Prostaatkanker, een sluipmoordenaar - Postzegelblog

Prostaatkanker, een sluipmoordenaar

0

Ik heb een prostaatcontrole ondergaan. Niet dat ik ergens last van had, maar puur uit voorzorg. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Een op de tien mannen krijgt er in zijn leven mee te maken. Ik ben dit jaar goedgekeurd, maar volgend jaar ga ik weer voor een controle. U ook?

Ik denk dat een oproep tot bewustwording voor prostaatkanker op zijn plaats is. Aangezien symptomen vaak pas in een laat stadium optreden, kan de ziekte al vergevorderd zijn. Bij 20% van de patiënten hebben tumorcellen zich verspreid, met als resultaat pijnlijke botmetastasen. Op deze postzegel van de USA wordt opgeroepen voor een jaarlijkse controle voor prostaatkanker.

Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen tussen de 60 en 85 jaar. De ziekte kan echter ook ontstaan op jongere leeftijd. Bij zeer oude mannen komt de ziekte vaker voor en in relatief milde vorm. Vanwege de vaak hoge leeftijd waarop de ziekte voor het eerst wordt ontdekt, overlijden veel mannen mét en niet aan prostaatkanker. Maar zelfs wanneer deze kankerpatiënten buiten beschouwing wordt gelaten, overlijden circa 2500 mannen per jaar eraan.


“Patiënten die voor het eerst bij de arts komen, kun je verdelen in twee groepen”, zo vertelt uroloog Paul Kil, voorzitter van de Commissie Externe Betrekkingen van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. “Bij het merendeel heeft de prostaatkanker zich nog niet verspreid. Maar bij 20% is al sprake van uitzaaiingen. En waar veel andere tumorsoorten zich verspreiden naar bijvoorbeeld de longen, verspreidt prostaatkanker zich vooral naar de botten.” 90% van de patiënten met uitgezaaide prostaatkanker krijgt uiteindelijk botmetastasen (uitzaaiingen van kanker in het bot).
Royal Mail heeft 2 gelegenheidsstempels uitgegeven over prostaatkanker.

Prostaatkanker wordt vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld na het afnemen van bloed en het meten van de PSA-waarde bij een medische keuring. Kees van den Berg, de voorzitter van de ProstaatKankerStichting stelt dan ook: “Prostaatkanker is een sluipmoordenaar.” Hoewel de behandeling en overlevingskansen de laatste jaren aanzienlijk zijn verbeterd, kunnen er toch ongewenste bijwerkingen zoals incontinentie, impotentie en darmklachten optreden. Van den Berg: “Het zijn veel voorkomende gevolgen van bestralingen en operaties. De tumor is dan wel weg maar de consequenties voor de kwaliteit van je eigen leven en voor de relatie met je partner zijn groot.”
Dus filatelisten: “laat je prostaat jaarlijks controleren!” Op de World Cancer Day 2015 gaf Algerije een fdc uit over de Rotary-Ride voor prostaatkanker.

Bron van de tekst: www.mijngezondheidsgids.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)