In kort bestek…(85) - Postzegelblog

In kort bestek…(85)

0

thumbBritse Queen wordt 90, Gemenebest op zijn best.  Er is weer een omnibusuitgifte op komst, en wel ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Queen Elizabeth. En steeds als er in het Britse koningshuis iets te vieren valt volgt het gros van de Gemenebestlanden Royal Mail met een postzegelserie.

De Britse post markeerde de 90e verjaardag van Elizabeth op 21 april met zes zegels, 3 x 1st, 3 x 1,52 pond (ook in een velletje) waarop: de 3-jarige prinses Elizabeth met haar vader, een foto uit 1929 (1st); de koningin bij het verlaten van Buckingham Palace op 12 mei 2012, de dag van de opening van het Britse Parlement (1st); Elizabeth met haar kinderen, prinses Anne en prins Charles, 1952 (1 st); de koningin tijdens haar bezoek aan Nieuw-Zeeland in het jubileumjaar 1977 (1,52 pond); het staatsbezoek aan de Verenigde Staten in 1957, foto genomen in Virginia (1,52 pond); de koningin samen met Nelson Mandela tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië in 1966. In het velletje zitten dezelfde zegels. Veel van de 53 Gemenebestlanden zullen de 90e verjaardag van de Britse vorstin ook postaal vieren.

90th Birthday

En wat hebben de Britse eilanden (Alderney, Guernsey, Eiland Man en Jersey) sinds 1 januari uitgegeven. Een recapitulatie:

Natuurreservaat

Alderney opende 17 februari het uitgiftejaar met een serie van zes zegels (42, 56, 57, 62, 68 en 77p) gewijd aan het natuurreservaat Longis.

Alderney

Aap en apenarend

Guernsey presenteerde 20 januari de inmiddels traditionele serie Jaar van de Aap. Een set van zes zegels in de waarden: 42, 56, 57, 62, 68 en 77p.
Nog een traditionele emissie, een velletje met een 3 pond-zegel die attendeert op bedreigde diersoorten. Deze keer de apenarend (Pithecophaga jefferyi).

Eerste Wereldoorlog

Eiland Man kwam in de eerste twee maanden van het jaar met drie emissies, op 17 februari twee die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Op een set van zes zegels (1st, 77p, 93p, 124p, 165p en 186p) beelden van de Slag om de Somme, waarbij meer dan een miljoen slachtoffers vielen; de andere, een velletje met twee 175p-zegels, roept herinneringen op aan de Battle of Jutland, ook wel de Slag om het Skagerak genoemd, tussen de Britse en Duitse marine; de grootste zeeslag uit de Eerste Wereldoorlog.

Isle of Man

Op 24 maart verschenen tien zegels (5 x 1st, 5 x EU) met kunstwerken (vogels) van de jonge, maar al beroemde kunstenaar Matt Sewell (*1990).

 

vogels

RAF Rescue

Jersey heeft met vier emissies in de eerste drie maanden flink aan de weg getimmerd. Op 5 januari verscheen een 47p-zegel gewijd aan de Jaar van de Aap; op 6 februari werd het 75-jarig bestaan van de RAF Search and Rescue herdacht met een serie van zes zegels (47, 57, 71, 73, 95p en 1,25 pond).

Up&Go

De Britse ’uitvinding’ Post & Go vond 17 februari ook navolging op Jersey. Er verschenen zes zegels met het wapen van het Kanaaleiland in de waarden: Local Letter up to 100g, Local Large up to 100g, UK Letter up to 100g, UK Large up to 100g, Europe up to 20g en Intl Letter up to 20g.

Tot slot verschenen 9 maart zes portretzegels (47, 57, 64, 73, 85 en 95p) met genaamd The Royal Legacy of Queen Victoria-King George V (1818-1878).

Jersey

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Jersey Eerste Wereldoorlog Koningshuizen Vlinders VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.