Sirius Slede Patrouille waakt over Groenland - Postzegelblog

Sirius Slede Patrouille waakt over Groenland

1

Al ruim 65 jaar bewaakt een speciale militaire eenheid de natuurlijke rijkdommen van het nationaal park van Groenland, de Sirius Sledge Patrol. Volgens de catalogus voor Politie-filatelie, zou deze patrouille ook politietaken hebben. Ik ben op zoek gegaan naar een bevestiging en laat U graag de jubileumpostzegels van Sirius zien.

Groenland

Groenland werd een Deense kolonie in 1814, na eeuwen onder de heerschappij van Denemarken en Noorwegen te hebben gestaan. Na een politiek conflict met Noorwegen kreeg Denemarken in 1933 van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de soevereiniteit over Groenland. Een van de voorwaarden die het Gerechtshof stelde, was dat de Denen ook wel aanwezig moesten zijn in het moeilijk bereikbare noorden en noordoosten. Denemarken wilde niet riskeren om zijn soevereiniteit over Groenland te verliezen en in 1950 zag de Sirius Sledge Patrol het licht. ‘

Sirius

De patrouille staat sinds 1994 onder het bevel van de Deense marine en heeft behalve het bewaren van de Deense soevereiniteit over Noorden Noordoost Groenland nog twee opdrachten:
– als politieautoriteit optreden in het Nationaal Park van Groenland;
– door middel van hondensleeën militair toezicht uitoefenen op een gebied van 160.000 vierkante kilometer. Daarnaast verrichten ze wat wetenschappelijk, meteorologisch werk.
In 1975 verscheen er een postzegel over Sirius in verband met hun 25 jarig bestaan, in 2000 over hun 50 jarig bestaan. Natuurlijk zien we hier de honden met de sledes op terug.

De honden

De sledes worden getrokken door de Groenlandse husky’s. De familielijn van deze husky’s loopt terug tot hun Siberische soortgenoten. Een Sirius-hond is iets groter en weegt gemiddeld 40 tot 50 kilogram. Hij is onverwoestbaar, heeft een dikke pels, korte warme haren, opstaande oren en stevige, lange poten. Dankzij hun enorme spieren sleuren de honden met gemak een zwaar geladen slee (tot 500 kg) een steile helling op. Op deze postzegel zien we de honden met verschillende kleuren. Een slede wordt meestal getrokken door 11 honden.

De naam Sirius

Sirius verwijst naar de helderste ster uit het sterrenbeeld Grote Hond. Op deze Japanse zegel van het sterrenbeeld, zien we dat de Husky hier best op lijkt.

Ik las in een tijdschrift dat Sirius nog niet wil overstappen op sneeuwscooters. Honden vinden ze betrouwbaarder en hebben geen benzine nodig, zeggen ze. En ja, je zou in zo’n gebied eens motorpech krijgen met een scooter, bij een temperatuur van – 30 graden!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Honden PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,63 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)