Wij redden mensen - Postzegelblog

Wij redden mensen

11

Vorige week schreef ik over het paard Isolde uit de serie postzegels met dierportretten van de fotograaf Charlotte Dumas. Nu wil ik de aandacht vestigen op twee honden uit deze serie, die getraind zijn om mensen te redden. Deze twee honden heten Moxie en Guinness.

 

Moxie en Guinness

Hier ziet U de beide hondenpostzegels van Moxie en Guinness.

2

Beide honden zijn Retrievers, en beide honden zijn door Dumas gefotografeerd in 2011, tien jaar na 9/11, waar beide honden toen in de puinhopen naar mensenlevens hebben gezocht. Dit staat op de tab van de postzegels beschreven. Ze werkten daar ruim een week, en waren 12 uur per dag in de weer, op zoek naar overlevenden. Voor zover mij bekend hebben beide honden geen overlevenden gevonden.

9/11

Iedereen kan zich de aanslagen van 9/11 in 2001 nog wel herinneren. Veel postadministraties hebben er ook filatelistische aandacht aan besteed, zoals Albanië en Somalië.

In Nederland heeft iemand persoonlijke postzegels van de aanslag laten maken.

De “ontwerper” had op de eerste postzegel gezet: “Twin Towers 9-11-2001”. Later kwam hij erachter dat je in Nederland 11 september als 11-9-2001 schrijft. Hij heeft er toen nog maar één gemaakt met de Nederlandse schrijfwijze. Bij de puinhopen van deze aanslagen hebben Moxie en Guinness dus gezocht naar overlevenden, helaas tevergeefs.
Ook Togo gaf een postzegel uit over reddingshonden die bij 9/11 actief waren.

Togo deed dit in 2011, dus 10 jaar na de aanslag en het jaar dat Moxie en Guinness gefotografeerd werden door Charlotte Dumas.

Reddingshonden

De taak van een reddingshond is het zoeken naar en vinden van slachtoffers. De hond beschikt over een geweldig reukvermogen en over instinct om gebieden af te zoeken. Bij het zoeken naar slachtoffers wordt gebruik gemaakt van de natuurlijk aanwezige jachtdrift van de hond.
Voor reddingshondenwerk zijn vele rassen en ook rasloze honden geschikt. Behalve dat ze aanleg moet hebben voor dit werk is echter ook hun bouw van belang. In de praktijk zijn het vooral middelgrote behendige rassen die aan Reddingshondenwerk doen, zoals de Duitse, Nederlandse en Belgische herdershondenrassen, de Labrador en de Golden Retriever. Voor een hond aan de Reddingshondenwerk-opleiding kan beginnen moet hij goed zijn gesocialiseerd en een behoorlijke basisgehoorzaamheid hebben. De opleiding duurt gemiddeld voor hond en geleider zo’n 2½ jaar, waarbij men moet uitgaan van wekelijkse training. Achtereenvolgens doet men de cursus “basis reddingshond” en “Reddingshond-1”. Indien men voor de laatste cursus is geslaagd, kan men worden ingezet als een inzetbaar reddingshondenteam. Zo’n team bestaat meestal uit vrijwilligers.

Hier ziet U nog twee postzegels met reddingshonden die actief aan het zoeken zijn.


Bron: website Raad van Beheer Hondenverenigingen en www.reddingshonden.nl.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Somalië HondenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • Annet op 30 januari 2016 om 10:57

  Wat een leuk stuk en wat mooi dat honden tot zulke dingen in staat zijn!
  Al vraag ik me af of Quint een goede reddingshond zou zijn…

 • Lars op 30 januari 2016 om 17:11

  De zegel van Somalië is een illegale uitgifte, geen echte postzegel dus.

  De zegel met de naam Togo is niet door Togo zelf uitgegeven, maar door het agentschap Stamperija, waar Togo een contract mee heeft. In de afgelopen jaren heb ik nog steeds geen enkel bewijs gevonden van postaal gebruik van deze plaatjeszegels.

  Niets tegen uw artikel, maar als ik dit soort plaatjeszegels zie voel ik mij gewoon genoodzaakt om het te melden. Zeg maar als een soort waarschuwing.

