Beroemde Personen (7) - Postzegelblog

Beroemde Personen (7)

0

 Johannes Diderik van der WaalsWij gaan nu eens kijken of Nederland in het verleden wel eens in de prijzen is gevallen wat betreft Nobelprijswinnaars. Gelukkig is dit wel het geval en wij zullen er nu een paar doornemen.

Als eerste hebben wij Johannes Diderik van der Waals geboren op 23 november 1837 te Leiden en overleden te Amsterdam op 8 maart 1923. Hij was de oudste van 10 kinderen en ging na de basisschool naar de MULO. Hij genoot daar de opleiding tot onderwijzer en werd dit dan ook als assistent onderwijzer op een basisschool. In 1865 werd hij natuurkundeleraar op een school te Deventer. Via de nodige studies behaalde hij de nodige onderwijsaktes en werd dan ook later toegelaten tot de Rijksuniversiteit te Leiden, vijf jaar later behaalde hij zijn doctoraal examen. Hij promoveerde op een proefschrift over de continuïteit van den gas- en vloeistoftoestand, dit werd een verhandeling over de toestandvergelijking van gas- en vloeistoffen.
Op 12 december 1877 werd hij de eerste hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was getrouwd, echter in 1881 overlijdt zijn vrouw op 34-jarige leeftijd. Van der Waals hertrouwt niet meer en doet de tien jaar die daar op volgen geen enkele publicatie meer op het eerder genoemde gebied. Hij blijft hoogleraar tot aan zijn pensionering in 1907. In 1909 krijgt hij de Nobelprijs voor Natuurkunde toegekend, aangezien hij een aantal vergelijkingen had gepubliceerd over de verhandeling van gassen en vloeistoffen.

20

Willem Eindhoven

Willem Eindhoven is de volgende persoon die een Nobelprijs heeft gewonnen. Hij is geboren op 21 mei 1860 te Semarang, Nederlands Indië. Zijn vader is arts te Semarang, echter hij overlijdt in 1870. Vier jaar later besluit zijn moeder te verhuizen naar Utrecht en zij vestigde zich hier met haar zes kinderen. In 1878 voltooit hij zijn schoolopleiding op de HBS en laat zich inschrijven als student in de geneeskunde te Utrecht. Op 4 juli 1885 promoveert hij cum laude op het proefschrift Stereoscopie door kleurverschil en in januari 1886 wordt hij bevorderd tot arts. Een jaar later wordt hij benoemd tot hoogleraar in de fysiologie aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Voor zijn tijd was al wel bekend, dat de hartslag ook gepaard ging met kleine elektrische stromen door het lichaam, echter het was niet mogelijk dit te onderzoeken zonder de elektroden direct op het hart te plaatsen. Eindhoven ging op zoek naar een andere methode, waardoor het mogelijk werd dit
nauwkeuriger te meten. Door de capillaire elektrometer te gebruiken was hierin reeds een grote verbetering opgetreden, maar nog niet voldoende naar de zin van Eindhoven. Hij vond de snaargalvanometer uit, dit naar een voorbeeld van een “gewone” galvanometer. Door het plaatsen van ragfijne elektrodraden en deze te verzilveren kon hij een betere registratie krijgen van elektrostromen die konden worden toegediend bij patiënten. Door trillingen die konden worden vastgelegd op een rol papier werd aangetoond of iemand een hartafwijking had. Het apparaat was echter zo groot en zo zwaar, dat patiënten eigenlijk naar het laboratorium moesten komen, maar de directie van het ziekenhuis gaf hiervoor geen toestemming omdat de patiënten ernstig verzwakt waren. Door gebruik te maken van een telefoonlijn kon hij het een en ander op deze wijze vastleggen met het hierboven genoemde resultaat. Op deze wijze ontstond de cardiogram en wel door de elektroden op een dusdanige plaats te zetten en een hogere snelheid van de elektrostoten te genereren waardoor een nauwkeurige weergave werd verkregen. Dit apparaat heeft de naam elektrocardiogram gekregen en wordt tot op heden nog steeds gebruikt door cardiologen. Voor deze uitvindingen kreeg hij in 1924 de Nobelprijs voor de geneeskunde.

Christiaan Eijkman

Christiaan Eijkman kreeg de Nobelprijs voor geneeskunde  in 1929. Hij werd geboren op 11 augustus 1858 te Nijkerk en overleed op 5 november 1930 te Utrecht. Hij kreeg deze prijs voor het onderzoek naar Berberi een ziekte die wordt opgelopen door onvolwaardige voeding. Deze ontdekking lag dan ook aan de basis van de uitvinding van vitamines. In 1875 wordt hij toegelaten tot de geneeskunde opleiding van de Militaire Geneeskundige School te Amsterdam. Hij promoveert in 1883 cum laude aan deze school. Op 30 augustus 1883 trouwt hij en verhuist met zijn echtgenoot naar Nederlands Indië en wordt daar medisch officier. In 1885 loopt hij malaria op en keert terug naar Nederland. Enige tijd later gaat hij toch weer met een missie naar Nederlands-Indië om deel te nemen aan het onderzoek naar Beriberi. In 1888 wordt hij aangesteld als directeur van het laboratorium bij het militair hospitaal te Weltevreden.
In 1898 keert hij weer terug naar Nederland en hij wordt buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderwerp is gezondheid en ziekte in hete gewesten. Hij doet onderzoek naar bloedarmoede in de tropen, hondsdolheid, bacteriologische analyse van drinkwater en de seizoensinvloed op de stofwisseling. Om Beriberi te voorkomen worden er proeven gedaan op kippen, wanneer kippen alleen rijst op pikten, bleken zij deze ziekte te krijgen. Echter door het toevoegen aan het eten van de kippen van zemelen, bleek, dat deze laatste de oorzaak wisten te onderdrukken van de stof die in rijst zat. Op deze wijze kon dus Beriberi worden voorkomen. Later bleek dan ook, dat dit ook bij mensen van toepassing was en zo kon Beriberi worden voorkomen.

nvph 1570 Eijkman postzegel

“Overgenomen uit Alphapost, Alphen aan den Rijn “
Bron: Wikipedia

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederlands Indië NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)