Een lange neus (2) - Postzegelblog

Een lange neus (2)

1

Pinoccio all over the world – Mede dankzij de Disneyversie heeft het verhaal bekendheid gekregen over de hele wereld. In Azië vinden we die invloed het sterkst in Japan, dat er natuurlijk een eigen manga-versie van heeft gemaakt (16). Ook Cambodja huldigt met een zegel de schepping van Collodi (17).

afb.16

afb.16

afb.17

afb.17

Blijkbaar kent men het verhaal ook in de Arabische wereld, gelet op de afbeelding ervan uit Manama. Wel een erg gearabiseerde voorstelling, moet ik zeggen: i.p.v. op een vliegend tapijt zit de pop op een soort vliegende tafel. Het meest opvallende is nog, dat Pinocchio op deze afbeelding zelfs zijn beroemde neus mist! (18)

afb.18

afb.18

Dat het verhaal in Zuid-Amerika bekend is, blijkt al uit een zegel uit Uruguay. De afbeelding komt aardig overeen met die van de oorspronkelijke illustraties van Attilio Mussino bij Collodi’s werk uit 1911. Daarop is Pinocchio veel meer een houterige marionet dan in de Disneyversie (19).

afb.19

afb.19

Een twijfelgeval lijkt me de zegel van Brazilië. De bekende Braziliaanse schrijver/tekenaar Monteiro Lobato kent het verhaal wel, gelet op het feit dat een van zijn verhalen ‘De broer van Pinocchio’ heet. Op de zegel zien we een afbeelding van de Visconde de Sebugosa, een mannetje gemaakt van een maiskolf, wiens neus toch wel erg aan die van Pinocchio’s reukapparaat doet denken (20).

Een onsterfelijke marionet
Pinocchio leeft voort in boeken, games, musicals en (teken)films (21,22).

afb.21

afb.21

afb.22

afb.22

Een toneelbewerking van zijn avonturen wordt nog regelmatig opgenomen in het speelprogramma van het Heidenheimer Volksschauspiele Naturtheater (laatste opvoering in 2011) (23).

afb.23

afb.23

Ook de filatelisten zijn hem nog niet vergeten. Voor zover ik dat heb kunnen nagaan, komt hij de laatste jaren nog drie keer op een zegel voor: in 2013 op een zegel uit een sprookjesserie uit Curacao, in een serie met Disneyafbeeldingen uit Japan (2014) (24) en tenslotte op een Italiaanse Europazegel uit 2015, als speelgoedfiguur (25).

afb.24

afb.24

afb.25

afb.25

We kunnen rustig stellen, dat geen enkele marionet zo vaak en zo lang in de algemene belangstelling heeft gestaan als onze Pinocchio.

Druk Doende 89
Auteur: T.Huisman

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • FrancRossi op 21 maart 2016 om 10:30

    Op de zegel van Manama mist Pinokkio de lange neus omdat hij die dag nog niet gelogen heeft. Mooi thema mooi verhaal.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)