Deense cinderella's - Postzegelblog

Deense cinderella’s

5

Yep, ik ben een nieuwe Denemarken-verzamelaar. Die verzameling vordert, dank u. Al snel bleek mij dat er enige Deense zegelreeksen bestaan die niet vermeld worden in catalogi zoals Yvert, Scott, Michel. Daarvoor moet je kijken in speciaalcatalogi. Helaas zijn die alleen in het Deens uitgebracht voor zover me bekend. Het gaat over privé uitgegeven cinderella’s die niet beschouwd worden als reguliere post-, port- of dienstzegels.

Hier de Deense cinderella’s die ik bedoel:

Jul (Julen) zegels Ten eerste de populaire Jul zegels, sinds 1904 jaarlijks uitgebracht. Jul (‘Julen’) is de Kersttijd. Jul zegels zijn zegels zonder frankeerwaarde, dus een soort vignetten die je op je brieven en kaarten kunt bijplakken. Verschillende partijen brachten ze uit en de opbrengst wordt naar ik aanneem, elk jaar onder de armen verdeeld. Waar landen zoals Zwitserland en Nederland door PTT uitgebrachte frankeergeldige kinderzegels hebben doen de Denen het met deze Jul vignetten. Intussen heeft een reeks andere landen het Deense voorbeeld gevolgd. Nee, ik heb geen Jul zegels en ben ook niet van plan ze te sparen. De oudjes zijn oerlelijk maar de nieuwe mooi. Ze worden nu door grote kunstenaars ontworpen, sommige zelfs door HM koningin Margrethe, een begaafd ontwerpster. Eigenlijk vind ik ze mooier dan de doorsnee Deense postzegels. Er bestaan vele honderden. Sinds de jaren zestig gaat het hard want vanaf dan komt in Denemarken elk jaar een velletje met zo’n 10 tot 50 verschillende Jul zegels uit. Schaars wordt het niet want oude velletjes worden regelmatig herdrukt. Kom daar eens om bij Hollandse kinderzegels of Zwitserse Pro Juventute zegels.

Spoorwegzegels (Banemærke) Ten tweede de spoorwegzegels, dienende voor het vervoer van pakketten van het ene station naar het andere per trein of trein-op-veerboot. Voor zover me bekend werden ze uitgegeven tot ca 1978. Het zijn er veel, mogelijk een paar duizend verschillende. Dit omdat ze de spoorwegen (‘jernbane’) geld opbrachten en een goed reclamemiddel waren, en omdat er veel kleine private Deense spoorwegmaatschappijtjes naast elkaar hebben bestaan. Andere landen hebben ook spoorwegzegels gekend, inclusief Nederland. Waar de spoorwegen staatsbezit waren en aan andere eisen werd voldaan zoals in België, Frankrijk en hun voormalige koloniën worden ze wel in de Yvert, Scott en Michel catalogi vermeld. Deense spoorwegzegels werden bij gebruik op een formulier geplakt dat aan de klant werd overhandigd: ze zijn dus gestempeld niet schaars. Dit in tegenstelling tot Zweedse spoorwegzegels. Die zijn meestal schaars want in Zweden kreeg de klant het formulier met zegel niet in handen. De goedkoop gedrukte Deense spoorwegzegels hebben forse afmetingen en zijn als regel niet erg fraai, helaas. Voor de aardigheid heb ik er enige aangeschaft, voor de grote maten vgl met de afgebeelde Deense Margrethe- frankeerzegel. Tot zover over Deense cinderella’s, het is lunchtijd en ik heb nu wel een smørrebrøt verdiend.

Skol!

Klik hier voor Deense Privé uitgaven in de webwinkel van PostBeeld

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Frankrijk Heraldiek Scheepvaart VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)