Malaysia: niet sparen of juist wel? - Postzegelblog

Malaysia: niet sparen of juist wel?

0

Neem bijvoorbeeld verzamelaars van voormalig Nederlands Indië die doorgaan met Indonesië. Het is dan een kleine stap naar het buurland Malaysia (Maleisië) echter dat gebied wordt toch door maar weinig Nederlanders verzameld. Waarom? Mogelijk vanwege de onoverzichtelijkheid.

Hier een samenvatting

Malaysia is redelijk welvarend en het toerisme heeft een hoge vlucht genomen. Hoofdstad is Kuala Lumpur met de wereldbekende Petronas Towers, twee gelijke wolkenkrabbers onderling met een brug verbonden. Aantal inwoners nu ca 31 miljoen, oppervlak wat lastig te bepalen, omdat er enorme en nauwelijks bewoonde landstreken op het eiland Borneo bij horen.
Het schiereiland wat door de Hollanders Malakka werd genoemd en nu Malaysia heet, bestond vanouds uit vele sultanaten. Echter, wie de zee beheerste bepaalde hoe en wat er moest gebeuren. Dat waren vanaf de 15e eeuw de Portugezen, vervolgens de Hollanders, en uiteindelijk de Engelsen. Begin postzegeltijdperk (19e eeuw) de Engelsen dus. Die zaten in enige havensteden en bemoeiden zich tot zeg 1870 zo min mogelijk met de sultans en hun regimes. Ook daarna bleef het bij een handen-af politiek plus diplomatieke acties om begerige buitenlanders zoals Siam (Thailand) en Europese kolonialen buiten de deur te houden. Gevolg was dat latere filatelisten een groot aantal zegels moesten verzamelen, omdat ieder sultanaat zijn eigen postzegels bleef uitgeven. Ja, diverse sultanaten gingen ermee door ook als ze lid werden van een groter postaal verband dat zelf postzegels uitgaf. De Engelsen hadden hetzelfde in India gedaan, waar je dus postzegels had van British India en daarnaast van vele Indische vorstendommen.

Maleise sultanaten en postale verbanden

Penang, Malacca, Wellesley, Singapore werkten vanaf 1826 samen onder de naam Straits Settlement. Daar sloten zich bij aan de Christmas Islands (1900), Cocos Islands (1903) en Labuan (op Borneo, 1906). Het vermelde ‘Malacca’ is niet het hele schiereiland, maar een klein gebiedje aan de westkust, zo’n 150 km boven Singapore. In 1896 kreeg je de Federated Malay States, een samenwerkingsverband tussen Selancor, Negri Sembilan, Pahang en Perak. De postzegels van deze federatie droegen een tijd lang de naam van het uitgevende sultanaat plus de term ‘Malaya’ maar er zijn er ook zonder sultanaatsnaam. Buiten de federatie had je nog Johore, en de in 1909 van het aangrenzende Siam (Thailand) verkregen staten Kedah, Perlis, Kelantan en Trengganu. In de oorlogsjaren 1942-1945 werden al deze gebieden door de Japanners bezet maar eind 1945 keerden de Engelsen terug, hun opdrukpostzegels ook. Er werd enige jaren moeizaam strijd geleverd met communistische guerillas in de alomtegenwoordige jungle, maar de Engelsen zegevierden. In de jaren 60 verenigden de Settlement, de Federated States en alle andere sultanaten zich tot de huidige Federation of Malaysia. Sultanaten op Borneo: North Borneo en Sarawak (sinds 1960 heet Indonesisch Borneo ‘Kalimantan’, de rest blijft Borneo) traden toen toe, maar Singapore stapte er korte tijd later uit. Dat gaat sindsdien apart door het filatelistische leven. Postzegels heb je aldus van:

Postzegeluitgevers, voorgangers van de Federation Malaysia

(Labuan, North Borneo en Sarawak, niet gelegen in Malakka)
Straits Settlement 1867-1942
Perak 1878-1963 (niet periode 1900-1935)
Sunger Ujung 1878-1895
Selangor 1881-1963 (niet periode 1900-1935)
Pahang 1889-1963 (niet periode 1900-1935)
Negri Sembilan 1891-1963 (niet periode 1900-1935)
Johore 1876-1963
Kedah 1912-1963
Kelantan 1911-1963
Perlis 1948-1963
Trengganu 1910-1963
Singapore vanaf 1948
Malacca (Melaka) 1948-1965
Penang (Pulau Pinang,
ook voor Wellesley county) 1948-1965

Einde van een tijdperk, begin van de nieuwe tijd

En dan is er het huidige Malaysia, en het einde van postzegeluitgevende sultanaten. Als je verzameling met Malaysia begint ben je van veel gepuzzel af maar het is naar mijn smaak minder spannend. Reken er op dat bij de oudjes dure en schaarse zegels zitten, maar ze blijven wel bereikbaar, ook voor de smalle beurs. Malaya/Malaysia oud en nieuw wordt druk gespaard door inheemsen (Maleiers? Malaysiërs?) en Commonwealth verzamelaars, dus je kan ze altijd weer kwijt. De afbeeldingen, vooral die waar een sultan op staat, vind ik charmant. Als jonge jongen was ik bijvoorbeeld zeer onder de indruk van een serie postzegels (1928) met daarop de sultan van Kelantan in vol ornaat, sprekend gelijkend op de chefkok van een sterrenrestaurant. Wat moest je in dat sultanaat lekker kunnen eten…

Lit en beelden: The Stamp Atlas, Rossiter & Flower 1986 en Dictionary of Stamps, Mackay 1973

Bekijk hier postzegels uit deze periode.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Indonesië Nederland Nederlands Indië



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)