb 2: 1875 gemixte frankering: Borstschild met Adelaarskroon,(Groschen en Pfennige).

In het overige zakenverkeer en buiten het gebied van de ‘Reichspost’ waren er ook nog een aantal parallelle valuta in omloop. Om de valuta in het ‘Reich’ te uniformeren werd op keizerlijk bevel op 1 januari 1875 een gelijke rijksmunt in ‘Mark’ en ‘Pfennig’ ingevoerd. Voor de ‘borstschild’ uitgiften gold een ruime overgangstermijn van één jaar dat wil zeggen tot de 31e december 1875. Het gebruik van deze zegels aan het begin van het jaar is logischerwijs groter dan aan het einde van het jaar.

26 november 1923

Veel bekender in verzamelaars kringen zijn de inflatie en valuta aanpassingen eind 1923 en de gevolgen daarvan. Voor dat we echter over de eigenlijke geldzuivering te spreken komen, was er vooraf nog iets bijzonders, dat betrekking heeft op ons thema. De nominale waarde is niet altijd wat er op staat. In dit geval is zelfs de nominale waarde hoger dan wat op de postzegel staat.

Afb. 3: November 1923. Brief met viervoudige frankering 20 miljard zijn echter 80 miljard.

Hoe kan dat? Eind november 1923 ging de inflatie zo extreem snel, dat de rijks drukkerij langzamer was dan de vermindering van de geldwaarde. Ze hadden de tijd niet, om nieuwe zegels te drukken, noch om bestaande oude zegels te overdrukken. De oplossing was even simpel als praktisch. Men verkocht en accepteerde de bestaande zegels tegen vier keer de nominale waarde. Een zegel van 20 miljard vertegenwoordigde een waarde van 80 miljard. Staat er 20 miljard op dan betekende dat inderdaad 80 miljard: trouw aan ons motto: ‘Niet alles lijkt zoals het er uit ziet’. Dit gebeurde een week voor de geldzuivering, het was de allerlaatste noodmaatregel die alleen van kracht was van 28 november tot 30 november 1923.

’t FakTuweeltje
mei 2016
Auteur: Rolf Beckers, Aquisgrana Prophil.
Vertaling: Jos vd Bosch

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)