David en Goliath - Postzegelblog

David en Goliath

3

Kent U het Bijbelse verhaal van de herdersjongen David die de reus Goliath velde, door een steen tegen het voorhoofd van Goliath te slingeren? Aan dit verhaal moest ik denken toen ik deze postzegel zag. Met deze jongen liep het echter slecht af.

De postzegel

Deze postzegel is uitgegeven door Syrië in 2001, naar aanleiding van de tweede intifada in het
Israëlisch-Palestijns conflictgebied in 2000. Massale demonstraties en geweldsuitbarstingen braken toen uit. Op de postzegel staat een jongen met een steen in zijn hand, met tegenover hem een tank.

Ik vroeg me af of de naam bekend was, van de jongen op deze postzegel en of het bekend is, hoe dit voor hem is afgelopen. Op een andere postzegel vond ik een soortgelijke afbeelding en daar stond de naam van de jongen bij.

Faris Oudeh

In 2013 gaf de Palestijnse Autoriteit een serie van vier postzegels uit, onder de naam “sterren in de hemel”. Op deze postzegels stonden vier kinderen afgebeeld, die de Palestijnen zien als kindmartelaar.
Op onderstaande postzegel zien we de naam Fares Oudeh staan, en als datum 8 november 2000.


Op internet (wikipedia) vond ik daar de volgende informatie over:
“Faris Oudeh (of Odeh), geboren in december 1985, was een Palestijnse jongen die voor een Israëlische tank ging staan met een steen in zijn hand en zijn arm geheven om te gooien. De foto op de postzegel werd genomen door een fotojournalist van de Associated Press op 29 oktober 2000. Dit was in de periode van de Al-Aqsa Intifada. Tien dagen later, op 8 november 2000 was Odeh weer bezig met stenen gooien, waarbij hij werd doorgeschoten door de Israëlische verdedigingstroepen.”

Een dramatisch verhaal dus en een schril contrast met vandaag, Tweede Kerstdag, waarbij de geboorte van Jezus vieren.

Laten we wensen dat soortgelijke beelden, zoals op deze postzegel, zich in de toekomst niet meer voordoen, en de inwoners van Palestina en Israël in vrede naast elkaar kunnen wonen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Patrick op 26 december 2015 om 17:54

    Wanneer wij wensen dat de inwoners van Israel (Joden, Christenen, Moslims, atheïsten, Boeddhisten, in Israel kan dat allemaal) en het gebied dat door de zogenaamde “Palestinian Authority” wordt gecontroleerd (en dat in dit artikel zowel vanuit historisch als politiek oogpunt volkomen incorrect “Palestina” wordt genoemd) in vrede naast elkaar kunnen wonen, dan wensen wij daarmee hetzelfde als de staat Israel en zo goed als alle niet-Islamitische inwoners van deze staat. Nu alleen nog zo’n 1.600.000.000 moslims meekrijgen.

  • willem hogendoorn op 26 december 2015 om 22:08

    @ Patrick: Voor mij is Kerst het feest van de Vrede en het Licht. Ik ben het van harte een met Martin Luther King, die zei: Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that!

  • Patrick op 27 december 2015 om 09:29

    @Willem. Uiteraard. Liefde voor de medemens. Niet voor de mensonterende ideologie waarvan die medemens soms een aanhanger is. Ik ben het van harte eens met Abraham Lincoln, die zei: “Those who deny freedom to others deserve it not for themselves; and under the rule of a just God, cannot long retain it.” Wil een maatschappij gezond blijven, of zelfs maar overleven, dan moeten haatideologieën uit die maatschappij worden verwijderd, zoniet gaat ze er aan tenonder.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)