In kort bestek….(83) - Postzegelblog

In kort bestek….(83)

0

Tsjechië eert Thomás Bata, Zwitserland Henri Nestlé. Zowel de Tsjechische Republiek als Zwitserland eert postaal een van zijn beroemdste en grootste industriëlen ter wereld, Tsjechië Thomás Bata, Zwitserland Henri Nestlé. Tomás Bata (1876-1932, vliegongeluk) begon in 1894 in Zlin samen met zijn broer Antonin en zijn zuster Anna aan het maken van (goedkope) schoenen. Het bedrijf groeide uit tot s’werelds grootste schoenmakerij en schoenverkoper en heeft volgens de jongste cijfers over de hele wereld circa 6000 winkels, vijftig fabrieken en er werken meer dan 80.000 mensen. In 1920 werd in Nederland de eerste Batawinkel geopend, in 1961 waren dat er 150, in 1996 werd de laatste winkel gesloten. Bij Best was er zelfs een Batadorp.

Tsjechië eert Bata 16 maart met een 13 czk-zegel waarop Bata met rechts de bekende B. Zwitserland heeft 3 maart Henri Nestlé (1814-1890) geëerd met een 100 rp-portretzegel, uitvinder van een oplosbaar babyvoedsel (Kindermehl) op basis van melk en granen dat kon worden gebruikt als vervanger van moedermelk.

1

Nestlé SA is nu het grootste voedingsmiddelconcern ter wereld waar wereldwijd 339.000 mensen werken.

Cyprus: OS in Rio

Misschien heeft er al hier of daar – natuurlijk met uitzondering van het gastland – een land zegels uitgegeven naar aanleiding van de komende 31e Olympische Spelen in Rio. In ieder geval komt Cyprus 11 april met vier zegels: taekwondo (€ 0,34), tennis (€ 0,41), hoogspringen (€ 0,64) en start sprint (’75).

Cyprus

Groothertogin Luxemburg 60 jaar

Het is in lang niet gebeurd, maar Luxemburg heeft op één dag (3 maart) zes zegels uitgegeven alle met een waarde van 0,70 euro (het binnenlandtarief tot 50 g). Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van groothertogin Maria-Teresa (geboren 22 maart 1956 op Cuba) werd een velletje uitgegeven met tien zegels, twee motieven. De ene zegel toont een portret van de groothertogin, de andere Maria-Teresa met de beide jongste kinderen Alexandra en Sébastian.

Luxembourg

Maritiem

Dan twee zegels met een maritiem thema. Je kunt je er over verbazen, maar Luxemburg heeft net als Tsjechië en Zwitserland, die ook niet aan zee liggen, een scheepsregister. Over deze zegel 25 ANS Registre public maritieme luxembourgeois varen enkele schepen. De andere zegel is gewijd aan de Moezelhaven van Mertret. Op deze zegel een trein, een vrachtwagen en een binnenvaartschip.

Gelijke behandeling

Het 10-jarig bestaan van het Centrum voor Gelijke Behandeling (CET) werd herdacht met een zegel waarop een symbolische voorstelling: gekleurde figuren die elkaar de hand reiken. En tot slot werd een zegel gewijd aan de nieuwe campus van de universiteit in Esch-Belval.

3

Aanvulling reeksen

Tsjechië heeft respectievelijk op 17 februari en 6 april twee reeksen uitgebreid. Op 17 februari de reeks Historische voertuigen met twee 27 czk-zegels met op de ene een motorrijtuig, de Slovenska Strela en op de andere de raderboot Vysehrad. Op 6 april stond in de reeks ’Mooie plekjes’ het eeuwenoude Buchlov-kasteel op een 17 czk-zegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Cyprus Nederland Tsjechië Zwitserland Koningshuizen Scheepvaart SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.