'Ooggetuigeverslag' van Ever Meulen over Kinderzegels 1992: kind & muziek - Postzegelblog

‘Ooggetuigeverslag’ van Ever Meulen over Kinderzegels 1992: kind & muziek

0

Muzieksleutel“In september 1991 kreeg ik een faxbericht van Paul Hefting. Hij vroeg me om de kinderzegels voor 1992 te willen ontwerpen. Toen ik, gevleid door zoveel eer vroeg hoe hij bij mij terecht was gekomen, vertelde hij dat de Nederlandse PTT opdracht gaf om, naar aanleiding van de Europese eenmaking in 1992, een groot deel van de postzegels te laten ontwerpen door buitenlandse vormgevers”, aldus de het tekstverslag van Ever Meulen in het propagandaboekje met de nodige inzichtgevend schetsen, dat hij op 15 januari 1992 schreef.

NVPH 1538 Kinderzegel 1992 NVPH 1539 Kinderzegel 1992 NVPH 1540 Kinderzegel 1992

Kinderzegels 1992 – ontwerper Ever Meulen

“Ikzelf zou België vertegenwoordigen met de kinderpostzegels, want een uitgeleend boek bij Joost Swarte had de heer Hefting ervan overtuigd dat mijn werk daarvoor in aanmerking kwam. Behalve het reeds gekozen thema ‘Kind en muziek’ was de opdracht geheel vrij. U begrijpt dat een aantrekkelijke opdracht als deze niet elke dag komt aanwaaien op mijn Brussels tekenatelier (studio).

NVPH 1541 Kinderzegels 1992

Dus trok ik een weekje later welgezind naar Den Haag om meer bijzonderheden te vernemen. Het was mijn allereerste opdracht voor PTT en een waardepapier als de postzegel stelt natuurlijk bepaalde postale en technische eisen. Bij de Dienst Kunst & Vormgeving kreeg ik een uitvoerig contract, waarin alle druktechnische gegevens duidelijk waren uitgelegd en daar bovenop een stapeltje prachtig uitgegeven brochures, luxueuze jaarboeken met overzichten met alles over de Nederlandse filatelie, emissiegegevens, stempels en de werking van Stichting Kinderpostzegel Nederland. Waarom lelijk als het mooi kan, zegt de Nederlandse PTT en dat op slechts twee uur sporen van Brussel. Het was een heerlijke ontdekking.

propagandaboek

Het thema kind en muziek leek me geen enkel probleem, zelf kan ik geen noot lezen, maar de muziek is mijn beste vriend als ik op mijn eentje aan het tekenen ben en dat ben ik toch voor het grootste deel van de dag. Dus aan de slag. Op het geperforeerde blanco tekenpapier ben ik ideetjes gaan krabbelen op postzegelformaat. De zegels zijn klein en dus moet het beeld duidelijk en leesbaar zijn. Ik ben geen monumentaal kunstenaar, maar toch loop ik wel eens verloren in teveel details en dat moet dus vermeden worden.
Ik ben ervan uitgegaan dat de kinderen eigenlijk te klein zijn voor grote instrumenten als de contrabas, de piano of de saxofoon. Natuurlijk bestaan er violen en blaasinstrumenten op kindermaat, maar het me grafisch interessant en ook plezierig ons die dualiteit tussen groot en klein uit te beelden. Maar nooit tevreden met een eerste idee, ben ik verder gaan fantaseren. Niettegenstaande het kleine postzegelformaat probeerde ik steeds en verhaaltje te vertellen; drie verschillende situaties met andere emoties en ook telkens een ander huisdier in de buurt.

Blokfluit

ki92-1

Zo was er eens een jongetje, de saaie notenleer beu, dat zijn blokfluit in het water heeft gekieperd. Zijn trouwe hond, die het trucje met de stok niet is vergeten, springt meteen in het water en brengt de blokfluit trots als een volleerde brakhond terug naar het baasje. Met het gezegde ‘Jong geleerd oud gedaan’ in gedachten beseft het jongetje dat hij best kan doorgaan met het noten-leer-gedoe.

Gitaar

ki92-2

Op het tweede plaatje zijn broer en zus samen aan de slag met een gitaar, het jongetje is er zeker van dat hij later beter wordt dan Eric Clapton, maar of zijn zus een nieuwe Bianca Costafiori zal worden, is twijfelachtig, want ze zingt als een kat . . . maar zingt een operadiva dan niet als een kat?

Dwarsfluit

ki92-3

Op de derde postzegel een ander sfeertje: een romantisch plaatje met een keurig meisje dat een klassiek stukje speelt op de dwarsfluit. Na de hond en de kat in de vorige plaatjes zien we hier enkele exotische zangvogels die geamuseerd toekijken.

Nieuwe reeks

Ik vond het leuk om die onderwerpen uit te werken op een groter formaat met de nodige gegevens als: Nederland, jaar van uitgifte en de frankeerwaarde. Echter bij het opnieuw verkleinen naar postzegelformaat bleek het allemaal toch een beetje te complex. Het thema muziek zat wat te geprangd tussen de bijkomstige elementen uit de verschillende verhaaltjes en daarbij was de keuze van de instrumenten niet zo gelukkig: twee fluiten en een gitaar. Dus toch verloren gelopen.

ki92-4

De nieuwe reeks zou eenvoudiger worden, ook de tekenstijl werd aangepast en de personages zouden herleid worden tot hun eenvoudigste vormen. Gestileerd en eigentijds, want op grafisch gebied wou ik graag een stap verder gaan. Kleine, wit-zwart personages met rondom in alle richtingen springende notenbalken op één kleurvlakje.

De contrabas krast

ki92-5

ki92-6

Maar al gauw kwam ik weer terecht bij de eerste schetsjes van de contrabasspeler op de stoel. Die was de leukste precies omwille van zijn grote contrabas. Dus, als ik daarbij de grote piano en de saxofoonspeler op papier krijg, heb ik een mooie serie van drie.

De piano pingelt

ki92-7

ki92-8

Het lukte wonderwel, doordat ook de opengeklapte piano dezelfde schuine richting meekreeg als de andere twee instrumenten. Die schuine (diagonale) beeldcompositie beklemtoont het geheel, onderaan telkens ondersteunt door een wit-zwarte notenbalk met daarin als het ware muzieknoten uit Nederland.

De saxofoon schettert

ki92-9

Ki92-10 [1] Ki92-10 [2]

Bovenaan bleef voldoende plaats over voor de frankeerwaarde, die op haar beurt op een gekleurd balkje staat. Het (Belgische) dwarsstokje op de zeven (7) werd weggehaald en elke zegel kreeg, op aanvraag, een verschillende achtergrondkleur voor de herkenning. De voortgebrachte muziekjes heb ik grafisch willen weergeven als volgt: de contrabas krast, de piano pingelt en de saxofoon schettert uit volle kracht. Kind en muziek op deze kinderzegels, het was niet de kortste weg, maar wel een heerlijke reis.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,14 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)