In kort bestek…(84) - Postzegelblog

In kort bestek…(84)

0

Duitsland heeft respectievelijk op 1 maart en 7 april niet minder dan vijf langlopende reeksen uitgebreid, te weten Burgen und Schlösser, Tierbabys, UNESCO-Welterbe, Deutschlands schönste Panoramen en Schätze aus deutschen Museen.

Schloss Sanssouci

De aanvulling op de reeks Burgen und Schlösser (1 maart) met een 85 c-zegel toont Schloss Sanssouci te Potsdam, gebouwd in 1745-1747. Twee zegels van 70 c in de reeks Tierbabys (1 maart) tonen een pasgeboren Feldhase (Lepus europaeus) en een Graugans (Anser anser). De UNESCO 70 c-Welterbezegel (1 maart) verbeeldt de westelijke vleugel van de toenmalige benedictijner abdij Corvey met kloosterkeuken (ca. 822), tegenwoordig slot.

Kloster Corvey

Panoramazegels

Op de twee 70 c panoramazegels (7 april) een beeld op de Moezel bij Kröv; en tot slot twee aanvullende zegels op de reeks Schätze aus Museen (7 april): 70 c, een schilderij van keizer Karel V van Titiaan (1488-1576) en 145 c, een uit ivoor gesneden fregat door Jacom Zeller (1581-1620).

Nelly Sachs

Maar niet minder interessant zijn:
De 260 c-zegel (1 maart) waarmee de 500e geboortedag van de barokbouwmeester Georg Bähr (1666-1738) wordt herdacht, op de zegel de Frauenkirche in Dresden;

Frauenkirche Dresden
De herdenking (7 april) van de 125e geboortedag van de Duits-Zweedse schrijfster en Nobelprijswinnares (1966, literatuur) Nelly Sachs (1891-1970) met een 70 c-portretzegel;

Nelly Sachs
Tot besluit werd (7 april) met een zegel van 45 c aandacht besteed aan ’500 Jahre Reinheidsgebot für Bier’. Op de zegel een glas bier met schuim, en gerst en hop.

Bier

Ierse Paasopstand 1916

Op paasmaandag 1916, het was de 24e april, veroverde een groep van de Irish Volunteers onder aanvoering van de leraar en schrijver Patric Henry Pearse (1879-1916) samen met enkele leden van de kleinere Irish Citizen Army met James Connolly (1888-1916) tal van gebouwen in Dublin. Groot-Brittannië stuurde direct 5000 militairen en sloeg de opstand neer. Op 3mei werden Pearse en Connolly samen met dertien andere leiders van de Paasopstand geëxecuteerd. De Paasopstand is overigens wel het keerpunt geweest in de strijd van de Ieren voor onafhankelijkheid. De Paasopstand komt in beeld op acht zegels van een nieuwe permanente die Ierland 21 januari is begonnen, overigens zelfklevende automaatzegels. De gehele nieuwe reeks bestaat uit zestien zegels (vier strips van vier). De eerste strip heeft de titel Leaders and Icons,de tweede Participants, de derde Easter Week en de vierde The Aftermath. Alle zegels hebben een waarde van € 0,70.

Paasopstand

Duffy, een groot patriot

Op 7 april herdacht Ierland met een € 0,70-portretzegel nog een groot patriot, en wel de 200e geboortedag van de journalist en politicus Charles Gavan Duffy (1816-1903). Nog tijdens zijn studie richtte hij samen met de schrijver en politicus John Blake Dillon (1814-1866) en de schrijver Thomas Davis (1814-1845) The Nation op, een weekblad waarin Ierse nationalistische artikelen verschenen (beiden maakten ook deel uit van de groep die de Young Ireland Mouvement oprichten). Als politicus – door zijn activiteiten zat hij van 1844 tot 1848 in de gevangenis – nam Duffy in 1852 zitting in het Parlement voor New Ross, County Wexford, en nadat hij teleurgesteld naar Australië was geëmigreerd werd hij in 1856 gekozen in het Victoria House of Assembly en was hij van 1871-1872 prime minister of Victoria. Hij overleed in 1903 in Nice. NB In 2014 werd Thomas Davis met een 68 c-portretzegel herdacht.

Duffy

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Duitsland Groot Brittannië Kerken Musea Nobelprijswinnaars Schilderkunst UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.