In kort bestek….(82) - Postzegelblog

In kort bestek….(82)

0

Faeröer herdenkt ramp VOC-schip uit 1742.  Op 2 september 1742 om half twaalf dook een groot schip op uit de duisternis en koerste met volle zeilen richting de rotskust van Lopra in Suduroy (Faeröer). Het was een donkere en mistige nacht en de bemanning dacht waarschijnlijk aan de lijzijde een berginham in te varen. Het schip sloeg te pletter op de rotsen, brak in vier stukken en zonk; 81 mensen wisten zich te redden, 10 verdronken. Het was het VOC-schip Westerbeek (44 m lang) dat was vergaan.

Toen later vier bemanningsleden op zoek gingen naar hulp en in het gehucht Vágur kwamen sloeg de bevolking op de vlucht omdat ze dacht dat het piraten waren. Uiteindelijk bereikte de bemanning Thorshavn waar het wel moeite kostte iedereen onder te brengen (het hele eilandenrijk telde toen slechts 3000 bewoners). Een jaar later werden ze opgehaald door het VOC-schip Mercurius. De ramp leeft nog altijd voort op de Faeröer. Dat zal de reden zijn dat 22 februari twee zegels verschenen, 17 kr. (de driemaster en een scheepskist) en 19 kr. (het schip op de rotsen); ook in een velletje.

Brandweerauto’s en SEPAC

Bij de Westerbeek-zegel is het 22 februari niet gebleven. Er verschenen ook drie zegels waarop oude brandweerauto’s staan geparkeerd (waarden 1,00, 15,00 en 19,00 kr) en een SEPAC-zegel (thema 2016: Seizoenen) waarop drie scholeksters (Heamatopus ostralegus) die de zomer begroeten. Een mooie zegel.

Brandweer

Populaire sporten

Postnord, het postale samenwerkingsverband tussen Denemarken en Zweden, maar dan alleen Denemarken heeft 31 maart vier bijzondere emissies gelanceerd, te beginnen met vijf zegels waarop populaire sporten in beeld worden gebracht.

  • Op vijf DKK 8,00-zegels wordt aandacht gevraagd voor de halve marathon Lillebaelt (7 mei a.s.);
  • de Fyen Rundt, een fietsrace door bossen, landerijen en over kustpaden over afstanden van 65 km, 110 km, 180 km en voor de die-harts 333 km (11 juni a.s.)
  • Denemarkens langste mountainbikerace over afstanden van 55 km, 100 km en 155 km (25 juni a.s.);
  • Christiansborg Rundt, een zwemwedstrijd over 2 kilometer in de kanalen rond Christiansborg Palace (27 augustus a.s.);
  • en een zegel met allerlei sportartikelen, o.a. een fietshelm, met als ’titel’ Sport is voor iedereen.

Danmark

De zegels zitten ook en een strip van 2 x 5 (DKK 80.00).

Boerderijdieren

Ze hebben al een lauwerkrans om, vijf boerderijdieren, die op evenzoveel DKK 8,00-zegels staan, t.w. een red Holstein (het ras Holstein-Frisian bestaat uit twee kleuren, zwartbont en roodbont, op de zegel de Red Holstein), een Shropshire Ram (de eerste Shropshire-schapen werden in 1896 vanuit Engeland ingevoerd), een Oldenburg Stallion, een Wyandotte en een Satin Rabbit. Alle dieren, behalve de Oldenburg Stallion die niet meer leeft, zijn te zien op de landbouwshows in Roskilde en Herning. Tevens in strips van 2 x 5 zegels.

boerderijdieren

Europazegels

Dan de Europazegels Denk Groen, twee DKK 25,00-zegels (in samendruk), de ene met het gemeenschappelijke motief, op de andere omklemmen handen een groene bol. Ook in een velletje.

Denk groen

Bijzondere Denen

Tot slot twee bijzondere portretzegels, beide DKK 19,00, die bijzondere Denen eren, en wel de architect Jörn Utzon, 1918-2008 (o.a. Sydney Opera House) en de scheepsmagnaat Maersk Mc-Kenney Möller (1913-2012). Ook deze zegels zitten in strips van 2 x 5.

Danmark

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Denemarken ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.