Mata Hari - Postzegelblog

Mata Hari

3

Onlangs las ik dat Mata Hari in Leiden een opleiding had gevolgd voor kleuterjuf. Mata Hari was de bekende Nederlandse exotische danseres, die door de Fransen schuldig werd bevonden aan spionage en vervolgens wegens hoogverraad werd gefusilleerd. Wat had zij in Leiden gedaan? Daar wilde ik meer van weten. U ook?

Jonge jaren

Margaretha (Grietje) Zelle werd op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden. Haar vader was daar winkelier in hoeden, maar ging in 1889 failliet. Haar ouders gingen scheiden en Grietje kwam in Leiden terecht. Ze volgde in Leiden een opleiding tot kleuterleidster. Ze deed dit op de befaamde Haanstra-school, aan het Rapenburg 129 in Leiden. Op de gevel van dit pand hangt deze plaquette.

Grietje hield echter meer van het studentenleven dan van studeren, en toen (volgens Wikipedia) de directeur avances begon te maken, werd ze door haar oom van de opleiding gehaald.

Exotische danseres

In 1902 vertrok Grietje naar Parijs, en begin 1905 begon ze met het opvoeren van exotische dansen, onder de artiestennaam Mata Hari. Filatelistisch zien we dit ook terug.

Dubbelagente

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal. Dit betekende voor Mata Hari dat ze, gezien haar Nederlandse nationaliteit, vrij over de grenzen mocht reizen. Op het moment van de oorlogsverklaring aan Frankrijk verbleef zij te Berlijn, waar zij in politieke en militaire kringen verkeerde. Uiteindelijk ging ze naar Frankrijk via het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Haar vele reizen trokken de aandacht, evenals het feit dat ze relaties had met veel hoge militairen. In een aantal interviews met de officieren van de British intelligence beweerde ze zelfs een geheim agente te zijn voor de Franse militaire geheime dienst. In januari 1917 zond de Duitse militaire attaché in Madrid een radiobericht naar Berlijn, waarin hij sprak van waardevolle informatie die hij zou hebben gekregen van een spion met de codenaam H-21, ofwel Mata Hari. De Fransen onderschepten dit bericht en op 13 februari 1917 werd Mata Hari in haar hotelkamer gearresteerd op de beschuldiging van spionage. Ze werd schuldig bevonden en op 15 oktober 1917 te Vincennes door een executiepeloton doodgeschoten.
Sierra Leone gaf over “de spion” Mata Hari het volgende postzegelvelletje uit.

Stempel

Al in 1924 stond Mata Hari vermeld in een gelegenheidsstempel van de Italiaanse PTT.

Film

In 1931 is er een Amerikaanse film gemaakt, gebaseerd op het leven van de historische Mata Hari. In de film speelt Greta Garbo één van haar weinige rollen als koude, berekenende femme fatale. De film werd internationaal een doorslaand succes en wordt gerekend tot de beste prestaties van de Zweedse actrice. We zien haar hier op een first-day cover uit de Verenigde Staten.

Hoe zou het leven van Mata Hari (Grietje Zelle) verlopen zijn als ze haar opleiding voor kleuterjuf in Leiden had afgemaakt? Dat zullen we nooit weten. Wel is zeker dat ze dan niet in de filatelie terug te vinden zou zijn geweest.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • J.Verleun op 23 april 2016 om 17:48

  Hallo Willem.
  Bij jou krijg iedere postzegel een eigen verhaal, wat zulke kleine stukjes papier al niet voor ontspanning kunnen geven, weer een prachtig verhaal met informatie over een alom bekende historische figuur .Al druk bezig met je andere vrije tijdbesteding .Een prettig weekend.
  Groetjes aan Wilma .

 • Annet op 27 april 2016 om 16:02

  Maar als ze kleuterjuf had geworden, had ze niet zo’n indrukwekkend en interessant leven gehad. Wellicht wel een langer leven.
  Leuk stuk!

 • Patrick op 27 april 2016 om 22:06

  @ Annet
  En als ze kleuterjuf was geworden, dan hadden wij ook al die mooie postzegels niet gehad om te verzamelen. Hoewel ik als kleuter best wel blij zou zijn geweest met zo’n “leuk stuk” als juf … LOL

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)