Het 'Grote Oor' [1973] en de 'Grote Oren' [2016] van Burum - Postzegelblog

Het ‘Grote Oor’ [1973] en de ‘Grote Oren’ [2016] van Burum

3

NVPH 356 perforatieloosHet verschil tussen de functies van ‘it Grutte Ear’ (‘het Grote Oor’) en die van ‘de Grutte Earen’ (‘de Grote Oren’) in Burum is in de loop der jaren drastisch veranderd en geweldig groot geworden:
A) Vroeger trachtte men door communicatie in verschillende landen nader tot elkaar te komen.
B) Tegenwoordig tracht men door afluisteren in verschillende landen de activiteiten van de tegenstander te doorgronden.

Schotels Burum

Idealistisch-vredelievend satellietstation!

Sinds 1973 herbergt het dorp Burum (iets ten zuiden van het Lauwersmeer gelegen) het eerste Nederlandse ‘grondstation voor satellietcommunicatie’. Het complex was eigendom van PTT. Het postbedrijf, trots op het station, heeft het meteen op een postzegel geplaatst. Het satellietstation Burum maakte deel uit van een wereldwijd communicatiesysteem. De Nederlandse telefoonabonnee kon met het Grote Oor over ultra-moderne verbindingen met Amerika, Canada, Israël, Nederlandse Antillen en Suriname beschikken. Het station zou “volkeren dichter bij elkaar brengen.”

Er is destijds voor Burum gekozen, omdat hier de minste storing zou zijn. Er zijn geen bergruggen en hoge gebouwen, die de straalverbindingen zouden kunnen storen. Bovendien zijn er geen hinderlijke effecten van de T-vormige hoogspanningsmasten met dito draden en ’s nachts geen lichtvervuiling.

NVPH 1034 NVPH 1574

Een fotofragment van een paraboolantenne (als het meest opvallende onderdeel van het grondstation van Burum anno 1973) is in een montage van geschematiseerd kleurige vlakken ingepast, die het uitgestrekte weidelandschap van noordoost Friesland voorstelt (10 kilometer ten zuiden van het Lauwersmeer). In het uitgestrekte groene grasland op de achtergrond (onder een blauwe hemel) staat een fel gekleurde, weinig Fries aandoende stelp-boerderij omringd door enkele bomen. Op de voorgrond is een deel van de gracht zichtbaar, die het complex van Burum omringt.

1991-nvph-1468burum voorontwerp

De schematisch afgebeelde Noord Hollandse stolpboerderij (linker tekening van de 55 cent zomerzegel 1991 [nvph 1468]) met vierkant grondplan komt enigszins overeen met de Friese stelp-boerderij, die echter op een rechthoekig grondplan is gebouwd met aan weerskanten een trapeziumvormig dak. Op bijgaand voorontwerp staat een treffend silhouet van een Friese stelp-boerderij.

Terreur-bestrijdend satellietstation!

 1. Door de aanslagen op het World Trade Center in New York op 9 november 2001 raakte ons land betrokken bij de Amerikaanse oorlog tegen terreur. Informatie over de vijand werd steeds belangrijker. Dus moest er (meer) met die vijand worden meegeluisterd. En dit kan van grote afstand.
 2. Het satellietstation Burum (Station 12) bestaat uit een gedeelte van Defensie (15 á 20 schotels) en een commercieel gedeelte in bezit van KPN. Dit gedeelte wordt verhuurd aan Immersat (8 schotels) en Castor Networks (14 schotels).
 3. De Nederlandse afluisterdienst van draad- en kabelloze communicatie NSO (Nationale Sigint Organisatie [Sigint staat voor Signals Intelligence]) is een samenwerkingsverband van de inlichtingendiensten MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) en AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Uiteindelijk verwerkt de MIVD de informatie van de NSO tot inlichtingen voor Nederlandse militairen op missie in Afghanistan, Mali en Somalië. Via klokkenluider Edward Snowden is bekend geworden dat NSO informatie ook ruilt of deelt met de Amerikanen! Ministers Plasterk en Hennis zijn in februari 2014 door de Tweede Kamer daarover flink aan de tand gevoeld.
 4. De ‘Grote oren van Burum’ zijn van groot belang voor de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreur. Ons land kan vanwege de ligging ten opzichte van Afrika en de banen die satellieten maken de gegevens oppikken, de Amerikanen niet.


burum paraboolant

Metadata die Nederland deelt met Amerikanen

Data over data. De schotelantennes (doorsnede 32 meter) op het grondstation in Burum (iets ten zuiden van de Lauwerzee) plukken via satellieten afluistergegevens uit de lucht. Het gaat om miljoenen communicatiegegevens uit door terreur geteisterde landen als Somalië, Afghanistan, Pakistan, Jemen. Uit de gegevens kan blijken wie met wie een gesprek voert, maar ook hoe lang zo’n vijandige telefoongesprek duurt. Of hoe de gesprekken klinken. Is de toon bijvoorbeeld kalm of paniekerig. Na analyse van al deze informatie zijn er wellicht trends te ontdekken en conclusies te trekken, bijvoorbeeld over wie (of beter welke telefoon) zich waar bevindt. Op basis van de geanalyseerde informatie worden door Nederland (als loyale bondgenoot), Amerika en andere bondgenoten aanvallen uitgevoerd onder meer met drones.
Nederland leverde in de periode eind 2012, begin 2013 in een maand tijd 1,8 miljoen metadata aan Amerika.
(Bron: Leeuwarder Courant 9 januari 2016)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • FrancRossi op 31 januari 2016 om 10:54

  @Bate, Wat is het verband artikel met de afbeelding NVPH 356?

 • bate hylkema op 31 januari 2016 om 11:15

  De getraliede postzegel verbeeldt het onderscheppen van ‘boodschappen-door-de-mazen-van-het net’ van de tegenstander!

 • willem hogendoorn op 31 januari 2016 om 15:15

  @ Bate: De “traliezegel” is niet de “officiële” benaming. In de catalogus staat “Guilloche”. Dit is Frans voor “ineengevlochten lijnen”, vaak gebruikt als versiering in een zegel. Dat deze Nederlandse zegels ook bekend staan als de “traliezegels” had volgens Mr. A.v.d. Flier te maken met het feit dat het oorlog was. (Nederland achter de tralies). Dat het het onderscheppen van ‘boodschappen-door-de-mazen-van-het net’ van de tegenstander zou moeten verbeelden, is mij onbekend. Waar is dat gedocumenteerd?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)