Ed van der Elsken - Eye love you - Postzegelblog

Ed van der Elsken – Eye love you

0

FotomuseumDe Van der Elsken-postzegels besteden aandacht aan de kleurenfotografie van fotograaf & cineast Ed van der Elsken (19925-990). De vormgeving van het Van der Elskens kleurenfotoboek ‘Eye love you’ (1977) is voor het grafisch ontwerpersduo Marco Stout & Evelyne Kramer de inspiratiebron voor het ontwerp van dit postzegelvel geweest. Veel deelfoto’s, waarin de mens centraal staat, zijn aan het boek ontleend:

“Hij is een van de beste fotografen die Nederland ooit gehad heeft. Een echt geëngageerde straatfotograaf, een man die als geen ander het tijdsbeeld (van de 70-ger jaren) kon vangen met heel persoonlijke fotografie. Zijn beelden zijn als een stedelijke road-movie. Van der Elsken was een mensenfotograaf. Zijn hoofdonderwerp was wat mensen van het leven maakten en wat het leven met mensen deed.”

Ed van der Elsken - cover boek

Vormgeving postzegelvel Ed van der Elsken

De foto’s zijn op een zwart vlak geplaatst met daarin de naam van de fotograaf in drie kleuren, overeenkomend met die van het fotoboek. Door het zwart omringende kader van de foto’s wordt de indruk gewekt dat het postzegelvel uit vijf filmstroken bestaat. Hiermee tracht het ontwerpersduo dit postzegelvel fotograaf/cineast Ed van der Elsken zo goed mogelijk recht te doen. Op de velrand bovenaan staan de handtekening van de fotograaf en het logo van het Nederlands Fotomuseum.

Velletje Ed van der Elsken

Restauratieproject

Door de vochtige omstandigheden in het woonhuis van Ed van der Elsken zijn circa 45.000 kleurendia’s door schimmel aangetast. Als de schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het het beeld aan waardoor het langzaam maar zeker zal verdwijnen. Alleen als je de beelden stuk voor stuk zorgvuldig reinigt, kunnen ze definitief verlost worden van de schimmel. Het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam heeft een speciale reinigingsmethode ontwikkeld. Dit restauratieproject wordt niet alleen met de tentoonstelling op De Parade van 23 juni t/m 28 augustus onder de aandacht van het grote publiek gebracht (achtereenvolgens in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam), maar ook met deze postzegelemissie.

Tien Van der Elsken-postzegels met negentien afbeeldingen

In overdrachtelijke zin dienen de vijf horizontale reeksen foto’s (overeenkomstig en/of tegengesteld) geïnterpreteerd te worden om de essentie te ontdekken, evenals om het verhalende karakter van het geheel gewaar te worden.

Voor het huwelijk – in het huwelijk


Velletje Ed van der Elsken [rij 1]

 • Drie jonge meiden, uitdagend in minirok, passeren uitgelaten met opgewekte uitstraling fotograaf Ed van der Elsken in de Amsterdamse Beethovenstraat in 1967.
  Bij deze foto zijn recentelijk drie beeld-aanvullende foto’s ontdekt, waarop de jonge vrouwen op Van der Elsken aflopen. Filmmaker Bahram Sadeghi heeft een van de drie jonge vrouwen opgespoord. Ze woont in Noord-Holland en is inmiddels 57 jaar. Ze weet zich niets van beide
  andere dames (brunette en blonde) te herinneren. Via flyers en media wordt nu driftig naar hen gezocht.
 • Eventjes stilstaan met een praatje bij de voetgangersoversteekplaats op weg naar een uitgaansgelegenheid (1973/75).
 • Gedeeltelijk ontkleed als rollebollend voorspel van de liefde.
 • Trouwen, kinderen krijgen kan zalig zijn: liefde, warmte, gein, trots, koestering, voorzichtigheid én zorg!

Rose in overdrachtelijke zin


Velletje Ed van der Elsken [rij 2]

 • Een in roze gestoken man steekt een sigaret op.
 • Een roze gehelmde en fietsende dame in mini-rok heeft een gehelmd kind in het zitje achterop.
 • Een hartstochtelijke omhelzing met kus op de roze wolk van twee smoorverliefden.

