Free & Equal - Postzegelblog

Free & Equal

3

1Sinds 1951 brengen de VN postzegels uit met allerlei onderwerpen die zij onder de aandacht van het grote publiek willen brengen. Die onderwerpen zijn heel divers: milieu, vrede en veiligheid, bedreigde diersoorten en sinds het begin van dit jaar kan daar ook het onderwerp homo-emancipatie aan worden toegevoegd. Onlangs erscheen een serie van zes postzegels met dit thema. De zes onderwerpen die ontwerper Sergio Baradat voor de zegels koos zijn: homo, lesbo, transgender, regenboogfamilie, coming out en ‘wij zijn overal’.

Aan de zijkant van de zegels staat de tekst ‘Verenigde Naties voor gelijkheid van LGBT’. De postzegels verschenen in drie valuta en talen: Engels, Duits en Frans. Tot zover het goede nieuws.

Onbegrip over homo-emacipatiepostzegels

Rusland en een aantal Afrikaanse landen hebben officieel protest aangetekend tegen de uitgifte van deze zegels. Justin Kisoka, woordvoerder van 54 Afrikaanse landen, heeft bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn “ernstige zorgen” geuit over deze “alarmerende uitgifte” en ook de Russische VN-diplomaat Sergej Khalizov liet weten dat de zegels “serieuze problemen” hebben veroorzaakt. Hier valt dus nog een hoop werk te verrichten.

Deze postzegels homo-emapcipatiepostzegels zorgden voor onbegrip.

Deze postzegels die oa homo-emapcipatie bespreekbaar pogen te maken zorgden voor onbegrip.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 20 mei 2016 om 09:51

  Rusland en Afrika protesteren tegen de uitgave van deze emissie, die homo-emancipatie bespreekbaar wil maken:
  * serieuze problemen,
  * ernstige zorgen over de alarmerende uitgave.
  Als je ziek bent en de dokter zegt: “Ik maak me ernstige zorgen. ’t Is een serieus probleem” dan ga je toch meteen vragen: “Wat bedoelt u daarmee?”
  Bij de zes emancipatiepostzegels blijft het bij een conclusie zonder enige onderbouwing. Het artikel had beter achterwege kunnen blijven vanwege het ‘inhoudloze nieuws’.
  Graag lees ik op kort termijn nadere informatie over deze kleurige postzegels

 • Patrick op 20 mei 2016 om 22:11

  Bate heeft m.i. een punt. Het had inderdaad interessant kunnen zijn om de onderbouwing te vernemen van het protest dat door een aantal Afrikaanse landen en door Rusland werd geuit, en wat die landen eventueel van plan waren te doen met poststukken met die zegels gefrankeerd, gericht aan adressen in die landen. Overigens zou het mij verbazen indien niet ook andere, niet-Afrikaanse islamitische staten protest zouden hebben aangetekend tegen deze emissie. Sommige thema’s liggen in bepaalde culturen nu eenmaal gevoeliger dan in andere. Zo heeft bijvoorbeeld Frankrijk vorig jaar officieel bezwaar geuit tegen de uitgifte door België van een muntstuk van 2 euro ter herdenking van de slag bij Waterloo, waar zoals algemeen bekend keizer Napoléon – en daarmee la France – verliezende partij was. Die muntuitgifte vonden de Fransen niet prettig want beledigend voor de Franse grandeur. Nou ja. Geen belgenmop deze keer, maar een fransenmop. Lees het hele verhaal hier: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2267503
  Ook even op letten dat de munt drietalig is: in België worden naast het Nederlands ook het Duits en het Frans erkend als officiële taal.

 • Postzegelblog op 20 mei 2016 om 23:08

  Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar aanvullende artikelen over dit onderwerp!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)