PostEurop 2016: een toekomstig groen ideaalbeeld - Postzegelblog

PostEurop 2016: een toekomstig groen ideaalbeeld

0

Logo PostEuropDit jaar organiseren de 52 samenwerkende Europese postbedrijven van PostEurop het gemeenschappelijke postzegelthema ‘Think green / denk groen’. Anders dan in voorgaande jaren is voor PostEurop 2016 een vast element verplicht gesteld, namelijk een afbeelding die gekozen is uit inzendingen van alle deelnemende landen. De winnende afbeelding is van Doxia Sergidou in opdracht van Cyprus Post.
Naast dit vaste zegelontwerp mag ieder land een eigen postzegel opvoeren en ook typografie en velrand zelf invullen. Het Nederlandse ontwerp is van Bureau [Haico] Beukers [Marga] Scholma uit Haarlem.

PostEurop 2016: ontwerp Doxia Sergidou uit Cyprus

PostEurop 2016 Denk Groen [2]

Een hand met een verfroller verft de wereld groen. Links staan sombere huizen, een rokende schoorsteen en donkere wolken in een grijs milieu. Rechts laat de mens met een roodgekleurde (!!!) verfroller een lichte, milieuvriendelijke plek ontstaan met bomen & vogels, duurzame gebouwen & ‘niet-vervuilend-stroomopwekkende’ windmolens. Op de voorgrond fietst een milieubewuste persoon ‘heuvel-opwaarts’ op zijn tweewieler.
Deze postzegelafbeelding bezit een verhalend karakter gelijk een stripbeeldverhaal in twee delen: de fietser verlaat een milieuvriendelijke wereld/maatschappij en komt al ‘heuvel-afdalend’ in een vervuilde wereld/maatschappij terecht.
Het is wel heel opmerkelijk en onlogisch dat de milieubewuste wielrijder naar de vervuilde wereld rijdt (zelfs tegen de leesrichting in).
De tegenstelling, waarmee de fietser in aanraking komt, illustreert op beeldende wijze de tegenstelling van het ‘gemak’ (wat de vervuiling soms bezit) en de ‘inspanning’ (van de innovatief denkende & handelende mens met ‘op-de-toekomst-gerichte’ visie).

Ontwerp Bureau Beukers Scholma

vanmoof fietsDe afgebeelde merkfiets is niet zomaar een tweewieler, het is een ‘VANMOOF-fiets, model S5’ van Nederlands fabricaat. Het minimale ontwerp (door weinig onderdelen minder defecten) is ijzersterk en verbruikt ‘groene’ energie. De geïntegreerde verlichting werkt op zonnecellen. De emissietitel ‘Denk groen’ straalt als een lichtbundel uit de lamp. Deze innovatieve lichtgewicht tweewieler is met opzet voor de zegelafbeelding gekozen.

PostEurop 2016 Denk Groen [1]

Marga Scholma: “Want om groen te kunnen denken en doen, is innovatie noodzakelijk. Zo laten we de vernieuwende toekomst zien, geen nostalgie dus.”
De fiets is in een blauw vlak geplaatst, dat deels door een transparant geel vlak wordt overlapt, zodat de fiets door kleurmenging (zie kleurperspectief-postzegelblogartikel 17 januari 2016) tegen een groene achtergrond is geplaatst. De gele stroken met typografie komen ook terecht op het gezamenlijk gekozen postzegel van PostEurop 2016, waardoor toch een geïntegreerde emissie in ons land ontstaat.

Vel PostEurop 2016 Denk Groen

Geïntegreerde vormgeving

Een geïntegreerd-samenhangende emissie van twee geheel verschillende postzegelafbeeldingen (chaotisch – overzichtelijk, dynamisch – statisch, tere kleurtinten – hard-frisse kleuren, gevoel – verstand) illustreert op uiterst spitsvondige wijze de Europese samenwerking. Haico: “Voor ons was de opdracht om de twee postzegels zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Het resultaat is een simpel en krachtig postzegelbeeld dat toch goed aansluit op het verhalende karakter van de andere postzegel.”

Haico Beukers: “Frisse kleuren, waarbij het blauw voor de lucht staat en het geel voor het korenveld. Door de gele stroken op de andere postzegel te laten terugkeren en door voor het verfrollerbeeld dezelfde maatvoering te gebruiken, trek je beide afbeeldingen naar elkaar toe. Ook ontstaat zo eenzelfde kader voor de typografie. Verder vonden we het een mooie gelegenheid om (gezien het thema) ook de barcode groen te kleuren.”

PostEurop 2016 Denk Groen - Denemarken [1]PostEurop 2016 Denk Groen - Denemarken [2]

PostEurop 2016 Denk Groen - Liechtenstein [1] PostEurop 2016 Denk Groen - Liechtenstein [2]

Van een ingenieus serie-verbindend ontwerp van beide PostEurop-postzegels 2016, zoals dat in ons land weldoordacht is samengesteld en uitgevoerd, kan niet van beide postzegels van Denemarken en Liechtenstein gezegd worden. Het seriematig-samenvoegende karakter is karig of in het geheel niet aanwezig. Het is een als los zand samenhangend geheel geworden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)