In kort bestek….(77) - Postzegelblog

In kort bestek….(77)

0

jep31601[1]Er zijn weinig onderwerpen waaraan jaarlijks zo veel landen aandacht besteden als aan het Chinese Nieuwjaar, een thematische (bij)verzameling waard. Het nieuwe Chinese Nieuwjaar is 8 februari ingegaan, en wel het Jaar van de Aap. Toen heeft het Schaap (geit) plaats moeten maken voor de Aap. Aan het Jaar van het Schaap hebben tegen de dertig landen één of meer zegels gewijd, en aan het Jaar van de Aap zullen dat er niet minder zijn. Inmiddels heeft Liechtenstein al een zegel uitgegeven, evenals onder andere Nieuw-Zeeland, de VS, Guernsey, Hong Kong en Jersey.

Jersey: programma 2016

De Jerseyzegel verscheen 5 januari. Verder ziet het programma voor dit jaar er als volgt uit:
6 februari, RAF Search & Rescue, 75th Anniversary;
9 maart, The Royal Legacy of Victoria – King George V,
21 april, Her Majesty The Queen’s 90th Birthday,
29 april, The Duke and Duchess of Cambridge – 5th Wedding Anniversary,
3 mei, Europa- Think Green,
11 mei, Einstein’s Theory of General Relativity,
7 juni, Jersey Old Motor Club,
5 juli, Popular Culture – The 1950s,
4 augustus, The Great War – 100 Years – Part Three: Battles,
22 september, Links with China – Waterfowl,
6 oktober, Jersey Myths and Legends,
4 november, Jersey Seasons: Winter,
25 november, Father Christmas in Jersey.

Noorwegen: kroning

nop31601

Het Noorse postzegeljaar is 11 januari geopend met twee zegels. Ter gelegenheid van tweede Jeugdolympiade in Lillehammer (12 t.e.m. 21 februari) verschenen twee A-inlanndzegels (11 kr.; oplage 2 130 000) en het feit dat Harald V 25 jaar geleden tot koning werd gekroond wordt gememoreerd met een 17 kr-zegel (oplage8 070 000).

Zwitserland: Henri Nestlé

Zwitserland eert 3 maart een van zijn grootste en beroemdste industriëlen,

Henri Nestle

Henri Nestlé (1814-1890) ter gelegenheid van het feit dat 150 jaar geleden in Cham de eerste Kondensmilch in Europa werd gelanceerd. Inmiddels is Nestlé wereldwijd een begrip, een onderneming met een jaaromzet van ca 100 miljard euro waar 339.000 mensen werkzaam zijn.

Dadaïsme

Op 5 februari was het precies honderd jaar geleden dat het Cabaret Voltaire zijn deuren opende in de Spiegelgasse in Zürich, terwijl de Eerste Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Onder de betiteling Dada kregen absurde fantasie en magie de vrijeloop. Het dadaïsme was geboren. Het dadaïsme werd postaal onderstreept met de uitgifte van twee 100 rp-zegels.

Verder verschijnen 3 maart twee 100 rp-zegels gewijd aan de kinderfilm Molly Monster (beelden uit de film);

een 100 rp-zegel (acht figuurtjes) waarmee het 150-jarig bestaan van het Schweizerische Rote Kreuz (SRK) postaal wordt gevierd (met 500 000 leden en 73 000 vrijwilligers de belangrijkste humanitaire organisatie van Zwitserland);

een bijzondere 100 rp-zegel 100 Jahre Auslandschweizer-Organisation (grensoverschrijdende figuurtjes; 1 op de 10 Zwitsers woont in het buitenland),

een 110 rp-zegel 50 Jahre Tox Info Suisse, een instelling die hulp biedt als er vergiften zijn ingenomen. Jaarlijks roepen 37 5000 mensen hulp door middel van Notfallnummer 145 (op de zegel een moeder in paniek, het kind heeft een fles met medicijnen te pakken gekregen).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes Hong Kong Jersey Liechtenstein Noorwegen Verenigde staten Zwitserland Eerste Wereldoorlog Films Koningshuizen ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.