Woestijnpolitie - Postzegelblog

Woestijnpolitie

5

1Bladerend door mijn (Duitse) catalogus politie-filatelie, stuitte ik op een zegel van de Franse Post in de Levant, waarbij stond dat het hier ging om de “Wüstenpolizei”. Nu is mijn Duits redelijk, maar dit woord kende ik (nog) niet. Het betekent: woestijnpolitie. Deze hadden toen nog geen Segway (zie mijn artikel van vorige week), maar reden op kamelen of dromedarissen.

Meharisten

Op de postzegels staan een aantal Meharisten afgebeeld.

De Meharisten waren van oorsprong Franse legionairs op kamelen en dromedarissen, in dienst van het Franse koloniale rijk in Afrika. De naam betekent vrij vertaald “kamelencavalerie”.
De Fransen richtten de Meharisten op in 1902, als onderdeel van de het Armée d’Afrique in de Sahara. Vanwege hun banden met de lokale nomaden, waren de Meharisten een effectieve manier om de woestijn te bewaken. Na de oprichting van een Frans mandaat in Syrië in 1920, werden ook daar drie Meharisteneenheden opgericht. En daar gaan deze postzegels dus over.
In oorlogstijd dienden de Meharisten in de strijd tegen de vijand. Aan het eind van de oorlog hernamen de Meharisten hun taak als woestijnpolitie. Ze bewaken de grenzen en controleren de toeristen. Waag het niet om een stopteken van de woestijnpolitie te negeren (midden in de woestijn), want dat kom je op een fikse boete te staan. Woestijnpolitie is een leuke aanvulling in mijn politie-verzameling.
De zegels zijn er ook met opdruk “Résistance” . Résistance (Frans voor verzet) is de algemene aanduiding van de Franse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

En van de woestijnpolitie is er ook nog een luchtpostzegel.

Een echt gelopen brief (zoals deze) staat nog op mijn verlanglijstje.

Bij nadere bestudering van de postzegel bleek dat op de achtergrond de ruïnes van Palmyra staan.
Palmyra, bijgenaamd Stad van Duizend Zuilen, is een Syrische archeologische locatie. Tot in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbrak was het de meest bezochte bezienswaardigheid van Syrië. In mei 2015 viel Palmyra in handen van IS. Gevreesd wordt inmiddels dat deze historische stad geheel verwoest gaat worden. Hier ziet U nog een Syrische postzegel van Palmyra.

Politie op kameel of dromedaris

Bladeren in mijn album kwam ik nog aan aantal politie-postzegels tegen, waarop een politieman op zijn kameel of dromedaris aan het surveilleren is.

Ik begin met Bechuanaland. Vanaf 1966 heette dit Botswana, en ook daar zijn postzegels van. Op de middelste zegel staat: Bechunanaland Police Camel Post. Zou de politie daar ook als postbode gefungeerd hebben?

Als laatste een postzegel van Politie-dag 1986 in Oman. Afgebeeld staat een lid van het Camel Corps.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Politie Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • FrancRossi op 5 maart 2016 om 11:48

  Weer een leuk verhaal en handig dat er van jouw thema een catalogus is ook al is het een Duitse. Ik ben er nu door de enveloppe pas achter dat je niet alles bezit wat je ons laat zien. Veel succes met het korter maaken van je verangljstje.

 • FrancRossi op 5 maart 2016 om 11:50

  (2 foutjes) korter maken van je verlanglijstje.

 • Jan van Tellingen op 5 maart 2016 om 14:59

  Heb ik 40 jaar bij de politie gewerkt en hoor ik in mijn 7e pensioenjaar voor het eerst over WOESTIJNPOLITIE ! ;-) Mooi artikel Willem

 • willem hogendoorn op 5 maart 2016 om 16:02

  @Jan: Je bent nooit te oud om er weer wat bij te leren :)

 • Stampertje op 5 maart 2016 om 21:31

  Op ebay staat een gelopen brief met deze zegels, maar is mogelijk wel een eerste dag filatelistisch geheel. Ook flink aan de prijs, maar heb geen idee van de prijs voor een item als dit.

  Zoek op: “FRENCH FRANCE SYRIA LEVANT 1942 LETTER & MH SET MILITARY POST ARMES COVER CANCEL”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)