Vreemde Zwitsers  - Postzegelblog

Vreemde Zwitsers 

0

Met veel genoegen spaar ik Zwitserland. Het is een van mijn oudste verzamelingen, immers als jong student ben ik er al aan begonnen. Prachtige postzegels, vroeger en nu. Niet te veel, niet te duur, wat wil je nog meer.


Des te opvallender zijn enige eigenaardigheden als hieronder vermeld:

Tell jr met middeleeuwse kruisboog

Dit is een langlopende frankeerserie vanaf 1909. Vader Wilhelm Tell is een legendarische Zwitserse vrijheidsheld die aan het begin van de 14e eeuw zou hebben geleefd. De postzegels beelden zijn zoon af, zijn kruisboog en een door een pijl doorboorde appel.

Het verhaal (Wikipedia-versie) gaat dat de legendarische kruisboogschutter Wilhelm Tell in 1307 weigerde de hoed te groeten die de, eveneens legendarische, landvoogd Gessler op een staak op het dorpsplein had laten zetten als symbool van de heersende Habsburgse vorst. Gessler beval hem daarop een appel van het hoofd van zijn zoontje Walter te schieten. Willem Tell haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er één met succes door de appel. Toen Gessler vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde Tell dat die voor de landvoogd was geweest als hij zijn zoontje gedood zou hebben. Hierop werd hij gevangengenomen. Er is geen bewijs dat deze volksheld Tell en landvoogd Gessler ooit bestaan hebben, maar dat is uiteraard tegen het zere been van de Zwitsers. De kruisboog dateert van ca 250 BC en werd nagenoeg onveranderd voor jacht en oorlog gebruikt tot de opkomst van vuurwapens.
Terug naar de postzegels: de meeste Tell-met-boog zegels tonen de boogpees achter de kolf, maar een paar waardes (2, 3, 5 ct periode 1909-11, Mi 111-113) hebben de boogpees voor de kolf. Deze zegels kwamen uit gelijktijdig met postzegels met boogpees achter de kolf: zelfde afbeelding, zelfde postwaardes, zelfde kleuren. Waarom? Vragen, vragen…

Zie afbeelding: twee Tell jr postzegels met pees resp vóór en achter de kolf van de kruisboog.

Pro Patria serie tbv het Rode Kruis 1940

Van de waarde 20+5 ct kwamen twee postzegels uit (Mi 366, 368) die onderling in tekening verschilden. Zie afbeelding, let op tekst en tekening op de sokkel onder het standbeeld. Waarom? Vragen, vragen..

Rijdend postkantoor

Dit populaire voertuig heeft in Zwitserland gefungeerd tot september 2001, de eerste kwam er in 1937. Dat was een onverwoestbare Sauer AE diesel, een autobus voorzien van brievenbus, twee postzegelautomaten, drie loketten en drie telefooncellen. Het gele gevaarte kwam in 1937 op de postzegel, frankeerwaarde 10 ct, (Mi 311). Niks bijzonders ware het niet dat in 1946 een nieuwe 10 ct editie uitkwam met dezelfde grootte, kleurstelling en tekening. Zelfde tekening? Niet geheel want de achtergrondbergen zijn hoger, zie het verschil op bijgaande afbeelding. Waarom? Vragen, vragen…

1949- 1937

 

 

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Zwitserland Klederdracht WapensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 3,43 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)