De engel Gabriël - Postzegelblog

De engel Gabriël

1

Reeds vanaf het begin van het christendom spelen de heiligen een belangrijke rol, en tot in onze tijd hebben de heiligen voor alle mensen een boodschap. Ze beschermen vaak een stad, land of een beroep.

De engel Gabriël is de patroonheilige van de filatelisten, postbodes en boodschappers.

In de Bijbel is de engel Gabriël dus vaak de brenger van blijde boodschappen. In de filatelie dus ook heel vaak afgebeeld als de brenger van de Blijde Boodschap aan Maria, dat ze in verwachting is van een kind. Op onderstaande zegels is dat thema van de boodschapper duidelijk aanwezig.

Afbeeldingen in de christelijke kunst

In de christelijke kunst worden engelen vaak afgebeeld als een man in een lang gewaad met vleugels op de rug en een aureool rond het hoofd. In afbeeldingen van de aankondiging aan Maria heeft Gabriël vaak witte lelies  in de hand, als symbool van de maagdelijkheid van Maria, soms ook een bazuin, als symbool van de aankondiging.

Aankondiging aan Maria, afbeelding op een block uit Vaticaanstad (nov. 2005)

 

Gabriël wordt vereerd als patroonheilige van allerlei boodschappers zoals postbodes en filatelisten. Ze is daarnaast ook de beschermengel van “moderne boodschappers” zoals radio, televisie en telefonie.

Maximumkaart met “de Aankondiging” op een kerstzegel. Liechtenstein (uitgegeven. 3 dec. 1990)

 

Auteur: Guy Hoenen
’t FakTuweeltje, jaargang 40

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Duitsland Frankrijk Liechtenstein Spanje Kerst Religie SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Anton Schipper op 19 januari 2016 om 17:54

    Ter aanvulling voor wie het nog niet wist: de oudste thematische vereniging (1948) in ons land draagt ook de naam “Gabriël”. De leden verzamelen zegels, stempels en poststukken die verband houden met Bijbel en Christendom. Zie http://www.gabrielfila.nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)