Postzegel Cour Internationale de Justice: tijdloos waardepapier - Postzegelblog

Postzegel Cour Internationale de Justice: tijdloos waardepapier

0

Cour logoDat wat je bindt (vreedzaam bindt) en niet wat je scheidt (rechtvaardig scheidt) staat bij het Internationaal Gerechtshof op de voorgrond. Het opvallende van deze uitgifte van Cour Internationale de Justice is de grafische samenvoeging van de geweldig lange naam van het:


  1. Internationaal Gerechtshof: een vermelding in de voertalen Engels en Frans.
  2. tegen een achtergrond van een elkaar overlappende cirkelstructuur *)
  3. in combinatie met een feestelijk goudkleurige lijntekening van het Internationaal Gerechtshof in ‘s-Gravenhage. Reden? Het Gerechtshof bestaat zeventig jaar. De goudkleur contrasteert bijzonder goed met de blauwe huidskleur van de Verenigde Naties.


Postzegel Cour Internationale de Justice 2016

Het internationale karakter van deze bijna geheel typografische postzegels treedt overduidelijk op de voorgrond door het gebruik van de twee landstalen Engels en Frans.

  1. International Court of Justice
  2. Cour Internationale de Justice
  3. Vermelding vestigingsplaats van het Gerechtshof: The Hague en La Haye voor ‘s-Gravenhage, dat in het Nederlands op de tab staat.

Vel Cour Internationale de Justice 2016

Vel Cour Internationale de Justice 2016

Het overlappende strekt zich feitelijk buiten de postzegel uit (links en rechts, van onderen naar boven) naar aangrenzende postzegels en velranden. Inderdaad feitelijk: de witte postzegelbanen (met daarin de perforatie) onderbreken de beeld-doorlopende cirkelstructuur.

steen in water
Met het overlappende van deze structuur drukt ontwerper Roger Willems op een abstracte manier de verbondenheid uit met/in de communicatie. In de vormgeving gebeurt het op levendig-dynamische wijze met elkaar kruisend-concentrische cirkellijnen. Daarmee wordt op een eenvoudige én (letterlijk) weinig in het oog vallende manier het onderlinge internationale contact (verbondenheid of ontmoeting) gevisualiseerd en/of gesymboliseerd. Bij het gooien van twee stenen in het water ontmoeten golf-kringetjes elkaar ook op dezelfde overlappende en/of indringende wijze.

Het ‘waarde-papier-karakter’ van deze beide Internationaal Gerechtshof-postzegels wordt veroorzaakt door de overlappende lijncirkelstructuren. Bankbiljetten bezitten vanouds ook ingewikkelde en moeilijk na te maken lijnstructuren en/of -ornamenten. Dit lijnenspel op de postzegel bezit naast de ‘communicatieve verbondenheidsfunctie’ ook een vullende en decoratief versierende achtergrondfunctie.bankbiljet

Dit gelaagde bankbiljet van 500 gulden ook met een cirkelvormige decoratie en contrasterende kleuren (als vulling op de achtergrond) is door bankbiljet-vervalsers moeilijk na te maken door de cirkels en de vele kleuren.
Op de voorgrond staat naast de tekst met waarde-vermelding het portret van stadhouder Willem III (1650-1702). De tussenlaag toont het linieschip “Hollandia’ dat in 1665 door De Ruyter in gebruik werd genomen. Ontwerper is C.A. Lion Cachet.

De postzegel bezit een ‘drie-trapse’ gelaagdheid:

  1. Een elkaar overlappende cirkelstructuur.
  2. De centraal in de postzegel geplaatste afbeelding van het Vredespaleis.
  3. Een ‘swingend-geschakelde’ typografische tekst.


* Het basisontwerp van deze dienstzegels van het Internationaal Gerechtshof van de emissies 2004 (nvph D59/60) en 2011 (nvph D61/3) blijft bij ontwerper Roger Willems gelijk: elkaar ontmoetende concentrische cirkels met een lijntekening in het midden (behalve nvph D59). De cirkellijnen in de nieuwe emissie zijn minder duidelijk en overheersend aanwezig als in beide voorgaande emissies.

COUR

Klik hier om een vergroting te bekijken.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 1,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)