 • Jaap Termes op 30 januari 2016 om 19:11

  Zelfs deze redactie blijft ook schrijven over de Cinderella en plaatjespostzegels. Boycot deze uitgiften door niet te kopen, ze kosten ook nog klauwen met geld !! Ik meld ze niet eens meer in mijn vuurtoren rubriek!!

 • willem hogendoorn op 30 januari 2016 om 21:33

  Vuurtoren??

 • Jaap Termes op 30 januari 2016 om 21:43

  33% van de vuurtorenuitgiften in 2015 zijn van de bekende uitgever en van twijfelachtige landen.
  discussie gesloten!

 • Lars op 31 januari 2016 om 15:05

  Ik heb het al vaker gezegd hier, dat ik het heel goed vind van Postbeeld dat ze met deze troep gestopt zijn. Ze lopen dan misschien wel wat omzet mis, maar ze geven wel het goede voorbeeld!

  De catalogusmakers beginnen nu ook genoeg te krijgen van deze plaatjes. Michel zet ze er zonder afbeeldingen in. Stanley Gibbons en Scott zonder afbeeldingen en zonder noteringen, alleen met korte vermeldingen aan het eind.

 • Jaap Termes op 31 januari 2016 om 22:07

  Lars,
  Ik heb het ook gezien dat ze gestopt zijn met die troep. Goed zo Postbeeld!!
  Goed voorbeeld doet misschien volgen.

 • Lars op 1 februari 2016 om 08:30

  Stamperija weet ook dat er veel gestopt zijn met het kopen van deze troep. De oplagen zijn gedaald tot 1000(!) stuks nu. Waarschijnlijk net genoeg voor de (groot)handel plus nog enkele tientallen voor hun eigen online bestellingen.

  Met deze oplagen weet je eigenlijk wel zeker dat die zegels nooit in de vermelde landen zullen komen.

  De (groot)handel moet overigens wel flink in de buidel tasten voor deze uitgiften. Stamperija geeft meer dan 500 zegels per maand uit, allemaal hoge waarden, vrijwel nutteloos voor normale post.

  Vrijwel hetzelfde geldt voor de andere agentschappen:
  IGPC (aantal Engelstalige eilanden en Afrikaanse landen)
  Impressor (aantal Franstalige Afrikaanse landen)
  Philatelic Collector (aantal eilanden in de Grote Oceaan)
  Van Reijen (Antillen en Suriname)

  Nu moeten alleen nog wat motiefverzamelaars overgehaald worden om te stoppen. Maar er zullen altijd wel een aantal ‘die hards’ overblijven…

  Het wordt tijd voor een uitgebreid artikel hier op het blog, of nog beter in de Filatelie. Dus als een goede schrijver zich geroepen voelt! Ik heb info zat over deze agentschappen en uitgiften en de illegale zegels. (Waar Stamperija waarschijnlijk zelf achter zit…)

  In de Filatelie van afgelopen januari staat een artikel over Suriname. De schrijver gaat hier al even kort in op de Surinaamse plaatjeszegels.

 • Jaap Termes op 1 februari 2016 om 23:29

  Lars,
  Discussie is dus weer open .

  Is dit het begin van het einde ?
  Ik hoop het.
  Ik sta er vierkant achter en ik ben geen schrijver.
  Dit in het kort,

 • Piet op 1 februari 2016 om 23:55

  Er is, denk ik, nog een categorie die vermeldt moet worden.
  Vooral van Afrikaanse landen, die in oorlog zijn of waren, komen zegels, sorry cinderella’s uit die zijn nagemaakt van andere zegels. In mijn nieuwsbrief vermeld ik ze opzettelijk.
  Maar er zijn nieuwsbrieven die ze categorisch weigeren te vermelden. Dat laatste is een slechte zaak. Meestal is het mogelijk de originele uitgifte (van een ander land) of kopiewerk van internet erbij te vermelden. Maar dat moet je kennis behoorlijk groot zijn.

 • Lars op 2 februari 2016 om 13:10

  Piet,
  Heeft u misschien een link naar voorbeelden of naar uw nieuwsbrief? Ik ben wel benieuwd naar wat het voor een cinderellas het zijn.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)