Collect: Postzegelvel Postcrossing.com - Postzegelblog

Collect: Postzegelvel Postcrossing.com

2

1Het postzegelvel Postcrossing.com laat bekende toeristische bestemmingen van ons land zien. Reinier Hamel maakte een abstracte voorstelling van deze attracties, in felle kleuren, die samen een totaalbeeld vormen.

Reinier, wat heb je gemeen met het onderwerp van dit postzegelvel?

“Het onderwerp spreekt mij erg aan. Postcrossing brengt verbindingen tot stand tussen mensen. Wereldwijd, spontaan. Postcrossers laten iets van zichzelf zien, met gebruik van een klassiek medium. Een vorm van ‘slow contact’ als je het met e-mailen vergelijkt. Het vraagt meer inspanning, je moet er moeite voor doen. Maar daar krijg je wel wat bijzonders voor terug.”

Ben je tevreden over het resultaat?

“Ja. Ik geloof dat ik met dit postzegelvel een interessante draai aan toeristisch Nederland heb gegeven. Je krijgt een vleug van de highlights van ons land mee, zonder dat je het idee hebt naar een VVV-brochure te kijken. Het vel is meer dan de optelsom van tien losse postzegels. Op het scherm heb ik na veel passen, meten en schaven één afbeelding gemaakt waarin de tien losse plaatjes samenkomen. Midden in het vel is een subtiele lijn aangebracht die van boven naar onderen zwiert en de weg verbeeldt die een kaart moet afleggen. Het is ook een verwijzing naar PostNL, de bemiddelaar tussen verzender en ontvanger.”

Hoe ben je te werk gegaan?

“Vrij intuïtief. Van PostNL kreeg ik een lijst met toeristische attracties om uit te kiezen. Ik vond bestaand fotomateriaal, dat ik op de computer ben gaan bewerken. Daarbij heb ik mezelf veel vrijheid gegund. Op een bepaald moment besloten we de herten van de Oostvaardersplassen te laten vallen voor die van de Hoge Veluwe. Dat vroeg om een nieuwe foto, want het is echt een andere omgeving. Maar wel handhaafde ik de witte contouren van de hertengeweien uit het oorspronkelijke beeld. Zo heb ik mijn eigen werkelijkheid geschapen, mijn collage van ons land. Sterk geabstraheerd, want ik wil dat er voor iedereen iets te raden blijft. Ik hou van zoekplaatjes – nieuwsgierigheid is een van de mooiste eigenschappen van de mens.”

Postcrossing

Kleurrijke mix van toeristische toppers

De postzegels vallen op door de felle kleuren

“Ik gebruik graag harde vormen, voorbeelden met verschillende attentiemomenten. De kleuren heb ik ook gebruikt voor het vervreemden van de werkelijkheid. Water hoeft niet altijd blauw te zijn en gras niet altijd groen. Ik heb iets met open eindes, met het schetsmatige. Daarom lopen de kleurvlakken op de velrand door en houden ze daar dan opeens ineens? op.”

Welke hindernis kwam je onderweg tegen?

“Een ontwerpproces is één grote hindernisbaan! Maar geen onprettige hoor. De verhoudingen zijn wel een praktisch voorbeeld. Want hoe klein kan een detail nog zijn? De spits van een torentje, de deur van een Zaans huisje: je ontwerpt iets op een computerscherm dat vertaald wordt naar een postzegel van 36 x 25 mm. Om ervoor te zorgen dat het beeld op zo’n kleine schaal nog overkomt, moet je vormen soms manipuleren en witruimtes overdrijven. Dat is een zoektocht. Ik houd van dat avontuur, waarbij je niet precies weet waar je uitkomt. Het dwingt je om creatief te zijn.”

Wat is Postcrossing?

Postcrossing.com is een initiatief van Paulo Magalhães uit Portugal. Hij riep in 2005 een internetsite in het leven waarop deelnemers willekeurige adressen van andere ingeschreven postfans overal ter wereld ontvangen om een kaartje naar te sturen. De ontvanger van een kaart registreert de bezorging op de website, waarna de computer het adres van de verzender beschikbaar stelt aan anderen die kaarten willen versturen. Op die manier ontvangt een postcrosser alleen kaarten als hij of zij deze ook zelf verstuurt.

Technische gegevens
Postzegelformaat : 36 x 25 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Soort postzegel : vel met 10 verschillende postzegels
Drukkleuren : geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek : offset
Oplage : 156.000 velletjes
Ontwerper : Reinier Hamel
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk

Klik hier om het velletje te bestellen op de Collectclub.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Herten Toerisme VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Guido (Breda) op 30 maart 2016 om 10:16

    De laatste afbeelding van dit bericht, dat overgenomen is uit het magazine ‘Collect’, heeft het bijschrift “Schets van Michiel de Ruyter”.
    Op de betreffende afbeelding zien we een sterk bewerkt beeld van kapitein Frans Banning Cocq. Wat ontzettend slordig van de samenstellers van de Collect!!

  • Lars op 30 maart 2016 om 11:31

    “Ben je tevreden over het resultaat?”
    Nee, ik niet!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)