Beroemde Personen (8 ) - Postzegelblog

Beroemde Personen (8 )

0

Wij blijven nu weer bij de politiek. Een van de bekendste en voor ons allen toch nog bekende persoon was Willem Drees Sr. De meesten kennen hem nog wel en in principe “trekken wij van Drees” als wij voor de eerste maal onze AOW (Algemene Ouderdoms Wet) krijgen.

De AOW werd in het verleden betaald als men 65 jaar werd, de huidige laatste regeringen hebben echter besloten, dat de huidige werkende personen pas met pensioen (AOW) gaan als je 67 jaar wordt. Op dit moment is er een overgangsregeling van toepassing en wordt deze verlenging in etappes gerealiseerd.
Het unieke van Willem Drees is de uitzondering, die gemaakt is indertijd, normaal gesproken worden alleen overleden personen op postzegels in Nederland afgebeeld, de leden van het koninklijk huis natuurlijk uitgezonderd. Willem Drees kreeg een postzegel ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag in 1986.

Willem Drees

Wie was Willem Drees?

Op 5 juni 1886 wordt Willem Drees geboren te Amsterdam. Zijn vader was bankbediende bij de Twentse Bank. Toen hij vijf jaar was overleed zijn vader. Hij doorliep onder andere de HBS en trouwt in 1910 met Catharina Hent. Zij krijgen vier kinderen, twee dochters en twee zoons, waarvan er een, net als zijn vader de politiek in gaat en Willem Drees Jr. wordt genoemd.

Net als zijn vader werkt hij tot 1906 bij de Twentse Bank en gaat daarna als stenograaf werken bij de gemeenteraad te Amsterdam. Het jaar daarop gaat hij dezelfde werkzaamheden doen bij de Staten-Generaal. In 1904 wordt hij reeds lid van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij, die in 1940 opgaat in de Partij van de Arbeid. Willem Drees is dus al vroeg sociaal bewogen en aanvaardt vele functies in het openbaar bestuur.

Vanaf juni 1945 t/m augustus 1948 is hij minister van sociale zaken, later wordt hij ook minister president en gelijktijdig minister van algemene zaken.
Omdat hij in 1947 reeds een Noodwet Ouderdomsvoorziening tot stand bracht en deze noodwet in 1957 werd omgezet in een Algemene Ouderdoms Wet, spreken er nog steeds vele personen, dat zij van Drees trekken.

postzegel willem drees

Tot 22 december 1958 blijft hij in de actieve politiek, na deze tijd wordt hij direct benoemd tot minister van staat. Hij kan zich na geruime tijd niet meer vinden in de Partij van de Arbeid en zegt zijn lidmaatschap op in 1971 en blijft tot aan zijn dood partijloos.

Hij overlijdt op 14 mei 1988 te Den Haag op de leeftijd van 102 jaar. Hij ligt begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag.

Bron: Wikipedia

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)