Hoera, ik ga Denemarken sparen! - Postzegelblog

Hoera, ik ga Denemarken sparen!

3

thumbWat weten we van Denemarken? O ja, de gevreesde Vikingen van duizend jaar geleden, de sprookjes van de 19e eeuwse dichter Hans Andersen, LEGO-land, de hoofdstad Kopenhagen met lunapark Tivoli, het stenen beeld van de kleine zeemeermin, de enorme tunnel&brug verbinding over de Sont voor spoor- en wegverkeer met Malmö in Zweden, lid van NATO en Europese Gemeenschap (zonder Euro!)….koninkrijk, democratie…Het land heeft nu ca 5,6 miljoen inwoners. De taal is Deens, familie van het Noors en Zweeds. Denemarken bestaat uit Jutland plus zo’n veertig eilanden en is bijna zo plat als Nederland.

Hoe ouder hoe gekker, dus ik heb besloten om Denemarken te gaan sparen. Speuren in een postzegelcatalogus geeft het goede nieuws dat er maar weinig prijzige rariteiten zijn, en dat er veel minder postzegels (catalogusnummers) zijn uitgebracht dan bv door Nederland (tot 1980: 820 vs Nederland ca. 1400). Vroegere en huidige Deense overzeesche gebiedsdelen wil ik NIET gaan sparen. Dat zijn IJsland, Groenland, Deens West Indië (heet nu: US Virgin Islands, ligt in het Caraïbische eilandengebied niet ver van Puorto Rico en St Maarten). En mijn toekomstige verzameling zal niet verder gaan dan 1985. Daarna is het toch meer van hetzelfde, althans in mijn ogen.

The monument of the Little Mermaid in Copenhagen, Denmark, Europe

Nyhavn in Copenhagen, Denmark

De catalogus eens nader bekijken. De eerste Deense postzegels (1851-1863) lijken sprekend op de nrs 5,6 en 7 (1864) van het aangrenzende Duitse groothertogdom Schleswig-Holstein, de munt (schilling) lijkt ook hetzelfde.

Logisch want Schleswig en Holstein stonden toen onder Deens gezag. Niet lang meer want tijdens een korte oorlog in 1864 werd het gebied door Pruisen veroverd. Pas in 1920, dus na de 1ste wereldoorlog, kwam de landstreek boven Flensburg terug bij Denemarken want daar hadden de meeste bewoners Deens als moedertaal. De eerste Deense luchtpostzegels (drie stuks, in de handel bekend als ‘de vliegende boer’) kwamen in 1925-26 uit. Beetje laat want er werd toen al druk gevlogen en buurlanden hadden al luchtpostzegels sinds 1919. Bijzonder zijn de Deense frankeerzegels met opdruk ‘Postfaerge’ die in achtereenvolgende series uitkwamen van 1919 tot 1975. Dit zijn zegels voor frankering van postpakketten, vervoerd per postveerboot van en naar de eilanden Lōgstör-Aggersund en Esbjerg-Fanō. Dat weet u dan weer.

We houden u op de hoogte. Trouwens: wat let u om zelf een land er bij te gaan sparen? In afwachting van uw besluit een prachtige Kerst en een voorspoedig 2016 toegewenst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Micho Rooseboom op 28 december 2015 om 08:42

  Leuk land om te sparen. Dat heb ik zelf ervaren.
  Misschien kunnen wij iets voor elkaar beteken.
  Een goede beslissing voor het jaar 2016.
  De beste wensen voor 2016.
  Met vriendelijke groet,
  Micho Rooseboom

 • ED op 28 december 2015 om 10:21

  Wat een leuk stukje Philip. Ik heb mij onlangs hetzelfde voorgenomen. In de jaren tachtig heb ik al een tijdje Denemarken gespaard nadat ik er als jongeling in 1981 met vakantie was geweest. Ik vind het een leuk land, het heeft ook wel wat van Nederland. In 2010 was ik er voor het laatst (omgeving Kopenhagen). Ik gooi de deur niet dicht voor postzegels van na 1985, maar ja ten aanzien van de recente uitgiften moet je inderdaad wel wat selectiever zijn (zeker gegeven de recente porto-verhogingen), maar de aantallen zijn gelukkig bescheiden. De beste wensen voor 2016!

 • Philip Levert op 28 december 2015 om 11:09

  Slip of the pen: voor ‘vliegende boer’
  te lezen ‘ploegende boer’.
  Sorry, zoals wij Denen zeggen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)