De Kuszegel: Valentijnszegel 2016 met kus en geur - Postzegelblog

De Kuszegel: Valentijnszegel 2016 met kus en geur

2

Kuszegel ongest tnOp dinsdag 9 februari is ‘Valentijnskaart-versturend-Nederland’ erop geattendeerd dat “iedereen een gratis Valentijnskaart kan versturen met een échte kus als postzegel.” Op deze manier is het dus mogelijk om voor niets “een liedevolle kaart” te versturen.
“Wanneer je op deze Kuszegel een geurtje spuit, komt er een kus tevoorschijn die ook nog eens heerlijk ruikt. Iedereen, mannen en vrouwen , kunnen nu dus op een zeer persoonlijke manier een gratis Valentijnskaartje sturen. Met een échte kus of je eigen geurtje. Zo bezorgt PostNL weer volop de liefde in Nederland”, aldus het persbericht.

Kuszegel16

Het tweede vel bezit in tegenstelling tot het eerste vel nog wel de gekartelde, zelfklevende Kuszegel. De rechter Kuszegel is nog niet van een geurtje voorzien, waardoor de zegel nog geen gloeiend hete uitstraling bezit.

Aan het verkrijgen van én frankeren met de gratis zegel voor de frankering zijn twee voorwaarden verbonden:

 • De kaart dient op vrijdag 12 februari voor 17.00 uur gepost om verstuurd binnen Nederland te worden. De adresseerde ontvangt de kaart op de dag voorafgaande aan Valentijnsdag 14 februari 2016.
 • De zelfklevende Kuszegel wordt alleen gratis verstrekt door een Primera of The Read Shop in de periode tussen 9 en 12 februari bij de koop van een Valentijnskaart. Deze koppenverkoopmethode komt geheel overeen met die van de ‘Weken-van-de-Kaart-actie / Da’s-toch-een-kaart-waard-actie’ uit de periode 2003 – 2013.

schematek&tekst
De frankeerhaak van de Kuszegel komt niet overeen met die van [bijzondere] frankeerzegels (beide benen zijn even lang). Van de ‘op-de-kop-staande’ ‘L’ zijn de pootjes verschillend, waardoor een ongestempelde verwerking van het poststuk is ontstaan, echter wél met een PRIC-code, zoals gewoonlijk.

Kuszegelstemp
De aan mij gerichte Kuszegel op de envelop is ook niet voorzien van een stempel. De handmatig aangebrachte stempel geeft het poststuk toch het tijdgebonden karakter.

nvph-2192-2193-de-postzegel
“Wanneer je op deze Kuszegel een geurtje spuit, komt er een kus tevoorschijn, die ook nog eens heerlijk ruikt”, aldus het PostNL-persbericht. Hierin staat ook nog “. . . door je eigen geurtje erop te spuiten, herkent de ontvanger misschien wel direct de afzender van de kaart. Extra persoonlijk dus!”
Het aanbrengen van dit sterk persoonlijke accent, een interactieve actie van de verzender, maakt dat deze Kuszegel overeenkomt met beide koffiegeurzegels, uitgegeven ter gelegenheid van het 250-jarige bestaan van de koffiebrander Douwe Egberts (nvph 2192/93).

NVPH B1768NVPH 1768 en 1769

Deze Kuszegel komt overeen met de Beursnoteringspostzegel met een ‘0’ (nul ct) frankeerwaarde-vermelding. Deze gratis ‘postzegel’, door PTT Post gratis ter beschikking gesteld (aanwezig in een huis-aan-huis verspreide postcatalogus naar aanleiding van de splitsing van KPN op 29 juni 1998), bezit wel een vermelding van de frankeerwaarde (in tegenstelling tot Kuszegel), maar geen landsnaam. De frankering van deze ‘postzegel’ gold uitsluitend voor de frankering van brieven en kaarten met binnenlandse bestemmingen op 29 juni 1998, de Beursnoteringsdag.

De Beursnoteringspostzegel is in de NVPH-catalogus opgenomen. De Kuszegel zal dan ongetwijfeld ook wel dezelfde behandeling ontvangen. ‘k Ben benieuwd welke cataloguswaarde de zegel toebedeeld zal worden, vooral die met een correcte stempeldatum van 13 februari 2016.

lifdespostz.affiche
PostNL heeft deze Kuszegel-actie terdege goed en weldoordacht voorbereid. Voor velen is een Primera of The Read Shop niet in eigen woonplaats aanwezig. Niet getreurd, maak gebruik van de liefdespostzegel. Bijgaande affiche geeft velen ook de mogelijkheid “een Valentijnskaart nog mooier” te maken.

Post sorteren

PostNL herhaalt het succes van vorig jaar een Valentijnskaart gratis te versturen, maar nu met twee frankeermogelijkheden. Een echte kusafdruk met lippenstift (zoals dat vorig jaar alleen het geval was) of met een Kuszegel rechtsboven op kaart of envelop.

Valentijnsk.2015

In 2015 heeft PostNL de eerste Valentijnsactie met een gratis frankeermogelijkheid georganiseerd. Door een echte kus met lippenstift op het postzegelvakje van kaart of brief te plaatsen, zal het poststuk naar iedere bestemming binnen Nederland gratis verstuurd worden. Voorwaarde? Het poststuk dient op vrijdag 15 februari 2015 voor 17.00 uur gepost te worden. De gekuste kaarten/brieven vallen de volgende dag bij de gelukkige ontvangers op de mat. In 2015 zijn er echter wel poststukken van een stempel voorzien (zie postzegelblogartikel van 18 februari 2015).

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • bate hylkema op 21 februari 2016 om 12:24

  * De door PTT Post gratis ter beschikking gestelde Beursnoteringspostzegel (als velletje in een huis-aan-huis verspreide postcatalogus opgenomen) bezit de NVPH-nummering B1768.
  * Deze Beursnoteringszegel is in 1998 over geheel Nederland verspreid, waardoor de zegel door veel personen voor frankering functioneel kán zijn gebruikt.
  * De Kuszegel daarentegen is op eigen initiatief slechts door een betrekkelijk klein aantal personen voor de frankering functioneel gebruikt. Afstempeling van de postzegel komt op enkele uitzondering feitelijk niet voor.

 • Lars op 21 februari 2016 om 12:40

  De catalogus waar de Beursnoteringszegel in zat is door de meeste mensen gelijk bij het oud papier gegooid. Op één naar mijzelf gestuurd gestempeld exemplaar heb ik er daarna nooit meer een andere gestempelde gezien.
  Ongebruikte zijn er nog genoeg. Na een korte hype waren deze aan de straatstenen niet meer kwijt te raken. De zegel stond toen genoteerd ergens op de laatste pagina’s van de catalgus, ik dacht bij de automaatstroken in de buurt.
  Een paar jaar geleden kreeg de zegel ineens een hoofdnummer en werd het tussen de gewone zegels geplaatst. Zaten de NVPH-handelaren nog met een voorraadje in hun maag waar ze op deze manier van probeerde af te komen? De completisten onder ons willen natuurlijk elk hoofdnummer in hun collectie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)