Johan Cruyff op postzegel - Postzegelblog

Johan Cruyff op postzegel

1

Het kan u niet ontgaan zijn: Johan Cruyff (1947-2016) is overleden. Na van de ergste schrik te zijn bekomen, vroeg ik me af of Post.nl nog met een mooie postzegel van de legendarische nummer 14 zou gaan komen. Dat moeten we afwachten, maar er blijkt er ook al een te zijn.


In 2008 werden drie series postzegels in abonnement uitgegeven over de jaren 50, 60 en 70. NVPH nr. 2563-Ac-12 (afb.) draagt de titel ‘Ons Oranje’ en toont Johan in zwart-wit, terwijl hij in de 1ste minuut van de WK-finale van 1974 wordt neergelegd door Uli Hoeneß, de latere voorzitter van FC Bayern München. Op Johans 65ste verjaardag schrijft Der Uli, over die overtreding, aan hem: “Lieber Johan, Du warst damals schon sehr, sehr schnell. Ich konnte Dich in der 1. Spielminute nur mit einem Foul stoppen…“ Nou valt dat nog te bezien, want Johan sprong altijd overal over heen, maar in dit geval vond hij het toch beter om even te gaan liggen, waarna Johan Neeskens de strafschop, recht door het midden, benutte.

johan cruijf op postzegel

Het velletje Ons Oranje

Naast zijn verdienste als voetballer en trainer mag Johans maatschappelijke betrokkenheid hier niet onvermeld blijven. Hij was medeoprichter van de Johan Cruyff Foundation die zich vooral richt op jongeren en sport. Een project van deze stichting betreft de z.g. Cruyff Courts. Deze moderne versie van de vroegere trapveldjes zijn bedoeld als wijkvoorziening. De speciale, aangepaste Cruyff Courts worden aangelegd voor jeugd met een beperking.

Johan Cruijff postzegel uit Equatoriaal Guinea

Johan Cruijff postzegel uit Equatoriaal Guinea

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Persoonlijke postzegels Nederland VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 2,71 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)