Uitdagend – aantrekkelijk


Velletje Ed van der Elsken [rij 3]

 • Weldra begint ook voor hen het zalig gedonder van de liefde.
 • Met behulp van een ronkende motor kun je een imponerende indruk op meisjes maken.
  * kinderzegel 1966 25 cent
 • Tussen beide foto’s bestaat een frappante overeenkomst én tegenstelling:
  * imponerende bossen krullend haar van twee personen,
  * een ‘partner-zoekende-single’ (die nóg niets in zijn armen kan omsluiten [duidelijk opgesierd om op te vallen] tegenover een trots, een kind omarmend echtpaar.
 • Een ontmoeting van Ed van der Elsken: “Mag ik even een foto van jullie maken?” Knip. “Salut.” Ik zie ze waarschijnlijk nooit weer.

Tredgang van het leven


Velletje Ed van der Elsken [rij 4]

 • Boer en boerin die het prima lijken te hebben, leven als man en vrouw harmonieus samen.
 • Wat sullig achter de kinderwagen. Het grote geluk of het grote verval is begonnen.
 • Een veelbelovende paar. Hij kek stappend en zij naar hem ópkijkend.
 • Steunzoekend geeft de mogelijkheid het schoenriempje sluitend te maken. De route kan ‘hoog-gehakt’ vervolgd worden.

Gevoelsleven: opbouwend starten – afbouwend eindigen


Velletje Ed van der Elsken [rij 5]

 • Deze jongedame ziet vol verwachting de toekomst en het leven tegemoet.
 • Plezier en opgewekt in het samenspel: man springt met uitgespreide armen naar beneden, terwijl vrouwen toekijken. Een kind loopt er vandaan.
 • Apart naast elkaar leven? Een man staat voor een vrouw.
 • In ons comfortabel leven lijdt men toch vaak aan eenzaamheid, liefdesverdriet, verslaving, machteloosheid of zelf-minachting. Eindresultaat? Berustend afgewezen.

Restauratieproject beter laten verkopen door postzegels

 1. Tussen alle kinderpostzegelemissies en deze nieuwe emissie bestaat een overeenkomst, maar ook een tegenstelling. Beide emissies geven aandacht aan het goede doel: kinderbescherming als algemeen doel en een restauratieproject van grafisch Nederlands erfgoed als specifiek doel.
 2. Dergelijke ‘postzegel-doelen-tegenstelling’ is er ook geweest in 1931: kinderzegels 1931 (nvph 240/43) tegenover de Goudse Glazen-postzegels (nvph 238/39). Het doel van beide weldadigheidsemissies was toen ook geld inzamelen voor een algemeen en een specifiek doel.

  nvph-240-kinderpostzegelnvph-238

 3. Tussen de ‘inzamel-methode-van-geld’ bestaat tussen de kinderzegel en de nieuwe emissie wél degelijk een verschil. Met de kinderzegel wordt rechtstreeks via de bijslagwaarde-aanduiding geld ingezameld.
 4. Met de Van der Elsken-postzegels (als ruchtbaarheid-vergroting-postzegels) hoopt het Fotomuseum een verhoging van de geldstroom te bewerkstelligen via de omweg van subsidies, sponsoring, fundraisers en nationale crowdfunding.
 5. Met de functie van ‘ruchtbaarheid-vergroting’ bekleedt deze postzegelemissie (als verkapte Goede Doelen-postzegel) een geheel nieuwe rol. Het restauratieproject zal zich hopelijk bij het grote publiek aanmerkelijk beter laten verkopen door de uitgifte van deze postzegelemissie bestaande uit 167.000 postzegelvellen met 1.6700.000 postzegels.

  nvph-232NVPH 873

 6. De weldadigheidpostzegels van kinderzegel 1930 en 1966 (nvph 232 & 873) komen qua onderwerp overeen met de postzegel-deelafbeeldingen 11 en 9.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 2,83 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)