WHO Campagne: Wereld Anti-Tabaksdag - Postzegelblog

WHO Campagne: Wereld Anti-Tabaksdag

2

In 1980 werden postzegelverzamelaars over de gehele wereld overspoeld met postzegels die waarschuwden voor het roken van tabak. De afbeeldingen waren vaak afschrikwekkend waarbij een doodshoofd veel voorkwam, meestal met een sigaret tussen de tanden.

Maar ook afbeeldingen met aangetaste longen en het hart kwamen veelvuldig voor.

De grote stimulator achter de uitgiften van postzegels met de campagne tegen het roken was de Wereld Gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO gevestigd te Genève. In het embleem van deze organisatie is een esculaap verwerkt. Dit embleem werd meestal door de postdiensten die zegels voor de campagne uitgaven, in de postzegels verwerkt.

De meeste indruk op mij maakten in 1980 de postzegels van San Marino waarbij de sigaret de hoofdrol speelde. Afzichtelijke portretten die in rook opgaan.

Erg bekend werd de tekening van een dubbelhoofd met aan de ene zijde een sigaret en de andere zijde een bloem in de mond. Deze tekening wordt nog steeds gebruikt bij de campagnes als een soort logo.

In de jaren na 1980 werd de campagne voortgezet, ook door middel van postzegels. Zoals de zegel van Tsjecho-Slowakije uit 1981 en die van de Duitse Bundespost uit 1984 om enkele voorbeelden te noemen.

In 1987 werd besloten om een jaarlijkse dag, de Wereld Anti-Tabaksdag, te organiseren. Deze dag werd vastgesteld op 31 mei van elk komend jaar. Het was bedoeld om wereldwijde aandacht te vestigen op de negatieve effecten op de gezondheid door roken. Dit orgaan was bezorgd om de miljoenen mensen die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van het roken van tabak.

Of de campagne door middel van postzegels succesvol is geweest is mij niet bekend. En of een postzegel wel een goed middel is als deel van de campagne tegen roken is twijfelachtig. De verzender van post die zelf rookt zal deze zegels hoogst waarschijnlijk nooit kopen. En de ontvanger van post gefrankeerd met dergelijke zegels zal, als hij of zij rookt, ook niet gelukkig zijn! Op pakjes sigaretten en shag zijn ook slogans vermeld die waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s, maar helpen die? En de postzegelverzamelaar ziet denk ik ook liever een afbeelding op een postzegel die niet choquerend is.

Op 31 mei 2016 vindt de volgende Wereld Anti-Tabaksdag plaats. Weer met postzegels die waarschuwen voor de gezondheid? Doet u zelf mee aan een dergelijke dag, als u rookt, door die dag geen sigaret, pijp of sigaar aan te raken? Of vindt u dat ieder voor zichzelf moet beslissen of hij of zij wel rookt of niet rookt? Zelf rook ik al lang niet meer maar een campagne tegen roken door middel van postzegels vind ik niet geschikt. Wat is uw mening?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde Naties Gezondheidszorg Roken en tabakNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Patrick op 31 mei 2016 om 08:39

  Of de postzegels uitgegeven in het kader van een anti-rookcampagne veel effect sorteren, laat ik in het midden. Daar zijn voor zover ik weet geen cijfers over, evenmin als over het kwantificeerbaar effect dat bvb een emissie als Mooi Nederland heeft op de toeristische sector. Ongetwijfeld zúllen er mensen worden aangesproken. Ik kan alleen voor mezelf spreken, en dan mag ik stellen dat ik altijd goed kijk naar wat op een postzegel staat, en dat het me wel eens aan het denken zet.
  Belangrijker echter dan een eventueel maatschappelijk effect is volgens mij het simpele gegeven dat postzegels drager zijn van een boodschap, en als dusdanig bepaalde maatschappelijke en culturele trends weerspiegelen. Zo bekeken is het wél relevant om zegels uit te geven in het kader van de rookpreventie, want dat is nu eenmaal een gegeven in de huidige samenleving.
  En uiteindelijk: al is er maar één mens die met roken ophoudt door die zegels te plakken of te zien, dan is voor die persoon de uitgifte alvast geslaagd te noemen.

 • Philip Levert op 31 mei 2016 om 11:14

  Tja, vroeger rookte zowat iedereen, maar nu zijn in het Westen de antirook magiers aan de macht.
  Niemand stoort zich aan de vaak schromelijke overdrijving in de argumenten. Tja als er maar genoeg wolven zijn, is meehuilen aan te bevelen.
  Overigens ben ik een verklaard tegenstander van het gebruik van postzegelillustraties door wereldverbeteraars. Ik roep hen toe: laat ons met rust!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)