NEPAL  - Postzegelblog

NEPAL 

2

Inderdaad, ver van ons bed. Vandaar dat ik mijn verzameling Nepal wil wegdoen. Hoor toe: Nepal met hoofdstad Kathmandu ligt in/aan de Himalaya en grenst aan India. Van de tien hoogste bergen op de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de Mount Everest. Oppervlakte is 150.000 km2, dat is vier keer Nederland.

nepal

De 32 miljoen inwoners wonen vooral in het laagland en de dalen, immers het ruige hooggebergte is grotendeels ongeschikt voor bewoning. De taal is Nepalees, religies Hindu (81%), Boedhisme (9%). De bevolking breidt zich snel uit maar is arm, vanwege deze combinatie blijft dat voorlopig zo. Deviezenbrengers zijn het toerisme en de tapijtenfabricage. Nepal was sinds jaar en dag een koninkrijk maar is sinds 2008 een republiek. Afgelopen 15 jaar is het land zwaar getroffen door burgeroorlog en aardbevingen maar als altijd, is het weer overeind gekrabbeld. Inzake politiek is het een protectoraat eerst van Brits-Indië, daarna van India. Uit Nepal afkomstig zijn de krijgshaftige Ghurka’s. Onder hen vrijwillige beroepssoldaten dienend in het Engelse leger. Zij zijn traditioneel de trouwste onder de getrouwen. Zo wordt de Engelse Queen en het paleis waar zij in Engeland verblijft bij toerbeurt door een zwaar bewapend Ghurka regiment beveiligd.

De posterijen

Nepal werd pas in 1957 UPU-lid, dus voor die tijd waren Nepalese postzegels alleen in het binnenland geldig. Het merendeel der bevolking was destijds analfabeet, maar desondanks waren er eind 19e eeuw al 40 postkantoren. In 1948 verscheen de eerste postauto, maar voordien en ook nadien werd de meeste post rondgebracht door bestellers te voet (Dak runners). Logisch want het wegennet is nog steeds bescheiden, en sommige dorpjes in berggebied moeilijk bereikbaar. Post voor het buitenland moest periode 1854-1957 gefrankeerd worden met  Indiaase postzegels, en werd door de Indiaase post bezorgd. Dit alles dus vóór de tijd van de nu levende doorsnee Nepalees.

De postzegels

In 1881 kwamen de eerste postzegels uit: 1, 2 en 4 Anna. Niet moeders mooiste, wel interessant.

Blok van 64, 1ste serie, gestempeld.

Afbeelding het embleem van de god Shri Pashupati: lotus met gekruiste zwaarden. Dit volgens de catalogus want ik kan het plaatje zelf niet ontcijferen.
Tekst boven: Shri Gorakha (de oude landsnaam), onder: Sakar (= regering).
Munten: 1 Rupee = 16 Annas, 1 Anna = 4 Paisa, vanaf 1958 1 Rupee = 100 Paisa, dus dan als in India.

De eerste serie werd enige malen herdrukt op andere papiersoorten, en na 1907 voor gebruik als telegramzegel. Vanaf 1956 hebben de postzegels ook teksten in onze Latijnse letters, een eis van de UPU. Tot 1956, dus in de Nepalese postale oertijd, zijn 91 verschillende postzegels zonder Latijnse tekst uitgekomen, papier- en andere varieteiten niet meegerekend. Vanaf 1956 breekt de dam en komt er jaarlijks een stroom plaatjeszegels uit, tot 1986 zitten we op nummer 466 plus nog zo’n 20 dienstzegels. De postorganisatie en het ontwerp en uitvoering van de postzegels zijn zoals in India. Mijn catalogus reikt tot 1987 maar sindsdien is het op dezelfde voet doorgegaan, neem ik aan. De oudjes zijn schaars, net als oude Nepalese brieven en voor filatelisten het meest interessant. Prijzen stijgen vooral vanwege toegenomen vraag uit India. Maar ik doe ze weg want teveel is teveel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch India ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 2,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Lars op 4 maart 2016 om 08:54

  “Vanaf 1956 breekt de dam en komt er jaarlijks een stroom plaatjeszegels uit, tot 1986 zitten we op nummer 466”

  Nummer 91 in 1956 en nummer 466 in 1986. Dat zijn 375 zegels in 30 jaar tijd. Dat een “stroom plaatjeszegels” noemen vind ik een beetje overdreven.

  En als ik naar de zegels zelf kijk vind ik “plaatjeszegels” ook een beetje overdreven.

 • Philip Levert op 5 maart 2016 om 15:34

  Ach Lars, ieder zijn/haar mening.
  Ik zet de ‘stroom plaatjeszegels’ in gedachte af tegen het jaarlijks aantal binnen Nepal verstuurde gefrankeerde poststukken.
  Mijn Michel vermeldt voor Nepal geen postzegeloplages, maar doet dat wel van buurstaten, voor zover openbaar.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)