In kort bestek….(81) - Postzegelblog

In kort bestek….(81)

0

België: nog slechts vier emissiedagen.
België heeft in zijn uitgifteprogramma wel een heel drastische koerswijziging aangebracht. Waren er de laatste jaren nog acht emissiedagen, voor dit jaar zijn er maar vier gepland, en telkens worden er vijf emissies uitgebracht. Extra bijzonder is dat er bijna alleen nog maar velletjes worden uitgegeven; een ’losse’ zegel wordt zeldzaam. Dat gebeurt alleen als er een aantal identieke zegels in een velletje zit. De vier emissiedagen zijn 14 maart, 13 juni, 22 augustus en 24 oktober.

Koninklijk gezin

Op 14 maart verschenen de eerste vijf velletjes met op het eerste velletje, en België kon er voor het eerst postaal kennis mee maken, het hele Koninklijke gezin. In het velletje tien zegels (prijs van het velletje € 7,40; oplage 45.617 velletjes) in twee identieke rijen: vier zegels met een van de vier kinderen, en een met het hele gezin.

01 LA FAMILLE ROYALE feuillet

Achtereenvolgens: prinses Elizabeth, hertogin van Brabant; prins Gabriël; prins Emmanual; prinses Eléonore; het hele gezin. Voor deze uitgave heeft bpost gebruik kunnen maken van de foto’s van de vaste hoffotograaf Christian Lambiotte.

Gespecialiseerd onderwijs

Dan wordt op een velletje met vijf zegels aandacht gevraagd voor gespecialiseerd onderwijs in België dat op grote belangstelling uit het buitenland kan rekenen.

Kwalificerend onderwijs

De zegels tonen het resultaat van de opleiding, het velletje laat de vorming zelf zien: zegel, Baggeren (energie-eiland bij Abu Dhabi),
blaadje DEME nv; zegel, duurzaam bouwen (ecologische nieuwbouw),
blaadje, Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de bouwsector; zegel (beiaardspel),
blaadje, Koninklijke beiaardschool; zegel, 3D-print (3D-voorwerp),
blaadje Technifituur); zegel, luchtvaartschilderen (vliegtuigvleugel),
blaadje Le Forem Pigments.
Prijs van het velletje: € 5,65; oplage: 56.172.

Dichter des Vaderlands

Met een velletje waarin vijf identieke zegels (prijs € 7,40; oplage 22.185) herdenkt bpost de 100e sterfdag van de eerste Dichter des Vaderlands, Emile Verhaeren, 1855-1916 (en zijn huidige opvolgers).

03 Poète Emile Verhaeren zfeuille

Het portret op de zegel is opgebouwd met zijn gedicht ‘Et maintenant….’uit de bundel ‘Les tendresses premières’ uit 1904. Op het velletje staan speciaal voor deze uitgifte geschreven verzen van zijn huidige en toekomstige opvolgers. De titel Dichter des Vaderlands wordt om de twee jaar toegekend. Afwisselend gaat de titel naar een Nederlandstalige en een Franstalige dichter. De zegel is ook los verkrijgbaar.

Emile verhaeren

Stripfiguur Cédric

De langlopende reeks Jeugdfilatelie is uitgebreid met een velletje waarin vijf identieke zegels gewijd aan de stripfiguur Cédric, die dertig jaar wordt.

 Cédric zfeuille

Op de zegel Cédric op zijn skateboard, op het velletje neemt Cédric een selfie met zijn vriendjes. Prijs van het velletje: € 7,50; oplage: 25.985). Ook deze zegel is los verkrijgbaar.

Gent in de bloemetjes

Tot slot wordt de traditionele reeks Promotie van de Filatelie voortgezet, waarin de afgelopen jaren enkele grote markten van België de hoofdrol speelden. Dit jaar houdt de reeks halt in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Op het velletje met vijf zegels tevens aandacht voor de Gentse Floraliën, waaraan in het verleden vaak zegels zijn gewijd.

Gent

Op de zegels: het Belfort, de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskatedraal, het Stadhuis en de Stadshal. Prijs van het velletje: € 7,40 (€ 3,70 met een bijslag van € 3,70). Oplage 69.872.

Filip trekt de wereld in

Maar nu echt ‘tot slot’, er verschenen ook twee permanente zelfklevende zegels met de beeltenis van koning Filip. Waarden 1 Europe (blauw) en 1 World (groen). De zegels zitten in boekjes van vijf: 1 Europe € 5,65, en 1 World € 6,75.

Belgie 1

Later…

Later dit jaar o.a. oude Belgische vliegtuigen (13/6),
De Groote Oorlog, dl. 3 (13/6), Het nieuwe Zwin (13/6),
Rick Wouters (1882-1916),
beeldhouwer en fauvistische kunstschilder (22/8), Rio 2016 (22/8),
70 jaar Weekblad Kuifje (22/8), Belgische Nobelprijswinnaars (24/10),
de nieuwe NAVO-zetel in Evere (24/10).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Kerken Koningshuizen Nobelprijswinnaars Onderwijs Schilderkunst StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.