Beschermheiligen van de politie - Postzegelblog

Beschermheiligen van de politie

3

Bladerend in mijn catalogus Politie-filatelie, las ik dat de aartsengel Michaël de beschermengel is van de wapendragers, waaronder de politie. Er stonden ook een aantal postzegels van deze schutspatroon bij genoemd. Nieuwsgierig geworden ben ik hiernaar op zoek gegaan.

Beschermheilige

Een beschermheilige, ook wel patroonheilige, schutspatroon of kortweg patroon, is in de rooms-katholieke Kerk een heilige of een engel die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een stad, land, kerk, gilde, beroepsgroep of individu. De beschermheilige kan in geval van ziekte of andere noden worden aangeroepen. De aartsengel Michaël is de patroon van onder andere de wapendragers, zoals de soldaten en de politiemensen. De naam Michaël betekent: ‘wie is als God’.

Postzegels

Zonder het te weten had ik al een afbeelding van Michaël in mijn verzameling zitten. Op de Interpolzegels van Italië uit 1954 staat de politie-beschermheilige namelijk afgebeeld.

Op deze postzegels staat een impressie van aartsengel Michaël, geschilderd door de Italiaanse kunstschilder en graveur Guido Reni. Michaël overwint hier de draak. Ook op de FDC is dit goed te zien.

Andere postzegels van aartsengel Michaël die ik tegenkwam waren de kerstzegels 1994 van Cyprus. De afbeeldingen komen van een schilderij uit 1500.

Tenslotte nog een drietal postzegels waar de aartsengel Michaël ook op staat afgebeeld:

De eerste postzegel uit een serie van Portugese sculpturen uit 1993.
Op de tweede zegel staat de aartsengel Michaël op een schilderij uit het museum van Mexikaanse kunst, geschilderd door Luis Juarez. De derde zegel komt uit een serie van Burundi uit 1971.

Brazilië

De Braziliaanse politie had aan een beschermengel niet genoeg. De Braziliaanse volksheld Joaqim José da Silva Xavier werd ook benoemd tot schutspatroon van de politie en de militairen. We zien hem hier op een postzegel uit 1992, uitgegeven naar aanleiding van het feit dat hij 200 jaar geleden was overleden. Joaquim José da Silva Xavier, ook bekend als Tiradentes (= tandentrekker), was een van de leiders van een revolutionaire beweging. Deze beweging had als doel een volledige onafhankelijkheid van de Portugese kolonie en een zelfstandige Braziliaanse Republiek. Dat is uiteindelijk ook gelukt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Brazilië Kerken Kerst Politie Religie SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)