In kort bestek (87) - Postzegelblog

In kort bestek (87)

0

kopjeDe Europazegels vieren hun 60-jarig bestaan. Op 15 september 1956 verschenen de eerste Europazegels als symbool van de nauwere samenwerking op postaal gebied door de zes EGKS-landen (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) te weten België, West-Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Op de eerste zegels het woord EUROPA in de steigers, een gemeenschappelijk motief.

Dat gemeenschappelijke motief bleef tot en met 1973, daarna werd het thema gemeenschappelijk, terwijl er steeds meer landen onder de noemer CEPT (Conférence européenne des administration des postes en télécommunication) Europazegels gingen uitgeven. Een keer was het gemeenschappelijke motief van de hand van een Nederlander, en wel van Theo Kurpershoek, die in 1961 negentien duiven, die op hun beurt één duif vormden, over de zegels lieten vliegen.

Denk Groen

Zestig jaar Europazegels wordt nu gevierd met een gemeenschappelijk motief ’Denk Groen’. Op de zegels van de samenwerkende postbedrijven, sinds 1993 PostEurop, zien we een hand met een verfroller die de wereld groen maakt. Het gros van de landen geeft naast deze zegel nog een zegel uit met een eigen ontwerp.

Denk Groen

Na 1973 zijn dus meer dan veertig gemeenschappelijke motieven gepasseerd (met uitzondering van 1984), van o.a. landschappen, folklore, moderne architectuur, speelgoed (ook vorig jaar), 500 jaar ontdekking van Amerika, circus, nationale feesten, vakantie, tot De brief. Voor 2017 en 2018 staan respectievelijk de thema’s kastelen en bruggen op het programma.

denk groen

Overigens heeft Nederland  niet altijd meegedaan. Waarom niet?, is nooit duidelijke gemaakt. Ik heb nogal eens gevraagd wat de reden was, maar daar is nooit antwoord op gegeven. Er gebeurden in die dagen wel meer dingen waar niets van te begrijpen viel. In de jaren ’90 begon de opperbaas van de post ook al aan te trappen tegen de Zomerzegels. Jaren later werd er een punt gezet achter deze traditionele emissie, die ons veel cultureel erfgoed heeft gebracht.

Uitdaging

Tot slot vraag ik me af of er nog veel verzamelaars zijn die de hele Europacollectie compleet hebben. Die hebben dan meer dan 3000 zegels in albums zitten. Voor wie is afgehaakt na het verlaten van het gemeenschappelijke motief (1973/1984) zou nu kunnen overwegen om er nog één keer in te stappen nu er weer een gemeenschappelijk motief aan de orde is. Het lijkt me een uitdaging om alle ca. zestig zegels met de verfroller te pakken te krijgen.

Zestien nationale parken

Op 2 juni presenteert United States Postal Service, USPS, in New York tijdens de opening van ’s werelds grootste postzegelshow, World Stamp Show-NY 2016, een velletje met zestien Forever Stamps met prachtige detailbeelden van nationale parken, vier van de afgebeelde parken staan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Op de zegels:

 • Haleakala National Park
 • Gulf Islands National Seashore,
 • Grand Canyon National Park (ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO),
 • Glacier Bay National Park and Preserve,
 • Everglades National Park (op Wereldergoedlijst),
 • Carlsbad Caverns National Park (op Werelderfgoedlijst),
 • Bandelier National Monument,
 • Assateague Island National Seashore, Marsh-Billings-Rockefeller National Historical Park,
 • Kenilworth Park & Aquatic Gardens, Arches National Park,
 • Acadia National Park, Mount Rainier National Park,
 • San Francisco Maritime National Hostorical Park,

Theodore Roosevelt National Park en Yellowstone National Park (ook op Werelderfgoedlijst).

queen elizabeth
Groot-Brittannië heeft (onverwacht) op 21 april, behalve een set van zes zegels en een miniatuurvelletje ter gelegenheid van de 90e verjaardag van koningin Elizabeth ook nog een tweede velletje uitgegeven, een familieportret. Op dat velletje v.l.n.r prins Charles, de koningin, prins William en prins George.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Duitsland Frankrijk Nederland Amerikaanse presidenten Architectuur Burchten,Kastelen en Paleizen Europa CEPT Koningshuizen Paleizen UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.