Uitspraak in zaak Guldenzegels - Postzegelblog

Uitspraak in zaak Guldenzegels

6

kopje14-100x100Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in de zaak die enkele postzegelhandelaren hadden aangespannen tegen PostNL over de ongeldigverklaring van de guldenzegels in 2013. De rechtbank komt tot de conclusie dat de ongeldigverklaring niet onrechtmatig is. Er worden een aantal redenen opgevoerd.

 • De guldenzegels hadden een een “onbepaalde” geldigheidstermijn. Daarmee is bedoeld een “nog niet bepaalde” termijn, doch niet een op voorhand “niet te beperken” termijn.
 • Bij de privatisering kreeg PostNL verantwoordelijkheid voor de uitgifte van postzegels. Aan die taak is, ook zonder dat dat uitdrukkelijk bepaald is, inherent dat PostNL de geldigheidsduur van postzegels mag bepalen.
  In die bevoegdheid ligt besloten dat PostNL ook bevoegd is de geldigheidsduur van postzegels te bepalen die voorafgaand aan de privatisering in roulatie zijn gebracht en waarvan indertijd geen concrete geldigheidsduur bekend is gemaakt.
 • De guldenzegels zijn veel gemakkelijker te vervalsen dan moderne postzegels, in 2010 zijn ook grootschalige vervalsingen aan het licht gekomen.
 • Voor een efficiënte en doelmatige controle van de frankering dient het aantal soorten geldige postzegels beperkt te blijven.
 • De mededeling van PostNL in 2001 van een onbepaalde geldigheidsduur van de guldenpostzegels betekende niet dat deze geldigheidsduur ook onbeperkt zou zijn. Het bleef dus mogelijk dat de geldigheidsduur van de guldenzegels op enig moment zou worden beperkt “indien de omstandigheden dit wenselijk maakten”.
 • In deze mededeling uit 2001 heeft PostNL een inruilmogelijkheid uitdrukkelijk verworpen en bij eerdere ongeldigheidsverklaringen werd evenmin een inruilmogelijkheid geboden.
 • Tot 2012 stond in de algemene voorwaarden van postvervoer de volgende tekst:
  “Koninklijke TNT Post bepaalt welke postzegels verkrijgbaar zijn en welke, niet meer verkrijgbare, postzegels niet meer geldig zijn. Tevens wordt bekend gemaakt gedurende welke periode niet meer geldige, ongebruikte postzegels tegen geldige postzegels kunnen worden ingewisseld”
  Hieruit kan niet worden afgeleid dat het bieden van een omruilmogelijkheid dwingend is voorgeschreven.
 • Voor zover de ongeldigverklaring al tot enige verrijking van PostNL heeft geleid (PostNL betwist dit door aan te voeren dat niet zij de guldenzegels heeft verkocht), bestaat voor deze verrijking een rechtvaardiging in de vorm van een door de rechtbank in het voorgaande als rechtmatig bestempelde beslissing tot ongeldigverklaring.

Bij het bekend maken van de afschaffing van de guldenzegel spande de NVPH een kort geding aan betreffende deze kwestie en delfde het onderspit. (zie ons eerder artikel)

Het hele vonnis is te lezen via deze link.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Pieter op 24 maart 2016 om 08:29

  Dit was natuurlijk te verwachten. Zonde van het geld van de proceskosten.

  Overigens heb ik altijd begrepen dat de valse zegels geen guldenszegels waren maar zegels in euro….?

  Het vonnis maakt trouwens ook de weg vrij om ook de eurozegels met nominale waarde ongeldig te verklaren…

 • Lars op 24 maart 2016 om 19:49

  Volgens mij hadden ze ook een aantal Beatrixzegels in guldens vervalst.
  De eurozegels van 2001 t/m 2010 worden een keer ongeldig verklaard. De advocaat van PostNL had dat tijdens het proces een keer (per ongeluk?) gezegd.

 • Patrick op 25 maart 2016 om 16:27

  Dan zijn de zuiderburen in deze toch beter af. Alle Belgische zegels uitgegeven na 1960 zijn frankeergeldig, en zelfs een heel pak nóg oudere. Hele pakken van die zegels vind je op eBay of Delcampe aangeboden aan pakweg 50% van de frankeerwaarde. Voor wie niet ál te ver van de grens woont en een bepaald volume post heeft, kan het dus de moeite lonen even te gaan rekenen …

 • Evertse op 26 maart 2016 om 12:21

  Maar hoe lang zou dat in België nog duren?
  Bovendien heb je met de huidige posttarieven ook best wat Franken nodig voor een simpel briefje of kaartje naar Nederland. Vooral als dat een ‘niet-genormaliseerde zending’ is.

 • Patrick op 30 maart 2016 om 01:19

  @Evertse
  Mijn glazen bol is kapot, dus hoe lang dat nog zal duren met die Belgische zegels is ook voor mij koffiedik kijken LOL. Inderdaad, ook de Belgische post vraagt een pak centen voor haar werk, daar heb je gelijk in. Daarom had ik er ook bij gezet dat er wel even moet worden gerekend. Ik zou zo denken dat vooral mensen uit Limburg, Noord-Brabant onder de Moerdijk en Zeeland baat kunnen hebben bij het rekensommetje.

 • René van Dijk op 13 april 2016 om 12:18

  In de redenering van het hof zie ik nogal wat zwakke punten. Feit is dat het hof van mening is dat waardepapier, door het staatsbedrijf uitgegeven, door een geprivatiseerd bedrijf ongeldig mag worden verklaard.
  Er is tot 3 maanden na de uitspraak beroep mogelijk.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)