Helmut Schmidt, wanneer een postzegel? - Postzegelblog

Helmut Schmidt, wanneer een postzegel?

0

Wij, studenten in Duitsland, vonden dat niet erg leuk. Immers onze lieveling Willy Brandt, had moeten aftreden vanwege een spionageschandaal. Tegen de nieuwe bondskanselier, Helmut Schmidt, werd stevig geagiteerd, Hij was een ex-Wehrmachtofficier, dus al bij voorbaat verdacht. Hij stond voor een standvastig beleid, dat natuurlijk niet strookte met de toenmalige idealistische en socialistische ideeën van de jongeren. Daarvan kunnen we nu wel zeggen dat ze een beetje wereldvreemd waren. Het betekende ook beperking van de financiële middelen voor studiebeurzen, en dat zinde de geboortegolf van na de oorlog helemaal niet. Zijn regeerstijl leidde er al vlug toe dat hij “Schmidt-Schnauze”, genoemd werd.

Hij voerde een sober en realistisch financieel-economisch beleid, dat in de jaren ’70 tot goede resultaten leidde. Zijn standvastige houding kon in het rode kamp niet veel waardering opbrengen. Achteraf moeten we toegeven dat zijn onverzettelijkheid tegen de „Rote Armeefraktion (RAF)“ toch wel bewondering opriep. Zijn houding in de verschillende ontvoeringszaken en politieke moorden gelden tegenwoordig als schoolvoorbeeld hoe terrorisme te benaderen en hanteren. Hij was een „Real-Politiker“. Probeerde middels de „Ostpolitik“ toenadering te creëren tot de Oost Duitsers, maar liet keihard blijken dat hij in geval van een provocatie zijn huid duur zou verkopen en vroeg zo, aan de Verenigde Staten, om plaatsing van kruisvluchtwapens in antwoord op de SS-20’s die op West-Duits grondgebied gericht stonden. Dit werd hem vooral in pacifistisch/socialistische kringen niet in dank afgenomen en leidde tot heel veel protesten.

Na de verkiezingen van 1979, die door de FDP waren gewonnen, nam de liberale invloed toe en kwamen er spanningen in de coalitie. In 1982 ruilde de FDP de SPD als regeringspartner in voor de CDU en werd Helmut Kohl (nog niet overleden en toch al een postzegel) zijn opvolger.

In de periode 70-90 produceerde Duitsland staatslieden van formaat. Op 23 november werd de staatsman Schmidt ten grave gedragen. Hij kreeg een staatsbegrafenis in de Michelskerk in Hamburg. Zo’n 1800 genodigden waaronder grote namen uit het verleden zoals Henry Kissinger en Valerie Giscard d’Estaing en politieke kopstukken uit het heden zoals de Bondskanselier Angela merkel en de Bondspresident Joachim Gauck namen afscheid van deze grote man.

 

’t FakTuweeltje , januari 2016

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)