Beroemde Personen (9 ) - Postzegelblog

Beroemde Personen (9 )

0

Wij gaan nu eens kijken bij een schilder, die in loop van de uitgiften van de post meer zegels op zijn naam heeft staan dan Rembrandt, namelijk Vincent van Gogh. Hij werd geboren op 30 maart 1853 te Zundert. Zijn vader was predikant.
Het gehele gezin bestond uit totaal drie jongens en drie meisjes, zijn broer Theo werd vier jaar later geboren dan Vincent.
Hij was een stille jongen en werd nadat hij enige tijd op een dorpsschool had gezeten weer naar huis gehaald en kreeg dan ook thuis school.

33. Vincent van Gogh - Portretten 3
Na enige jaren ging Vincent toch naar een kostschool in Zevenbergen. Daar leerde hij de twee jaar, die hij daar verbleef, Frans, Duits en Engels. Na  twee jaar werd hij ingeschreven op de Rijks HBS te Tilburg, blijkbaar kon hij dus goed leren. Na een aantal jaren werd hij toch weer van de HBS gehaald, wellicht omdat zijn vader het schoolgeld niet kon voldoen.
Op zijn zestiende jaar werd hij jongste bediende bij een kunsthandel te Den Haag. Deze kunsthandel was van een oom geweest, ook Vincent van Gogh genaamd. Deze oom was medefirmant van de kunsthandel Goupil en Zoon te Parijs. Blijkbaar voldeed hij aan de verwachtingen en zijn oom deed een goed woordje voor hem, zodat hij in vaste dienst kwam in Brussel bij een ander filiaal.
Vincent begon in die tijd ook te corresponderen met zijn broer Theo, die toen in Parijs woonde. Na enige omzwervingen bij een aantal filialen van de kunsthandel kwam Vincent weer terug in Nederland en startte een studie theologie. Echter de talen lagen hem niet en na een korte periode vertrok hij naar de Borinage.
Bij hem bekroop het gevoel, dat hij als autodidact in staat was mooie tekeningen te maken en goed kon schilderen. Hij kreeg enige tekencursussen van Charles Barque en maakte enige tijd later een voettocht naar Noord Frankrijk. Tijdens deze voettocht zag hij vele dorpjes en schilderde deze.

44. Vincent van Gogh - Boerenleven 4

Hij bekeek zijn werk, dat hij de afgelopen tijd had gemaakt en vond dit maar niets. Hij besloot deze weg te gooien en zodoende zijn er van zijn beginperiode weinig tekeningen of schilderijen overgebleven.
In oktober 1880 besloot Vincent, op aanraden van zijn broer Theo naar Brussel te gaan en zich te gaan toeleggen op het schilderen. Hij nam les bij enkele voor zijn broer bekende schilders in België en verbleef daar dan ook. Echter in 1883 besluit hij toch weer terug te keren naar Nederland en trekt voor enige tijd in bij zijn ouders die inmiddels in Etten (N.Br.) wonen.
Hij verhuist daarna  naar Den Haag en leert daar weer enkele nieuwe technieken wat betreft de schilderkunst.

aardappeleters
Vincent was een onrustig persoon en gaat in de zomermaanden naar de provincie Drenthe om daar ervaring op te doen. Uit deze periode dateert het schilderij “De Aardappeleters”, een nogal donker schilderij.
In zijn latere leven woont hij een aantal malen in België en Frankrijk, maar hij blijft een arm persoon. In Antwerpen probeert hij te komen op de Academie voor Kunstenaars, maar hij mag daar alleen op de afdeling tekenles. Dat zint hem niet, hij wil ook werken met levende modellen, die hier ook aanwezig zijn. Echter dit wordt hem verboden, waarna hij de Academie weer verlaat. Zijn leraar vindt, dat hij eerst maar eens moeten leren tekenen.
In 1886 gaat hij naar zijn broer in Parijs en verlaat onverwachts dus België. Echter Vincent vindt het te koud in Parijs en gaat in 1888 richting Arles. Hier verblijft hij nog een aantal jaren en huurt hier een mooie woning en zo kan hij zijn vrienden ontvangen om hier mee te spreken over ieders ervaringen op het gebied van de schilderkunst. In deze tijd ontstaan zijn meeste schilderijen met landschappen, boerderijgezichten en zonnebloemen.

49. Vincent van Gogh - Boerenleven 9
Vincent lijdt aan stoornissen en depressies hetgeen resulteert in een waarschijnlijke zelfmoord in juli 1890 in Frankrijk. Omdat hij in eerste instantie vele tekeningen en schilderijen zelf heeft vernietigd, dateren de meeste werken uit de laatste 10 jaar van zijn leven. Vele werken hangen in het Van Goghmuseum te Amsterdam.

Bron:Wikipedia

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Rembrandt Schilderkunst Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 2,25 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)