In kort bestek….(73) - Postzegelblog

In kort bestek….(73)

0

Nieuwe postzegels OostenrijkDe Oostenrijkse posterijen zijn voortdurend op zoek naar, laat ik het maar, iets bijzonders noemen. Andere landen geven incidenteel wel eens zegels uit die afwijken van gangbare emissies, maar in Oostenrijk komen ze de afgelopen tien jaar voortdurend met rariteiten.

Dat begon in 2004 met twee zegels (zwanen) met als titel Swarovski Kristalwelten (375c). Een jaar later verscheen een Stickereizegel (675c) met een geborduurde edelweiss. In 2007 stond er samen met Nederland een gemeenschappelijk bloemenvelletje met zaadjes op het programma; in Oostenrijk zagen ze er op het laatste moment van af, Nederland zette door, maar ik weet niet of iemand ooit een bloemetje heeft gezien. Verder o.a., in 2008 een ronde zegel op karton t.g.v. EK-voetbal; enkele keren een velletje met zegels in de vorm van een legpuzzel (Maja de Bij, Halloween, Ostereiersuche), nog een geborduurde zegel in 2010 (Wiener Petit-Point-Sticktechnik), op 14 maart 2014 een zegel in porselein: Wiener Rose, een klassieke decoratie van de porseleinfabriek Augarten, Wenen. En op 24 september verscheen een 630c-zegel in de vorm van een lederhose, gemaakt van alcantaraleer en afgezet met Swarovski-kristallen.

Oktober: vijf zegels

Om geen zegels te missen, even een inhaalslag:+ In oktober kwamen vijf zegels uit en vier van de vijf waren aanvullingen op reeksen.

De enige ’losstaande’ was een 80c-zegel waarmee 2 oktober het 175-jarig bestaan van de Montanuniversität Leoben, de enige Oostenrijkse Hochschule für Berg- und Hüttenwesen. Oplage 300.000 stuks.

semmeringbahn postzegel

  • Op 3 oktober volgde een 160c-zegel Dampfbetrieb auf der Semmerinbahn, waarop een stoomtrein in de bergen. Deze zegel in een oplage van 200.00 stuks hoort thuis in de reeks Eisenbahnen.

Chiebel Cancopter

  • De Oostenrijkse post presenteerde 17 oktober in de reeks Design aus Österreich het internationale succes van de High-techonderneming Schiebel, de helikopter Schiebel Cancopter S-100. Oplage 300.000.

Jacopo Tintoretto postzegel

  • Op 21 oktober volgde in de reeks Alte Meister een 160c-zegel (oplage 200.000) met daarop het schilderij van de 16e eeuwse schilder Jacopo Tintoretto (1519-1594), Susanne im Bade ’von zwei Männer beobachtet’.

Svenja Deininger postzegel

  • Op 21 oktober nog een kunstzegel en wel een 80c-zegel (oplage 300.00) in de reeks Junge Kunst in Österreich, een werk van Svenja Deininger (*1974).

November: veel kerst

De maand november laat veel kerst zien, en wel vier zegels Weinachten 2015. Twee 80c-zegels op 13 november, een gestileerde Tannenbaum (oplage 1 miljoen) en een kunstzegel met de laatgotische Flügelaltar in Gampern, Mittelschrein met Maria en Kind (oplage 1 miljoen).

Kerst postzegel

why nachten+ Ook op 27 november twee kerstzegels, beide 68c. Op de ene wordt de geschiedenis rond Jezus’Geboorte in beeld gebracht, een ‘Bildtafel’ uit de 15e eeuw (Salzburg), oplage 2.250.000 stuks, de andere is een heel eenvoudige rode zegel met enkel de kop van een rendier en de tekst Why Nachten ? (oplage 3 miljoen).

Januari: 200 jaar Die Bank der Republik

Nationalbank

De maand januari wordt de 18e geopend met een 100c-zegel (oplage 170.000) die het 200-jarig bestaan Österreichische NationalBank (OENB) herdenkt.

+ De Oostenrijkse ANWB, de ÖAMTC, die 120 jaar is geworden wordt20 januari door de Oostenrijkse post gefeliciteerd met de uitgifte ven een 68c-zegel (oplage 250.000) waarop een oldtimer en een moderne sportwagen.

fotokunst

die zukunft ist noch nicht geschrieben

+ Tot slot staan voor 28 januari drie zegels gepland. Om te beginnen een 68c-zegel (oplage 250.000) in de reeks Fotokunst Österreich met een digitaal werk van Dorothee Golz; dan een 80c-zegel (oplage 350.004) Faktor Zukunft met alleen geschreven tekst ‘Die Zukunft ist noch nicht geschrieben, Sie ist, was wir daraus machen!’, deze zegel wordt uitgegeven in velletjes van zes; tot slot een aanvullende zegel van 160c (oplage 180.000) op de reeks Musikinstrumente: Wiener Trompete.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nieuwtjes Nederland Oostenrijk Voetbal VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.