In kort bestek (79) - Postzegelblog

In kort bestek (79)

0

Britse Royal Mail viert 500-jarig bestaan met de uitgifte van zes zegels, een miniatuurvelletje, een prestigeboekje (met veel geschiedenis) en een set Post&Go-zegels werd 17 februari in Groot-Brittannië 500 jaar Royal Mail gevierd.

Royal mail 500

Post & Go Cover

De zes zegels tonen mijlpalen uit vijf eeuwen reguliere, georganiseerde Britse postale geschiedenis, die in 1516 begon toen Brian Tuke door Hendrik VIII als Master of the Posts werd benoemd.

Tuke staat dan ook op de eerste zegel van de set van zes, een 1st-zegel met een portret van de hand van Hans Holbein de Jonge. Verder: een Packet Ship (1st),
een Penfold Pillar Box (1st),
River Post (1,52 pond),
Mail coach (1,52 pond) en
Midway Mail Centre (1,52 pond).
Het velletje telt vier zegels, 2 x 1st en 2 x 1,33 pond, met daarop posters, o.a. Pack Your Parcels Carefully. Op de Post&Go-zegels wordt in beeld gebracht hoe technische ontwikkelingen het postvervoer sneller hebben gemaakt: een Post Boy uit 1640, een Mail Coach (1790), de eerste reed tussen Bristol en Londen op 2 augustus 1784, Falmouth Packet Ship (1820), Traffeling Office (een trein), 20 januari 1838, Airmail (1930) en Royal Mail Minivan (1930).

Liechtenstein: Europazegels

Liechtenstein heeft het jaar op 7 maart ingezet met vijf emissies en de vijfde zgn. Offizieller Kollektionsbogen. De eerste van de vijf is de Europa-emissie, twee zegels van 150 rp., de ene met het gemeenschappelijke motief, de fietser, getiteld Grau und Grün, de andere, Grünes Umdenken, met een wereldbol met bergen, steden, groene weiden, de zee en een regenboog.

SEPAC: vier jaargetijden

De tweede emissie van de vijf betreft de inmiddels jaarlijkse SEPAC-zegels, die dit jaar als thema heeft ’De vier jaargetijden’. De Liechtensteinse bijdrage bestaat uit vier zegels (4 x 150 rp)

met grafische voorstellingen die de winter, het voorjaar, de zomer en de herfst verbeelden. De winter grijs en wit, daarna worden de kleuren steeds uitbundiger.

Maler aus Liechtenstein

Op twee zegels in de reeks Maler aus Liechtenstein staan werken van de leraar, muziekdirecteur, organist en koorleider Alois Ritter (1910-1986) afgebeeld: het olieverfschilderij Ruggeller Riet, 1951 (100 rp), en de aquarel Im Bofel, 1986 (200 rp).

Archeologische vondsten

De reeks Archäologische Fundstücke in Liechtenstein is uitgebreid met drie zegels: een dolk uit 400 jaar voor Chr, ((100 rp), een scheermes uit 1200 jaar voor Chr. (150 rp.) en een bijl uit 500 jaar voor Chr. (200 rp).

Furstentum Liechtenstein

Nieuwe permanente reeks

En dan de eerste vijf zegels van een nieuwe reeks permanente met afbeeldingen (foto’s) van bomen in hun natuurlijke omgeving. Achtereenvolgens een eik (85 rp), een treurwilg (100 rp), een walnotenboom (150 rp), een esp (170 rp) en een berk (200 rp). Van alle emissies zijn ook mooie maximumkaarten verschenen.

Liechtenstein

Kollektionsbogen

Twee keer per jaar geeft de Liechtensteinse post een zgn. offizieller Kollektionsbogen, ‘dieMarke.li’, uit. De eerste van dit jaar is uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Hypersymmetrics’ van Jens W. Beyrich in het Kunstmuseum van Liechtenstein. De tien verschillende zegels in het velletje (10 x 100 rp) tonen geometrische structuren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Groot Brittannië Liechtenstein Brievenbussen Fietsen en wielrennen Scheepvaart Schilderkunst SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.